„Ratificați, nu trișați” - Marșul solidarității la Chișinău

Aproape jumătate din femeile în vârstă de 18-74 de ani au fost supuse hărțuirii sexuale, începând cu vârsta de 15 ani.

Câteva sute de persoane au participat în centrul Chișinăului la cea de-a 6-a ediție a Marșului Solidarității. Acțiunea din acest an a fost dedicată ratificării Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută drept Convenția de la Istanbul.

Your browser doesn’t support HTML5

„Ratificați, nu trișați” - Marșul solidarității la Chișinău

Organizatorii, Grupul de inițiative feministe din Moldova, care este o comunitate informală de activiști și activiste ce promovează egalitatea de gen, susțin că este crucial pentru femeile din Moldova ca acest document să fie ratificat.

„Ratificați, nu trișați” - Marșul solidarității la Chișinău

Convenția de la Istanbul este primul document juridic ce prevede o abordare unitară pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și fetelor, violenței domestice, inclusiv prin pedepsirea penală a abuzatorilor, explică experții.

Doar în 2019, 7 femei au fost omorâte de partenerii lor...

Convenția a fost adoptată la Istanbul la 11 mai 2011 și semnată de R. Moldova la 6 februarie 2017 și de atunci organizațiile și activiștii pentru drepturile omului și Moldova solicită autorităților ratificarea acestui document.

Organizatorii marșului de duminică, 8 martie, susțin că violența față de fete și femei rămâne a fi cea mai gravă încălcare a dreptului omului din R. Moldova. Aproape jumătate din femeile în vârstă de 18-74 de ani au fost supuse hărțuirii sexuale, începând cu vârsta de 15 ani. Aproape trei sferturi din femeile din Moldova (73%) care au avut vreodată un partener intim, au fost supuse unei forme de violență.

### Vezi și... ### Doina Dragomir: Nu ne putem preface că fenomenul violenței împotriva femeilor nu există

Doar în 2019, 7 femei au fost omorâte de partenerii lor, se arată într-un raport OSCE, invocat de organizatori. Marșul Solidarității a avut loc în Centrul Capitalei, de-a lungul Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, din scuarul magazinului Unic Centru Comercial până în Parcul Dendrarium, unde a continuat cu un picnic.

Organizatorii au anunțat că în spiritul solidarității, are loc și o colectare de produse de igienă pentru femeile în situații de risc: femeile străzii și victimele violenței.