Linkuri accesibilitate

Moldova a progresat în combaterea corupției (Transparency International)


Moldova a ocupat în clasamentul Transparency International privind indicele percepției corupției locul 105 în lume în 2021, în 2022 - locul 91, iar acum este pe 76.
Moldova a ocupat în clasamentul Transparency International privind indicele percepției corupției locul 105 în lume în 2021, în 2022 - locul 91, iar acum este pe 76.

În clasamentul organizației Transparency International privind indicele percepției corupției, Moldova a urcat față de ediția anterioară, unde se afla pe locul 91 în lume, ajungând pe locul 80, cu un scor (42 de puncte) egal cu țara percepută drept cea mai coruptă din Uniunea Europeană: Ungaria.

Vecina de la vest, România, are un scor mai bun ca al Moldovei, dar tot este considerată una din țările cele mai corupte din Uniunea Europeană, în urma Greciei, Croației, Slovaciei sau Poloniei.

Ucraina are un scor mai prost decât Moldova, iar Rusia se află ca în fiecare an către coada clasamentului mondial.

„Țară de urmărit”

În raportul Transparency International, Moldovei i se rezervă anul aceasta un loc special, de „țară de urmărit”, grație „progresului constant” pe care l-ar fi făcut. Moldova, spun autorii raportului, a luat măsuri „semnificative” pentru a reduce interferența în judiciar, inclusiv din partea politicienilor.

Este lăudată legea accesului la informație, ca și programul de combatere a corupției pe 2024-2028.

Factorii negativi în privința combaterii corupției în Moldova ar fi, potrivit autorilor raportului, războiul din Ucraina vecină și eforturile rusești de a o destabiliza și de a-i deraia parcursul european, dar și „slăbiciunea autorităților anticorupție specializate” din Moldova și „problemele cu asigurarea integrității oficialilor aleși”.

Un pic mai bine în fiecare an

Moldova a ocupat în clasamentul Transparency International locul 105 în lume în 2021, iar în 2022, locul 91.

Combaterea corupției este prioritatea declarată a guvernării PAS și a președintei Maia Sandu, fiind văzută și ca parte integrantă a efortului de a adera la Uniunea Europeană.

Indicele Percepției Corupției (CPI) este prezentat de Transparency International drept cel mai popular ranking al corupției din lume. Scorul fiecărei țări se bazează pe o combinație de cel puțin trei surse de date extrase din 13 clasamente și cercetări despre fenomenul corupției. Datele vin - spun autorii - de la surse prestigioase, inclusiv Banca Mondială și Forumul Economic Mondial.

Acesta nu este primul clasament european sau global anual în care Moldova a făcut progrese de la un an la altul. Ea și-a îmbunătățit de asemenea poziția în rankingul privind libertatea presei (Reporteri fără Frontiere), unde a ajuns pe locul 28 în lume, înaintea unor țări din UE, inclusiv România.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG