Linkuri accesibilitate

R. Moldova își face o nouă strategie de securitate: Rusia și corupția, principalele amenințări 


Președinta Sandu afirmă că Rusia a încercat de-a lungul timpului să șantajeze R. Moldova și că „nu va renunța de bunăvoie la acțiunile ostile la adresa R. Moldova”.
Președinta Sandu afirmă că Rusia a încercat de-a lungul timpului să șantajeze R. Moldova și că „nu va renunța de bunăvoie la acțiunile ostile la adresa R. Moldova”.

Președinta Maia Sandu a prezentat, pe 11 octombrie, Consiliului Suprem de Securitate, un proiect al Strategiei securității naționale, spunând că R. Moldova se confruntă astăzi cu două mari pericole: „politica agresivă a Federației Ruse și corupția înrădăcinată în Moldova”.  

„De când Rusia a declanșat un război total împotriva Ucrainei, Moldova este sub amenințare de destabilizare și sub riscul real de a fi următoarea, dacă Ucraina cade. În tot acest timp, în Moldova au fost și încă mai sunt persoane care contribuie la aceste atacuri (...) Să nu ne facem iluzii, aceste atacuri nu vor înceta”, a declarat Maia Sandu, la un briefing ținut după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Ea afirmă că Rusia a încercat de-a lungul timpului să șantajeze R. Moldova și că „nu va renunța de bunăvoie la acțiunile ostile la adresa R. Moldova”. „Prin urmare, trebuie să reclădim apărarea națională și să dezvoltăm capacitatea de rezistență la acțiunile de tip hibrid. (...) Moldova este o țară mică, dar nu vom permite să fie o țară umilită”, a spus Sandu.

În proiectul strategiei, drept prima amenințare la adresa securității R. Moldova este trecută „agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei și ambiția guvernului rus de a croi un coridor militar terestru spre R. Moldova, ceea ce ar crea premise imediate pentru schimbarea violentă a ordinii constituționale și lichidarea statalității țării noastre”.

Potrivit președintei, Strategia securității naționale va avea câteva direcții:

  • sporirea investițiilor și întărirea sectorului de apărare națională și securitate;
  • rezolvarea graduală a conflictului transnistrean, pe cale pașnică;
  • dezvoltarea parteneriatelor de securitate cu țările dezvoltate și prospere;
  • combaterea corupției și crearea unor instituții puternice care să aplice legea;
  • contribuția la securitatea regională și internațională.


Maia Sandu spune că, pe lângă aceste pericole, R. Moldova ar trebuie să fie pregătită să facă față și unor riscuri globale, cum ar fi schimbările climatice, pandemiile și dezastrele naturale sau utilizarea tehnologiilor noi în scopuri dăunătoare.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG