Linkuri accesibilitate

Tensiuni politice la orizont: Congresul SUA va discuta pachetele de ajutoare sociale


Membrii în Congres revin la Washington având de făcut față unor priorități urgente ale administrației Biden și țării, în general. Toate astea pe fondul știrilor cu privire la noua mutație a virusului, care nu pare dispus să se dea la o parte și care ar putea antrena noi restricții și accentua diviziunile dintre republicani și democrații care guvernează țara.

Tensiuni politice la orizont: Congresul SUA va discuta pachetele de ajutoare sociale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00

Prima prioritate este continuarea finanțării guvernului federal, fondurile aprobate urmând să expire vineri. O altă potențială criză urmează în interval de două săptămâni când va trebui extinsă capacitatea țării de a se împrumuta pentru a își achita obligațiile financiare.

Tensiunile politice pot crește la acest sfârșit de an pentru că democrații intenționează să adopte și o lege care prevede finanțare amplă – circa două bilioane de dolari – pentru o serie de programe sociale, în următorii zece ani. Republicanii se opun în bloc și în consecință, democrații vor trebui să își mobilizeze propriii membri, ceea ce în trecutul apropiat nu s-a dovedit ușor. Dacă vor avea succes, se poate spune că democrații au maximizat rezultatele primei perioade în care au controlat atât executivului cât și legislativul în circa un deceniu.

Pachetul legislativ cu privire la ajutoarele sociale a fost adoptat în Camera Reprezentanților, dar testul principal este în Senat unde democrații nu își pot permite să piardă nici un vot. Ei sunt ajutați de cifrele de pe piața muncii, unde cererile de locuri de muncă sunt la nivelul cel mai redus din 1969 încoace, dar opoziția republicană acuză că multiplele finanțări masive, inițiate sau dorite de democrați, alimentează inflația, luna trecută înregistrându-se creșterea cea mai mare a prețurilor din ultimii 30 de ani.

La toate astea se adaugă Omicron și incertitudinea pe care o creează precum și starea de spirit a unei populații care își dorește, ca toată lumea, revenirea la normalitate, care se tot amână. Consecința noii mutații a virusului a fost săptămâna trecută, o scădere marcată a indicilor bursieri. În Senat, membrii speră să finalizeze și finanțarea anuală a unor programe de securitate – în valoare de 768 de miliarde de dolari – dar pentru asta trebuie să analizeze sute de amendamente, între alte măsuri preconizate numărându-se și încercarea de a anula o rezoluție care a făcut posibil războiul din Irak.

XS
SM
MD
LG