Reacții după ce Oleg Sențov a primit premiul Saharov al Parlamentului European (VIDEO)

AFP PHOTO: Oleg Sențov consultat la spitalul de la Labytnangi, 29 septembrie 2018.

O relatare Radio Svoboda tradusă de Lina Grâu.

Regizorul ucrainean Oleg Sențov, condamnat în Rusia la 20 de ani de închisoare sub acuzația că ar fi plănuit atacuri teroriste în peninusla ucraineană Crimeea anexată de Rusia a primit premiul Saharov Pentru libertatea de gândire, acordat în fiecare an de Parlamentul European.

Sențov a fost nominalizat la premiul Saharov de cel mai mare grup politic din Parlamentul European – Partidul Popular European.

Reprezentanții acestui partid au notat că „de facto Sențov a fost condamnat pentru protestul său împotriva trecerii Crimeii sub administrație rusească”, precum și pentru că „a devenit simbolul celor 70 de cetățeni ucraineni arestați ilegal în peninsula Crimeea și condamnați de autoritățile rusești la detenție pe termen lung”.

Your browser doesn’t support HTML5

Cineastul ucrainean Oleg Sențov este laureatul premiului Saharov 2018

Ceremonia de înmânare a premiului va avea loc la Strasbourg în 12 decembrie în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European.

Valoarea în bani a premiului este de 50 mii de euro. În pofida faptului că Oleg Sențov și-a întrerupt greva foamei, la Moscova continuă acțiuni de protest în susținerea lui.

În plus, Sențov a devenit laureat al premiului ministerului polonez de externe al Poloniei Pro Dignitate Humana, „Pentru demnitate umană”, s-a anunțat pe pagina de Twitter a diplomației poloneze. Premiul se acordă persoanelor care au fost persecutate sau supuse represiunilor și care s-au manifestat ca apărători consecvenți ai drepturilor omului.

Oleg Sențov este închis în colonia din orașul Labîtanghi din districtul autonom Iamalo-Nenețk al Rusiei. În 14 mai acesta a anunțat greva foamei cu solicitarea de eliberare a tuturor deținuților politici ucraineni din închisorile rusești, însă a fost nevoit să întrerupă greva după 145 de zile pentru a nu fi hrănit forțat.

Your browser doesn’t support HTML5

PPE l-a nominalizat pe regizorul Oleg Sențov premiul Saharov 2018

Verișoara lui Oleg Sențov, Natalia Kaplan, și-a exprimat speranța într-un interviu pentru Radio Svoboda că acordarea premiului Saharov va avea un impact pozitiv asupra sorții lui Oleg.

Natalia Kaplan: „Eu sper că asta îl va ajuta pe Oleg să se țină și să știe că nu a fost uitat. Și da, asta va ajuta în misiunea de a-l readuce înapoi, cel puțin va permite menținerea acestui caz în câmpul de atenție al politicienilor. Noi suntem conștienți că doar ei îl vor putea scoate pe Oleg din închisoare.”

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a scris pe pagina sa de Facebook că decizia Parlamentului European va apropia momentul eliberării lui Oleg Sențov.

Your browser doesn’t support HTML5

O petiție rusă cere includerea lui Oleg Sențov într-un schimb de prizonieri

Avocatul lui Oleg Sențov, Dmitri Dinze, a declarat pentru postul de televiziune Current Time că regizorul va afla despre premiu doar după ce va primi scrisoarea din partea rudelor, care ar putea ajunge peste două săptămâni. Dinze și-a exprimat speranța că premiul Saharov va permite demolarea zidului în care s-a blocat schimbul de deținuți care l-ar putea pune în libertate pe Sențov.

Despre importanța acordării premiului Saharov lui Oleg Sențov vorbește și apărătoarea drepturilor omului, jurnalista Zoia Svetova:

Zoia Svetova: „Eu cred că asta este foarte important și pentru Oleg Sențov, și pentru Rusia, și pentru Ucraina. Cred că Parlamentul European a făcut o alegere corectă. Pentru că Oleg Sențov nu este doar un regizor foarte bun. În acest an am văzut că Oleg Sențov este și un luptător pentru drepturile omului – el a ținut greva foamei timp de 145 de zile pentru eliberarea deținuților politici ucraineni și astfel s-a manifestat ca un adevărat apărător al drepturilor omului. Cred că acest premiu va fi pentru Oleg Sențov un sprijin foarte puternic, pentru că el demonstrează că lumea întreagă și Europa recunosc actul lui de eroism.”

Your browser doesn’t support HTML5

Arestări în Moscova la o acțiune pro-Sențov

Radio Svoboda: Care mai este importanța acestui premiu?

Zoia Svetova: „Acum toată lumea va atrage din nou atenția la evenimentele din Ucraina, inclusiv la anexarea Crimeii. Se știe că Oleg Sențov a fost arestat și condamnat pentru că se pronunța împotriva anexării Crimeii. Anume din acest motiv a fost trecut pe lista așa-numiților „teroriști”, chiar dacă nu existau niciun fel de dovezi care să demonstreze că ar fi avut activității teroriste. Eu cred că este o decizie foarte importantă. Și aceasta va prejudicia foarte mult imaginea Rusiei – a unei țări în care laureații unor prestigioase premii internaționale stau la închisoare, sunt închiși pe perioade gigantice de timp. Și eu sper că în Occident va continua lupta pentru eliberarea lui Oleg Sențov și poate că politicienii occidentali vor găsi o cale de a-l convinge pe președintele rus să-l elibereze pe Oleg Sențov.”

Radio Svoboda: Credeți că acordarea acestui premiu ar putea influența viitorul lui Oleg?

Zoia Svetova: „Eu nu cred că acest lucru se va produce foarte repede. Evident este însă că toate aceste lucruri îi aduc recunoaștere internațională și vor contribui la continuarea luptei pentru eliberarea lui de către liderii occidentali. Oleg Sențov este deja cunoscut în lumea întreagă, nu este un oarecare anonim care este condamnat în circumstanței dubioase în Rusia pentru terorism la 20 de ani. Este vorba totuși despre un laureat al unui prestigios premiu internațional. După ce Oleg și-a încetat greva foamei, am primit de la el două scrisori. Știu că și prietenii lui din Ucraina primesc scrisori de la el, cei care lucrează acum la filmul regizat de Oleg. Este un film făcut după piesa lui „Numerele”. Oleg scrie că își consacră tot timpul lucrului aspra acestui film, corespondenței cu oamenii care participă la crearea lui.”