Referendumul privind aderarea la UE ar putea avea loc pe 20 octombrie

Imagine de la Adunarea Națională „Moldova Europeană” la care au participat, potrivit organizatorilor, zeci de mii de persoane. Chișinău, 21 mai 2023.

Majoritatea parlamentară propune ca referendumul constituțional să fie organizat pe 20 octombrie, iar cetățenii să răspundă la întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Propunerile se conțin în proiectul de hotărâre de Parlament, transmis de PAS spre avizare la Curtea Constituțională, odată cu proiectul de lege privind modificarea Constituției. Astfel, Parlamentul a demarat procedura de organizare a referendumului, care, cel mai probabil, va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Dacă judecătorii Curții vor spune că proiectul de modificare a Constituției corespunde rigorilor, Parlamentul va adopta hotărârea privind inițierea referendumului republican. După aceasta, cetățenii vor avea la dispoziție șase luni pentru a lua cunoștință de prevederile proiectului și a decide dacă îl susțin sau sunt împotrivă.

Potrivit proiectului, în preambulul Constituției ar urma să fie introduse două sintagme: „reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova” și „declarând integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova”.

De asemenea, Constituția ar putea fi completată cu un titlu nou – „Integrarea în Uniunea Europeană”.

Modificarea Constituției va intra în vigoare în ziua în care în Monitorul Oficial va fi publicată hotărârea Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului.

Ideea organizării unui referendum privind aderarea la UE a fost înaintată de președinta Maia Sandu, în decembrie 2023. Ea a anunțat atunci și că va candida pentru un nou mandat.

În scurt timp, majoritatea deputaților partidului de guvernământ PAS, pe care Sandu l-a condus până a deveni președintă, a modificat Codul Electoral astfel încât referendumul să poată avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale și parlamentare.

Socialiștii și comuniștii din Parlament au contestat atunci modificarea legislativă, iar pe 22 martie 2024, Curtea Constituțională a răspuns că referendumul poate avea loc concomitent cu un scrutin. Între timp, opoziția pro-rusă a anunțat că își va îndemna susținătorii să boicoteze referendumul.