Raport Freedom House: Moldova rămâne doar parțial liberă, dar progresează spre UE

Într-un nou raport al organizației cu sediul în SUA Freedom House, R. Moldova este trecută printre țările doar parțial libere, ca și Ucraina sau candidatele la aderarea la UE din vestul Balcanilor. Moldova este însă lăudată pentru eforturile de a se apropia de UE.

„În ciuda posibilelor represalii din partea Kremlinului, moldovenii au insistat în confirmarea parcursului spre calitatea de membru al Uniunii Europene, zeci de mii de oameni participând la un miting de sprijin pentru acest proiect. Guvernul a aprobat câteva reforme legate de aceasta, iar atât Moldova, cât și Ucraina au primit la sfârșitul anului lumină verde pentru începerea negocierilor de aderare la UE”, se amintește în raportul anual al organizației Freedom House.

Transnistria este considerată teritoriu neliber din punctul de vedere al standardelor democratice, ca și alte zone disputate sau în conflict de pe glob, de la Gaza la Sahara Occidentală.

Neliberă este considerată în ediția pe 2024 a raportului o singură țară din UE: Ungaria.

Mai multe țări europene au înregistrat regrese accentuate în ultimul an, de pildă Ungaria, Polonia și Serbia.

Turcia lui Tayyip Erdogan este singura țară candidată la aderare la UE neliberă din punctul de vedere al democrației și statului de drept.

Afișează mai mult

Rusia se numără ca și în alți ani printre țările considerate nelibere, nedemocratice, iar agresiunea ei împotriva Ucrainei este condamnată inclusiv pentru încălcarea drepturilor omului în zonele ocupate, dar și în Rusia propriu-zisă, unde sunt pedepsiți aspru criticii agresiunii armate.

Dintre toate țările și teritoriile cercetate, cel mai mare declin l-a înregistrat în anul trecut Nagorno-Karabah, enclva armeană a cărei cucerire de către Azerbaidjan în septembrie a fost urmată de fuga aproape tuturor localnicilor.

Raportul notează printre altele progresele făcute în ultimul an în Europa în respectarea drepturilor persoanelor LGBT+ în țări ca Estonia sau Letonia, unde au fost aprobate legi care recunosc cuplurile de același sex.

Majoritatea țărilor libere de pe glob se află în Europa și America de Nord, dar și în America de Sud, unde o singură țară, Venezuela, este neliberă, iar câteva (Peru, Ecuador, Bolivia, Paraguay) sunt parțial libere.

În Asia, țările libere sunt: Japonia, Coreea de Sud, Mongolia și Taiwan, statul pe care China comunistă îl consideră o provincie renegată de-a sa.

Freedom House evaluează anual, într-un raport global, accesul cetățenilor la drepturi politice și libertăți civice în 210 țări și teritorii. „Libertățile individuale - de la dreptul la vot la libertatea de expresie și egalitatea în fața legii - pot fi afectate de actori de stat sau independenți de stat”, precizează oprganizația, pe pagina ei de net.