R. Moldova începe vaccinarea anti-COVID-19

Institutul de Medicină Urgență - primele vaccinări anti Covid-19, Chișinău 2 martie 2021

În R. Moldova a început marţi, 2 martie, campania de vaccinare anti-Covid-19.

Sâmbătă a sosit primul lot de 21 600 de doze de vaccin AstraZeneca dintr-o donaţie totală de 200 de mii promisă de România. În această săptămână în țară urmează să ajungă alte 14.400 de doze de vaccin, tot AstraZeneca, din donaţia platformei COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății. Campania de vaccinare se va desfășura în trei etape. Prima, care începe marţi, va cuprinde lucrătorii medicali, prioritar cei din secţiile de terapie intensivă, de reanimare şi cele de profil Covid.

Your browser doesn’t support HTML5

R. Moldova începe vaccinarea anti-COVID-19

Primii lucrători medicali vor fi vaccinați marți dimineața la Spitalul Clinic Republican şi la Institutul de Medicină Urgentă. Tot marţi ar urma să ajungă în centrele teritoriale de sănătate publică, ulterior în spitale, jumătate din dozele din primul lot donat de România, adică în jur de 10.800 de doze, dintre care 1800 vor fi livrate regiunii transnistrene. Cealaltă jumătate va rămâne stocată la Agenția Națională de Sănătate Publică, dat fiind că vaccinul AstraZeneca se va administra în două doze, la o distanţă de 8 săptămâni. Potrivit specialiștilor, acest tip de vaccin poate fi administrat începând cu vârsta de 18 ani, fără plafonarea maximă a vârstei, deci și persoanelor trecute de 65 de ani.

### Vezi și... ### COVID-19: stare „alarmantă” în capitală, un nou deces printre medici

Procesul de imunizare va fi monitorizat transparent în cadrul unui registru electronic de evidență a vaccinurilor, a precizat medicul epidemiolog Alexei Ceban de la Agenţia Naţională de Sănătate Publică. El a mai declarat că lucrătorii medicali care vor administra vaccinurile au fost instruiţi, există condiţii pentru păstrarea serului şi că au fost întreprinse toate măsurile pentru a realiza cu succes planul național de imunizare. Alexei Ceban a respins speculațiile precum că lucrătorii medicali s-ar împotrivi vaccinării:

„Cea mai mare rată de acceptabilitate pe care putem să o avem o să fie în rândul lucrătorilor medicali care deja s-au expus pro-vaccinare. Cu toţii cunoaştem riscurile bolii Covid-19 şi cunoaştem beneficiile vaccinării. Luând pe o balanţă beneficiile şi riscurile, întotdeauna beneficiile vaccinării vor prevala mult asupra riscurilor. Sunt evidenţe clare care ne arată că vaccinarea va duce la scăderea morbidității, mortalității şi a cazurilor severe.”

Prima etapă, dacă ne va permite numărul de doze, va fi în jur de două luni

Potrivit Planului de imunizare, vaccinarea va avea loc în trei etape, începând cu lucrătorii medicali, apoi persoanele din grupurile de risc, inclusiv vârstnicii, angajaţii structurilor de ordine şi ai sistemului educaţional şi terminând cu populaţia generală. Cât va dura fiecare din aceste etape va depinde de disponibilitatea dozelor de vaccin şi de acceptarea de către populație a imunizării, a explicat medicul epidemiolog Alexei Ceban: „Prima etapă, dacă ne va permite numărul de doze, va fi în jur de două luni. Ulterior trecem la etapa a doua. Aceasta poate ajunge până la 6 luni. Şi etapa trei încă o durată de 12 luni deoarece este un număr de persoane foarte mare. Dacă vom avea un stoc suficient pentru a vaccina se vor face toate acţiunile necesare pentru a îndeplini acoperirea cu vaccinuri cât mai curând posibil. ”

Autorităţile din sănătate planifică să vaccineze populaţia în proporţie de 70 la sută, dar sondajele de opinie arată că acceptarea vaccinului în rândul cetăţenilor ar fi de doar 30 la sută.

În această săptămână ar urma să ajungă în R. Moldova încă 14 400 de doze de vaccin, tot AstraZeneca, din donaţia platformei COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății.

### Vezi și... ### Ala Tocarciuc despre vaccinare și politică în timp de pandemie

Recent Agenția medicamentului și dispozitivelor medicale de la Chișinău a autorizat și vaccinul rusesc Sputnik V în contradicție cu asigurările date anterior de autoritățile din sănătate că nu vor lua în calcul decât vaccinuri deja recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății. Fostul preşedinte Igor Dodon a anunţat luni că vaccinul rusesc ar putea fi livrat în Moldova în următoarele două săptămâni.

Ninel Revenco, membra comitetul naţional de experţi în imunizare, a reiterat, tot luni, că populaţia R. Moldova va avea acces doar la serurile precalificate de platformele internaţionale:

„Noi ca şi ţară în programul naţional de imunizare am stipulat că vaccinurile vor fi aprobate la cererea ANSP şi vor fi acele vaccinuri care sunt aprobate fie de agenţia europeană a medicamentului, fie în lista de aprobare de urgenţă a OMS”, a precizat Ninel Revenco.