Armistițiul negociat de SUA, Qatar și Egipt ar fi urmat să permită eliberarea altor zeci de ostatici israelieni, de rând cu eliberarea a mai multor prizonieri palestinieni și cu intrarea în zonă a unor cantități mai mari de ajutoare umanitare. Discuțiile dintre Israel și Hamas, considerată grupare teroristă în SUA, UE și de guvernul de la Tel-Aviv, nu au dat însă nici un rezultat, scrie Associated Press (AP).
AP scrie că gruparea Hamas dorește ca o nouă înțelegere să prevadă și sfârșitul războiului, ceea ce intră în contradicție cu viziunea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care a promis în repetate rânduri că va continua ofensiva până la „victoria totală” împotriva grupului militant.
### Vezi și... ### Armata Israelului admite că Hamas ar putea supraviețui ca „grupare teroristă” și după încheierea războiuluiPrim-ministrul israelian a indicat că această victorie se referă și la eliberarea ostaticilor rămași în Fâșia Gaza.
Dar operațiunile militare ale armatei israeliene au forțat 80% din populația de 2,3 milioane de locuitori a enclavei să își părăsească casele, iar câteva sute de mii - să ajungă în pragul foametei. Oficialii din domeniul sănătății din regiune au raportat că cel puțin 20 de persoane, în special copii, ar fi murit din cauza malnutriției și deshidratării în nordul Fâșiei Gaza.
Zona este controlată de armata israeliană din luna octombrie, fiind supusă mai multor restricții care, potrivit grupurilor de ajutor umanitar, alături de haosul și anarhia prezentă, fac aproape imposibilă livrarea în siguranță a ajutoarelor alimentare de care populația are nevoie disperată.
În plus, Israelul insistă să își extindă ofensiva în orașul sudic Rafah, unde jumătate din populația Fâșiei Gaza și-a găsit refugiu, fără a menționa clar unde vor fi evacuați civilii, în eventualitatea unor asemenea acțiuni.
Replici între Biden și Netanyahu
Deși președintele SUA, Joe Biden, a spus că un eventual atac israelian asupra orașului Rafah, ar reprezenta „o linie roșie” pentru el, asta nu ar reprezenta un motiv pentru care SUA ar înceta să ofere ajutor militar pentru Israel, spun observatorii politici.
CNN notează că mai mulți oficiali israelieni au declarat luni, 11 martie, că o ofensivă militară asupra Rafah nu este „iminentă”, în special din cauza lipsei planurilor privind o evacuare a civililor. O astfel de operațiune ar dura „cel puțin două săptămâni”, a relatat o sursă israeliană. Cu toate acestea, nu este exclusă o ofensivă asupra orașului în perioada Ramadanului.
În plus, Biden a afirmat că deși Israelul are dreptul de a răspunde la atacul din 7 octombrie, Netanyahu ar trebui să „acorde mai multă atenție vieților nevinovate”. Președintele SUA a insistat că „nu poți avea încă 30.000 de palestinieni morți”.
Biden a mai adăugat că politicile lui Netanyahu ar face mai mult rău decât bine Israelului. Netanyahu s-a apărat susținând că politicile sale sunt în interesul țării și că se bucură de un sprijin major din partea populației.
„Sunt politici sprijinite de o majoritate copleșitoare a israelienilor”, a afirmat premierul israelian într-un interviu pentru Politico, organizat la scurt timp după ce a fost criticat de președintele american în timpul discursului privind Starea Uniunii.
### Vezi și... ### „Starea Uniunii”: Biden îl atacă pe Trump și spune că nu va ceda în fața lui PutinLa rândul ei, Comisia Europeană susține că Israelul „nu face suficient” pentru a proteja civilii din Fâșia Gaza. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că guvernul israelian își îndeplinește datoria de a avea grijă de oameni „într-o măsură limitată”, scrie DPA.
Noi rute de livrare a ajutoarelor umanitare
SUA s-a alăturat recent mai multor țări care au început să livreze ajutoare umanitare și alimentare pe cale aeriană în Fâșia Gaza. Metoda este însă criticată de activiști și organizațiile umanitare, care susțin că este costisitoare și ineficientă.
Dar în același timp, președintele SUA, Joe Biden, a precizat că la ordinul său armata americană va începe să construiască un port improvizat pentru a asigura livrarea ajutoarelor umanitare, inclusiv pe cale maritimă. Acesta ar urma să devină funcțional în următoarele săptămâni.
Totodată, Uniunea Europeană a anunțat că va lansa o rută maritimă de livrare a ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, urmând să trimită mai multe nave de pe insula Cipru. Israelul a salutat anunțul, dar a precizat că va interveni pentru a le inspecta conținutul încărcăturilor, înainte de a fi trimise în zonă.
### Vezi și... ### Agenția ONU pentru palestinieni: „Nu ne închideți!”Recent, ONG-ul spaniol „Open Arms” a anunțat că va trimite o primă navă cu 200 de tone de ajutoare alimentare în Fâșia Gaza, fără a preciza însă când va avea loc livrarea.
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a afirmat că coridorul maritim va ajuta la „distrugerea Hamas”, scrie Times of Israel.
„Procesul este gândit ca să ofere ajutor direct locuitorilor și astfel să continue colapsul conducerii Hamas în Gaza”, a afirmat oficialul israelian.