Regizorul ucrainean Oleh Senţov a împlinit, miercuri, 40 de ani. Este a treia aniversare pe care o face în pușcăriile ruseşti, unde a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în august anul trecut într-un proces considerat de Amnesty International drept „complet fals”.
Senţov împreună cu Oleksandr Kolcenko au fost acuzaţi de autorităţile ruse după anexarea ilegala a peninsulei Crimeea la Rusia în 2014 ca ar fi aruncat în aer sediul unui partid politic pro-Kremlin de la Simferopol și că punea la cale să arunce în aer și o statuie a liderului bolșevic Vladimir Ilici Lenin. Ambii ucraineni neagă acuzaţiile, dar Moscova îi consideră pe toţi cei care vorbesc despre Crimeea ca despre o parte a Ucrainei „terorişti” si „extremişti”. Chiar in această săptămână Moscova a întocmit o nouă listă – pe care se afla si regizorul Senţov împreună cu alţi 21 de oameni – activişti pentru respectarea drepturilor omului, jurnalişti independenţi, prizonieri politici, considerați de Moscova „terorişti si extremişti”. Doi jurnalişti care colaborează cu postul nostru de radio la programele despre Crimeea se afla pe listă.
Într-un efort de a menţine in atenţia opiniei publice cazul regizorului, miercuri, 13 iulie, au fost organizate acţiuni de aniversare a lui Senţov la Kiev. A fost atârnat un banner peste podul de deasupra Pieţei Independentei, scena protestelor masive ale Maidanului care l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Viktor Ianukovici. Pe banner era scris „Eliberați-l pe Senţov”.
„Scopul nostru este sa ii arătăm lui, în puşcărie, că nu l-am uitat, că nu suntem indiferenţi la ce i se întâmplă”, a declarat una dintre organizatoarele acţiunii, Polina Brodik, de la comitetul de solidaritate.
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, într-o postare pe Facebook a scris că regizorul a devenit „un simbol al invincibilității spiritului” şi l-a lăudat pentru că a rămas, in ciuda tuturor încercărilor la care este supus in detenţie „loial principiilor sale morale”.
Printre cei care l-au aniversat la Kiev pe Senţov s-a aflat si Nadia Savcenko. Cineaști importanţi ai lumii, printre care Wim Wenders, Ken Loach, Mike Leigh, Aleksandr Sokurov, si Andrei Zviaghinţev i-au trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Vladimir Putin, cerând eliberarea regizorului.
Cel mai cunoscut film al regizorului întemnițat in Rusia este Gaamer, din 2011.
La Festivalul de la Cannes, din acest an, un grup de regizori şi producători, care susţin cauza lui Senţov, considerând că este victima unui sistem represiv rusesc, au afişat la fiecare proiecţie a festivalului fotografia regizorului ucrainean întemnițat pentru a-i face cunoscuta situaţia.
Regizorul si producătorul Mike Downey, care este directorul adjunct al Academiei Europene de Film, şi care il cunoaşte si apreciază si ca om si ca regizor pe Senţov este unul dintre cei care îi susţine cauza in mediul artistic şi care a declarat postului nostru de radio că „in lume exista o mulţime de oameni care îi cunosc cazul, care ştiu ca este nevinovat si că este victima unui sistem răzbunător care a decis în mod arbitrar să îl pedepsească. Academia Europeană de Film susţine financiar familia regizorului si organizează acţiuni prin care răspândește informaţii legate de soarta sa in detenţie. Mike Downey crede că Oleh Senţov va fi eliberat în curând şi, in interviul pentru Europa Libera a citat mesajul pe care Senţov l-a transmis judecătorilor săi. Mesajul este un citat din „Maestrul si Margareta” de Mihail Bulgakov: Trădarea poate începe cu cea mai mică laşitate, iar lașitatea este cel mai mare păcat”.
Senţov crede, citat de prietenul său, regizorul și producătorul Mike Downey, că pentru valorile în care crezi merită să suferi şi să mori pentru ele. Dacă nu, ele nu au valoare!...