Președintele Turciei Recep Erdogan a respins cu fermitate criticile observatorilor europeni la adresa modului cum s-a desfășurat referendumul de duminică, în urma căruia a primit prerogative sporite.
Observatorii de la OSCE și de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei ai scrutinului care a avut loc duminică în Turcia au criticat autoritățile turce, spunînd că votul a fost alterat de modificări procedurale de ultim moment, iar campania de dinaintea scrutinului nu a oferit oportunități egale celor două tabere.
Șefa misiunii OSCE Tara de Zulueta a spus că referendumul turc nu a respectat standardele internaționale, în timp ce șeful echipei de observatori APCE, europarlamentarul român Cezar Preda, a spus la o conferință de presă la Ankara în 17 aprilie că cele două tabere nu au avut oportunități egale, iar alegătorilor nu le-au fost puse la dispoziție informații imparțiale cu privire la amendamenetele constituționale propuse.
Erdogan a respins luni seara aceste afirmații, spunînd că observatorii internaționali ar trebui să-și cunoască vîrful nasului, și că dacă va fi nevoie Turcia va organiza un nou referendum, de data asta cu privire la supendarea negocierlor de aderare la Uniunea Europeană a Turciei.
În 16 aprilie seara tîrziu, Comisia Electorală Centrală a Turciei a spus că tabăra „da” a cîștigat cu 51,3 la sută din voturi.
Rezultatul votului cu „da” sau „nu” asupra a 18 amendamente constituționale creează în Turcia un sistem de guvernare prezidențial, în care se limitează puterile parlamentului, se desființează postul de prim ministru, și îi dă posibilittea președintelui turc Recep Erdogan să rămână în funcție pînă în anul 2029.