Linkuri accesibilitate

Mai multe universități din Moldova vor fi comasate până la toamnă


Admiterile la studii superioare va avea loc în instituții reorganizate.
Admiterile la studii superioare va avea loc în instituții reorganizate.

Ministerul Educației și Cercetării anunță că mai multe universități vor fi comasate, într-un proces de reorganizare și modernizare a sistemului de învățământ superior din Republica Moldova.

Potrivit deciziei ministerului, Universitatea de Stat din Moldova va absorbi Academia de Administrare Publică, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport și câteva institute de cercetări, inclusiv Grădina Botanică.

Universitatea Tehnică va absorbi Universitatea Agrară și alte trei institute. Academia de Studii Economice va integra Institutul Național de Cercetări Economice, iar Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” - Universitatea de Stat din Tiraspol și Universitatea de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia. Totodată, Academia de Muzică, Teatru, Arte Plastice va trece în gestiunea Ministerului Culturii.

Autoritățile susțin că această reformă este necesară pentru a concentra resursele, în condițiile în care numărul studenților este în continuă descreștere în Republica Moldova, și dau asigurări că astfel mai mulți bani vor fi investiți în modernizarea universităților, iar studenții și cadrele didactice vor avea parte de condiții mai bune.

„Avem profesori și cercetători deosebiți și vrem să concentrăm aceste resurse în universități mari, ca să oferim o șansă tinerilor să învețe acasă. Vor fi create și modernizate spațiile de studii, căminele, sălile de sport, terenurile sportive. Studenții care sunt înmatriculați la un program de studii vor continua exact același program, iar dacă studiile lor sunt contra taxă, aceste taxe vor fi păstrate”, a explicat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, într-o emisiune la TVR Moldova.

Transferul studenților, al personalului și patrimoniului universităților comasate ar trebui să fie finalizat până la începutul noului an de studii. Pentru reorganizare, au fost alocate din buget peste 700 de milioane de lei, dintre care circa 200 de milioane sunt destinate pentru modernizarea sistemului de management și asigurarea calității în învățământul superior și alte 500 pentru modernizarea infrastructurii universităților și dezvoltarea programelor de studii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG