Agenda internă a președintelui Joe Biden este în evident impas. Programul amplu de ajutoare sociale – Să Reconstruim Mai Bine – nu avansează deloc și noua încercare legislativă a administrației – o lege pentru protejarea votului – nu are nici ea mari șanse.
Your browser doesn’t support HTML5
Observatorii apreciază că pe măsură ce alegerile pentru Congres se apropie, realizările lui Biden ar putea rămâne doar cele trecute. Democrații din Congres înțeleg însă că progresele de până acum ar putea să nu fie suficiente pentru a menține controlul. Asta înțelege cel puțin majoritatea democraților,
### Vezi și... ### Agenda de politică internă a lui Biden, sub semnul întrebării?„Există multă speranță, dar prea puține detalii” – a spus deputatul democrat de New York, Jamaal Bowman. Senatorul Bernie Sanders cere o corecție de traiectorie imediată. El spune că oamenii înțeleg că e posibil să nu existe voturile necesare pentru o măsură sau alta, dar nu înțeleg atunci când proiecte cu mare popularitate nu ajung să fie supuse aprobării. Stânga Partidului Democrat, cea de care depinde entuziasmul electoral este nemulțumită.
Marți când președintele Biden a rostit un discurs important în apărarea dreptului la vot, la Atlanta, câteva organizații care se pronunță pentru drepturile rasiale i-au boicotat prezența, arătând că s-au săturat de vorbe. Firește însă că astfel de gesturi întăresc impresia că Partidul Democrat este în derivă și-l pot costa electoral. Biden le-a cerut democraților să profite că controlează Congresul și Casa Albă și să adopte o lege care protejează dreptul la vot, dar apelul șefului executivului nu pare să dea roade.
### Vezi și... ### Tensiuni politice la orizont: Congresul SUA va discuta pachetele de ajutoare socialeDoi senatori democrați – Joe Manchin și Krysten Sinema – se opun modificării unei proceduri parlamentare care ar înlătura blocajul politic, în condițiile în care nici un membru republican nu sprijină proiectul. La fel stau lucrurile și cu proiectul de ajutoare sociale care e respins de republicani, la care se adaugă temerile că noi fonduri publice investite nu sunt un remediu adecvat pentru contracararea inamicului numărul unu – inflația.
Succesele legislative trecute sunt pachetul de ajutorare anti-covid și cel pentru refacerea infrastructurii, ambele realizări notabile ținând cont de gradul de polarizare politică. Administrația se mândrește și cu reducerea șomajului până la 3,9%, dar toate aceste succese ar putea fi insuficiente pentru a menține controlul asupra Congresului, asta mai ales dacă virusul va continua să pericliteze revenirea la normalitate.