Linkuri accesibilitate

Președinta Maia Sandu: milițiile Wagner au plănuit să răstoarne guvernarea de la Chișinău


Maia Sandu la summitul Comunității Politice Europene, găzduit de Prim-ministrul Pedro Sanchez, în orașul Granada din Spania.
Maia Sandu la summitul Comunității Politice Europene, găzduit de Prim-ministrul Pedro Sanchez, în orașul Granada din Spania.

Președinta Maia Sandu a declarat că în spatele încercării de răsturnare a guvernării moldovene despre care s-a tot vorbit de la începutul anului curent s-ar fi aflat milițiile rusești Wagner.

Într-un interviu apărut vineri în Financial Times, președinta R. Moldova spune că lovitura de stat din Moldova ar fi fost pusă la cale anul acesta de Evgheni Prigojin, fondatorul între timp decedat al armatei private desființată în linii mari după rebeliunea eșuată din iunie.

„Informațiile pe care le avem sunt că a fost un plan pregătit de echipa (lui Prigojin)”, a spus Sandu, adăugând că complotiștii urmau să imprime o turnură violentă protestelor anti-guvernamentale.

Maia Sandu a spus că forțele pro-ruse din Moldova ar fi în continuare finanțate de la Moscova ca să destabilizeze țara, primind bani prin „cărăuși”.

„Situația este cu adevărat dramatică și trebuie să ne protejăm”, a mai spus președinta.

Interviul apare tocmai când liderii din UE discută informal la Granada perspectivele aderării R. Moldova și altor țări est-europene. Maia Sandu a spus în orașul spaniol că primirea în UE este cea mai bună cale de a asigura securitatea Moldovei.

Informațiile despre un plan rusesc de răsturnare a puterii pro-occidentale de la Chișinău au fost puse în circulație mai întâi de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că planul a fost interceptat de serviciile de informații ale țării sale.

Apoi, existența planului a fost confirmată de Maia Sandu, fiind preluată ca certă, după unele ezitări inițiale, de partenerii occidentali ai Moldovei.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG