Radarul Armatei Române a detectat o posibilă dronă rusească în direcția Galați

Un sistem de supraveghere al Forțelor Aeriene Române a detectat o posibilă intrare neautorizată în spațiul aerian al României.

Ministerul român al Apărării Naționale (MApN) a anunțat că sistemul de supraveghere al Armatei Române a indicat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, „o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați”.

Locuitorii din județul Galați, Tulcea dar și cei de la 100 de kilometri distanță, din județul Vaslui, România au primit în noaptea de vineri spre sâmbătă mesaje Ro-Alert pentru a se ascunde în beciuri sau adăposturi. Autoritățile au comunicat că „există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian”.

Mesaj Ro-Alert primit de un locuitor din județul Vaslui, în noaptea de 29 spre 30 septembrie.

Semnalul a fost detectat de sistemul de supraveghere al României, în contextul în care forțele rusești atacau în același timp oreșele ucrainene de la granița cu România.

Astfel, Ministerul Apărării Naționale a alertat forțele aflate în Serviciul Poliție Aeriană și a notificat, începând cu ora 22.38, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (ISU) privind instituirea măsurilor de alertare a populației din Județele Tulcea și Galați.

### Vezi și... ### Ucraina spune că a fost atacată cu zeci de drone, în timp ce Rusia reclamă atacuri cu rachete în Belgorod

Forțe ale ISU, Poliției și Poliției de Frontieră au fost redirecționate către zonele din proximitatea municipiului Galați unde a fost înregistrat semnalul radar respectiv.

Căutările unor rămășițe au durat până la ora 01:41, după care au fost reluate în dimineața zilei de sâmbătă.

Până la ora redactării acestei știri, autoritățile române nu au găsit rămășițe ale unei drone care să fi ajuns pe teritoriul României. „Până la acest moment, nu au fost identificate obiecte căzute din spațiul aerian pe teritoriul național. Căutările vor continua și în cursul acestei zile”, transmite MApN, care precizează că a informat Aliații NATO despre acest incident.

România construiește adăposturi antiaeriene lângă granița cu Ucraina

Mai multe resturi de drone rusești au fost identificate în luna septembrie pe teritoriul României. Primul caz a avut loc pe 6 septembrie, când rămășițele unei drone au fost găsite în zona de graniță a României cu Ucraina de la Plauru, județul Tulcea.

Ulterior, România a impus noi restricții de zbor de-a lungul graniței cu Ucraina și a relocat în regiune mai mulți militari dar și echipamente.

### Vezi și... ### România extinde restricțiile de zbor de-a lungul graniței cu Ucraina

Articol preluat de pe Europa Liberă România