R. Moldova și Ucraina se pregătesc să pună în aplicare Convenția privind evaluarea impactului asupra mediului

Râul Nistru este principala arteră de apă a Republicii Moldova. Din cauza secetei, debitul râului a scăzut și cu peste 60%, nota Europa Liberă Moldova, pe 28 iulie 2022.

Guvernul moldovean a aprobat negocierea și semnarea unui acord Ucraina care să pună în aplicare Convenția de la Espoo cu privire la evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier.

Convenția, elaborată sub egida Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite, a fost aprobată în 1991 și a intrat în vigoare în 1997. Moldova a aderat la acest cadru în 1993, iar Ucraina a ratificat documentul în 1999.

Prin semnarea unui acord care să reglementeze punerea în practică a Convenției Espoo, R. Moldova și Ucraina ar putea colabora mai eficient, notificându-se reciproc despre activitățile ce ar putea afecta mediul din cealaltă țară, participând la proceduri comune de evaluare a situației ecologice, potrivit ministerului Medului.

În urma semnării acordului la Kiev, va fi creată o Comisie comună pentru evaluarea impactului asupra mediului. Acordul va întări relațiile de bună vecinătate și va proteja mediul înconjurător din ambele țări, se mai spune într-un comunicat al instituției.

În ultimii ani, activiști de mediu din ambele țări au protestat față de intențiile Kievului de a extinde Complexul Hidroenergetic de la Novodnestrovsk și de a construi, în cascadă, alte șase hidrocentrale pe râul Nistru, despre care au spus că ar pune în pericol alimentarea cu apă a Republicii Moldova, dar și ecosistemul nistrean și cel al Mării Negre. Disputele au continuat și după ce guvernele celor două țări au convenit să analizeze problema în cadrul unei comisii de mediu mixte cu participarea UE.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te