Victoria armatei ucrainene în sud reprezintă o lovitură puternică dată Moscovei care, în urmă cu puțin peste o lună, anexa cele patru teritorii ocupate din sudul și estul Ucrainei la teritoriul Federației Ruse.
Pe 21 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, anunța mobilizarea parțială a armatei în încercarea disperată de a obține victorii într-un război nedorit de mulți ruși.
### Vezi și... ### Sondaj Levada: mulți ruși sunt îngroziți de mobilizareGeneralul rus, Serghei Surovikin, responsabil pentru întregul teatru de război din Ucraina, a declarat marți că orașul Herson nu mai poate fi apărat din motive logistice.
„Hersonul nu poate fi complet accesibil și funcțional. Rusia a făcut tot posibilul pentru a asigura evacuarea locuitorilor din Herson”, i-a transmis Surovikin lui Șoigu.
Pierderea Hersonului reprezintă un moment de speranță la victorie pentru armata Ucrainei, care în ultimele două luni a recucerit o parte semnificativă din nord-estul Ucrainei și a eliberat mai multe orașe și noduri logistice importante de sub ocupație rusească.
Experții consultați de Europa Liberă afirmă că decizia militară reprezintă o înfrângere categorică datorată incapacității Kremlinului de a-și putea menține ocupația.
Doug Klain, non-resident fellow la Atlantic Council, spune că înfrângerea e cu atât mai umilitoare cu cât Hersonul fusese prima capitală regională ocupată de soldații ruși la începutul războiului, în martie.
„Aceasta este, de asemenea, și una dintre cele mai substanțiale victorii pentru Ucraina și va avea implicații foarte serioase pentru moralul ucrainean, mai ales la începutul iernii”, spune expertul consultat de Europa Liberă.
Istoricul Cosmin Popa afirmă că retragerea armatei ruse din Herson vine pe fondul încercărilor Moscovei de a păstra regiunea sub ocupație rusească, inclusiv prin intermediul colaboraționiștilor ucraineni.
Guvernatorul adjunct pro-rus din regiunea Herson, Kirill Stremousov, a murit marți într-un accident de mașină, transmit oficialii locali și presa din zonă. Stremousov era cunoscut pentru prezența sa permanentă pe rețelele de social-media.
În ultimele săptămâni, acesta i-a încurajat pe locuitorii din Herson să părăsească orașul în fața avansului iminent al armatei ucrainene.
Ce înseamnă retragerea Rusiei din Herson?
Decizia armatei ruse de a părăsi Hersonul reprezintă și o înfrângere simbolică a Kremlinului, în condițiile în care președintele Vladimir Putin transmitea în urmă cu puțin peste o lună că va apăra categoric teritoriile anexate ilegal de Moscova.
Afirmațiile sale i-au determinat pe mulți să ia în calcul inclusiv posibilitatea ca Moscova să folosească arme nucleare tactice pentru a-și apăra teritoriile în fața avansului ucrainean.
Pe 7 octombrie, președintele SUA, Joe Biden, a transmis că lumea se va confrunta cu un „Armaghedon” în cazul în care Moscova decide să folosească arme nucleare tactice în Ucraina și a avertizat în repetate rânduri Kremlinul împotriva folosirii lor.
Temerile au fost infirmate ulterior de experți.
Your browser doesn’t support HTML5
La o lună după anexarea ilegală a regiunii Herson, retragerea rușilor nu pare decât să întărească așteptările experților cu privire la o victorie a armatei Ucrainei în sudul și estul ocupat, punând tot mai mari presiuni pe Kremlin să accepte negocierea unei păci în Ucraina.
Cosmin Popa avertizează, însă, asupra aparențelor din spatele retragerii, spunând că există riscul ca armata rusă să fi lăsat în urmă mai multe bombe cu explozie întârziată. Popa precizează că poziția geografică a orașului – pe malul stâng al Niprului, la scurtă distanță de bătaia focului rusesc – riscă să facă din acesta „un nou Mariupol”.
„Ceea ce s-a întâmplat acum în Herson a avut loc alături de transferarea populației civile pe teritoriul egal de Rusia. Practic, este o ‘invitație’ cu ghilimelele de rigoare către partea ucraineană de a reintra în Herson. Ceea ce sper să nu se întâmple înainte ca lumea să-și dea seama dacă, într-adevăr, este o capcană”, spune Popa.
Doug Klain e sceptic față de folosirea de arme nucleare tactice în Herson și precizează că următorul oraș strategic pe lista obiectivelor de cucerit ale Ucrainei este Energodar, aflat în vecinătatea centralei nucleare Zaporojie.
„Energodar va deveni unul din principalele puncte de trecere a râului Nipru. Iar orice luptă care se va da în zonă va fi periculoasă, datorită centralei nucleare, ocupată în prezent de ruși”, a explicat Doug Klain.
Expertul de la Atlantic Council transmite, însă, că eliberarea Hersonului de sub ocupația rusească reduce din presiunea exercitată asupra orașului Odesa, aflat inițial pe lista de obiective militare ale Kremlinului. „Odesa va fi mult mai în siguranță în viitorul apropiat”, afirmă Klain. „Iar Ucraina a obținut o nouă poartă de acces la Marea Neagră (prin eliberarea Hersonului, n.r.)”, a continuat el.
### Vezi și... ### Moscova își intensifică ofensiva și continuă evacuarea civililorRetragerea din Herson și referendumurile din septembrie
Pentru a înțelege importanța înfrângerii Rusiei în zonă, e util de pus în context efortul Moscovei de a stabiliza din punct de vedere militar cele patru regiuni, printre care și Herson, anexate ilegal la final de septembrie.
Luna septembrie a reprezentat un moment decisiv pentru armata lui Putin, care a suferit pe front înfrângeri după înfrângeri și a determinat înlocuirea generalului Alexandr Dvornikov, responsabil pentru campania din Ucraina, cu Surovikin.
Putin a încercat mereu să evite responsabilitatea pentru înfrângerile de pe front și a preferat, în schimb, să-și concedieze proprii comandanți militari.
Douglas Klain subliniază faptul că retragerea din Herson nu face decât să pună accentul și mai mult pe falsitatea promisiunilor făcute după organizarea așa-ziselor referendumuri în sudul și estul Ucrainei.
„Rusia a ținut aceste voturi false pentru ca regiunile (Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, n.r.) să se alăture Rusiei, spunând că ele fac parte din Rusia și că vor fi apărate cu toate mijloacele necesare. Am constatat că asta nu este pur și simplu realitatea”, a precizat Klain în interviul acordat Europei Libere.
„Este o repliere care se subscrie, dacă vreți, noilor cadre politice în care Putin gândește războiul din Ucraina la momentul de față”, spune Cosmin Popa.
Istoricul român afirmă că următorul pas pentru armata rusă îl reprezintă consolidarea punctelor de apărare de-a lungul întregului front, inclusiv în regiunea Svatove din estul Ucrainei, critic pentru aprovizionarea forțelor militare ruse. Totul, cu scopul de a duce la înghețarea conflictului din Ucraina pe termen lung, precum cel din Transnistria, „dar și o înghețare care să permită rezolvarea unei serii de probleme (militare, n.r.) care s-au acumulat în Rusia”.
Articol preluat de pe pagina Europa Liberă România.