Potrivit Ministerului Educației, este vorba despre Universitatea de Stat din Moldova (USM), Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
„Acreditarea internațională a universităților noastre este încă un pas înainte spre internaționalizarea programelor noastre de studii și atragerea unui număr mai mare de studenți străini. Universitățile trebuie să fie mai atractive pe plan internațional”, susține ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Evaluarea a fost făcută de către șapte experți din România și Ungaria ai Agenției Române de Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS), organizație europeană ce se ocupă cu evaluarea calității educației. Pregătirea pentru acest proces a durat mai bine de doi ani și a fost parte a proiectului ERASMUS+, QFORTE, cofinanțat de Comisia Europeană.
Prorectorul ASEM, Angela Casian, a declarat pentru Europa Liberă că deși R. Moldova este membră a Procesului de la Bologna, iar diplomele și studiile sunt deja recunoscute la nivel european, acreditarea primită este un credit de încredere în plus acordat universității.
„Acreditarea primită este o recunoaștere a calității studiilor, procesului educațional. ASEM a primit 98 de puncte din 112. Au fost făcute trei rapoarte, iar rezultatul l-am primit pe 15 iulie”, a declarat Angela Casian.
În procesul evaluării, ARACIS a analizat activitatea conducerii universităților, cadrelor didactice, științifico-didactice și de cercetare. Totodată, a fost evaluată calitatea predării, obiectivele și strategiile de dezvoltare ale universităților.
Nu toate universitățile au fost acreditate
Rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan, a spus că instituția pe care o reprezintă nu a fost invitată să participe la proiect și a menționat că o va face în mod individual în 2024.
„Nu știu de ce nu am fost invitați, nu comentăm acțiunile colegilor. Vom aplica de sine stătător la anul viitor și vom bugeta și bani pentru asta. Diplomele de studii a studenților de la UTM sunt de mult timp recunoscute. În domeniul IT, studenții muncesc în companiile din toată lumea”, a declarat Viorel Bostan.
„Universitatea trebuie să se pregătească etapizat pentru această acreditare, licență, masterat, doctorat și apoi acreditarea instituției”, a menționat pentru Europa Liberă și rectorul Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagră. Potrivit ei, procesul de acreditare este costisitor, motiv pentru care instituția ar avea nevoie de susținerea financiară din partea partenerilor de dezvoltare.
- Te-ar putea interesa și: Din Africa, la Chișinău. Tot mai mulți studenți străini, în universitățile moldovene
Europa Liberă a întrebat-o pe secretara de stat a Ministerului Educației, Nadejda Velișco, după ce criteriu au fost selectate cele cinci universități acreditate la nivel european. Potrivit ei, proiectul a fost coordonat de USM, care a făcut invitațiile, iar ministerul Educației a fost partener. Rectorul USM, Igor Șarov, nu a răspuns la apelurile noastre pentru a oferi informații suplimentare.
În cadrul proiectului de acreditare au participat patru universități de stat și una privată. „Dacă celelalte universități nu sunt, este pentru că nu poate să fie într-un proiect toate universitățile. Universitatea care scrie proiectul invită și acolo sunt reguli de selectare, trebuie să avem din regiuni, din centru etc. Acreditarea europeană confirmă o dată în plus că diplomele noastre sunt compatibile și pot fi ușor recunoscute la nivel european”, a concluzionat Nadeja Velișco.
În R. Moldova sunt 21 de instituții de învățământ superior, dintre care 13 publice și 8 private.