Ministrul Educației, Anatolie Topală, a răspuns protestelor privind reforma universitară, spunând că „nu lichidăm decât risipa banilor”. Asta în timp ce criticii susțin că reforma înseamnă „lichidarea mai multor universități”.
Reforma din învățământul superior, prin comasarea mai multor universități și centre de cercetare, a fost anunțată pe 27 iunie, dar proiectul de hotărâre a guvernului a fost publicat joi și pus vineri, 1 iulie, în dezbaterea publică de ministrul educației, Anatolie Topală, care a precizat că scopul reformei este „modernizarea”.
„ Dorim să concentrăm resursele în același loc, orientând mai mulți bani pentru educație și cercetare, dar nu pentru administrare”, a argumentat Topală la o conferință de presă.
### Vezi și... ### Mai multe universități din Moldova vor fi comasate până la toamnăPotrivit ministrului educației, reforma este necesară și pentru că numărul studenților s-a înjumătățit aproape în ultimii ani. „(...) cu 5-7 ani în urmă, în universitățile din Republica Moldova studiau circa 92 de mii de studenți, iar în prezent - doar 59 de mii de studenti”, a spus Topală.
Anatolie Topala a explicat că prin comasarea universităților – din 16 universități publice vor rămâne 11 – și includerea unor centre de cercetare și inovaței în noile structuri, se va ajunge la un învățământ superior performant, inclusiv la nivel internațional.
După reformă, speră Topala, universitățile:
- „vor fi mult mai mari;
- vor asigura o calitate mult mai bună a studiilor;
- programele de studii vor fi mult mai apropiate de cerințele pieței muncii;
- echipele din cadrul universităților vor fi mai mari;
- universitățile (...) vor fi mai bine poziționate în clasamentele internaționale;
- mai multe fonduri vor fi redirecționate spre cercetare și educație;
- și va fi integrată cercetarea în universități”.
Ministrul educației a precizat că această reformă era discutată încă din 2015 și va fi prima din învățământ care „nu ia bani din Ministerul Educației și Cercetării, dar vom aloca bani suplimentari”. În total, o investiție de 700 de milioane de lei, din care 500 de milioane sub formă de grant.
Topală și-a exprimat speranța că proiectul guvernului va trece prin Parlament în iulie, astfel ca reforma să fie încheiată până la începerea noului an universitar, relatează presa de la Chișinău.
De la lansarea proiectului, cu câteva zile în urmă, mai multe universități au criticat planurile de comasare, în timp de opoziția parlamentară a susținut că singurul scop al reformei ar fi de a-i „îndepărta pe cei incomozi”, pentru a aduce în educație „persoane loiale sistemului politic”, după cum susținea deputatul socialist Vlad Batrîncea.
Partidul „Șor” de opoziție a cerut vineri, în Parlament, audierea ministrului educației, pentru că acesta ar promova „schimbări dure”, care vor duce la „închiderea unor importante instituții de învățământ superior, (...) fără vreo expertiză, fără consultări cu mediul academic, fără consultări publice”.
### Vezi și... ### Universitățile se opun comasării