Modificările sunt operate la câteva zile după ce președinta Maia Sandu a propus să fie organizat un referendum pro-european toamna viitoare, atunci când vor avea loc alegeri prezidențiale și va candida pentru un nou mandat.
Într-un proiect înregistrat pe 14 decembrie, un grup de deputați PAS propunea mai multe modificări la legislația electorală care au „parvenit din partea Comisiei Electorale Centrale”, pentru „îmbunătățirea procesului electoral”.
Pe 15 decembrie, proiectul a fost aprobat în prima lectură, iar pe 26 decembrie deputata Veronica Roșca a propus un amendament care face posibilă organizarea concomitentă a alegerilor parlamentare, prezidențiale sau locale și a referendumului republican.
În favoarea propunerii sale, Roșca a adus ca exemplu referendumul din 2019, care a avut loc concomitent cu un scrutin național și rezultatele căruia au fost confirmate de Curtea Constituțională.
Noul Cod Electoral, pe care majoritatea PAS l-a aprobat fix acum un an, dimpotrivă, a interzis organizarea unui referendum republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare, prezidențiale sau locale generale.
Comentând ideea președintei Maia Sandu de a organiza un referendum privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană în ziua alegerilor prezidențiale, unii experți au spus că aceasta i-ar aduce mai multe voturi. Dacă plebiscitul ar avea loc în altă zi, prezența la urne ar putea să fie scăzută, potrivit analiștilor.
### Vezi și... ### Explainer | Când ar putea avea loc referendumul privind aderarea la UE și ce ar avea de câștigat Maia Sandu