Războiul și noul regim de vize pun în dificultate tinerii din Israel care vin la studii în R. Moldova

Ahmad Abubaker (stânga) și Basel Aunalla (dreapta), cetățeni ai Israelului, sunt studenți în anul I la Facultatea de Medicină Veterinară de la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Tinerii din Israel înmatriculați la universitățile din R. Moldova ajung cu întârziere la facultate pentru că prind cu greu zboruri spre Chișinău, după izbucnirea războiului din Israel. În plus, din acest an, ei trebuie să obțină și o viză de lungă ședere în R. Moldova.

La Facultatea de Medicină Veterinară de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) în acest an de studii au fost înmatriculați peste 50 de tineri din Israel, dintre care, deocamdată, au reușit să vină doar 35.

Doi dintre aceștia, Ahmad Abubaker și Basel Aunalla, au povestit Europei Libere că, din cauza războiului Israelului cu gruparea Hamas (declarată organizație teroristă de SUA și UE), izbucnit pe 7 octombrie, le-a fost greu să găsească zboruri spre R. Moldova, pentru că multe curse erau anulate. Fiind arabi israelieni, ei nu sunt obligați să facă armată și au putut părăsi țara pe timp de război.

Pe de altă parte, tinerii au trebuit să obțină vize de lungă ședere, introduse de R. Moldova în această primăvară pentru cetățenii mai multor state, inclusiv ai Israelului. Procesul include și un interviu la Ambasada R. Moldova din Israel.

Your browser doesn’t support HTML5

Studenții din Israel ajung cu greu în R. Moldova

„Semestrul a început la 1 septembrie, dar, având în vedere că tinerii din Israel trebuie să primească vize, îi așteptam la 1 octombrie. Din discuțiile cu studenții care sunt deja la ore, am înțeles că sunt probleme logistice, legate de zboruri, și ce țin de conflictul din Israel. Sunt niște controale mai deosebite pentru studenții care ies din Israel”, a declarat Europei Libere Dumitru Mațencu, asistent universitar la Facultatea Medicină Veterinară de la UTM.

Potrivit lui, în acest an, cererea din partea tinerilor din Israel a fost mai mare. În plus, la UTM au fost transferați 10 studenți israelieni de la universitatea din Harkov, Ucraina. Profesorul spune că israelienii vin, de regulă, la recomandarea unor conaționali care și-au făcut studiile în R. Moldova, dar și pentru că aici studiile sunt de două sau chiar de trei ori mai ieftine decât în alte țări europene.

„În România, taxa de studii variază de la 4.500 la 7.500 de euro, pe când la noi este de 2.500 de euro. Condițiile de studii sunt foarte bune, studenții străini sunt foarte mulțumiți”, spune asistentul universitar.

Fără israelieni la Medicină Generală, în urma unui scandal

Cei mai mulți studenți din Israel sunt la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF). Șeful Departamentului recrutare și documentare a cetățenilor străini de la USMF, Igor Cemortan, a spus Europei Libere că în anul de studii 2023-2024 au fost înmatriculați 69 de tineri din Israel, toți la Facultatea Stomatologie. Unii încă nu au ajuns la facultate.

„Din păcate, câțiva studenți nu au reușit să sosească. Ei sunt originari din sudul Israelului, unde bombardamentele sunt mai intense, sunt blocați acolo. Bănuiesc că ei n-o să mai poată veni. Ceilalți deja au început anul de studii”, a precizat Cemortan.

Și obținerea vizelor le-a creat dificultăți tinerilor din Israel. „După ce au susținut examenele de admitere la Chișinău, ei au revenit în Israel pentru a obține vize la Ambasada R. Moldovei de la Tel Aviv. Și asta a fost un impediment, fiindcă nu întotdeauna ambasadele noastre sunt pregătite să primească un flux mare de persoane”, a explicat responsabilul de la USMF.

În total, la USMF învață 511 studenți din Israel, majoritatea - la Facultatea de Stomatologie. Doar câțiva tineri sunt la Medicină Generală, în anul VI, și doi - la Farmacie.

Universitatea nu mai înmatriculează tineri din Israel la Medicină Generală din anul 2018, după ce 40 de doctori și farmaciști israelieni au fost reținuți, fiind suspectați că ar fi profesat în baza unor diplome false, emise de alte state.

„Nu a fost atât un scandal real, cât unul inventat. S-au descoperit mai multe diplome false eliberate de universități din Armenia. În urma investigațiilor care s-au făcut în Israel, s-a constatat că era vorba de o persoană care a adus studenți și în R. Moldova. Pur și simplu, R. Moldova era menționată printre țările în care activase acel cetățean. Nu mai colaborăm cu el”, susține Igor Cemortan, care era pe atunci pro-rector la USMF.

După acest caz, autoritățile din Israel au pus condiții ca universitatea să aibă certificare internațională și un spital universitar, unde ar pregăti viitorii medici. USMF a obținut acreditarea internațională în 2019, dar încă nu are un spital propriu.

„Riscuri de corupție” la acordarea dreptului de ședere

Obligativitatea vizelor pentru cetățenii unor state care intenționează să muncească sau să studieze în R. Moldova (adică să se afle mai mult de 90 de zile în țară) a fost introdusă în martie 2023. Printre acestea se numără țări ca Israelul, Albania, Bosnia și Herțegovina, Emiratele Arabe Unite, Cuba, Brazilia, Turcia, Mexic, Venezuela, Trinidad și Tobago.

Potrivit notei informative, legea privind regimul străinilor a fost modificată pentru a înlătura unele carențe identificate în timpul evaluării Biroului de Migrație și Azil de către Centrul Național Anticorupție, desfășurate în 2020.

„Au fost constatate o serie de riscuri prezumtive de corupție, generate de cadrul normativ defectuos, prin formulări ambiguu, de natură să fie interpretate discreționar, în special, în partea ce ține de procesul de acordare/prelungire a dreptului de ședere”, au explicat autorii proiectului de lege.

### Vezi și... ### Studenții străini mențin pe linia de plutire universitățile din R. Moldova