În octombrie 2019, Ministerul Sănătății a instituit un ghid al integrității medicale, care prevede că toate instituțiile medicale trebuie să creeze registre în care personalul medical ar trebui să treacă atențiile sau cadourile primite de la pacienți.
La 4 ani distanță, Europa Liberă a contactat mai mulți directori de spitale pentru a afla ce cadouri primesc și declară medicii. Aproape toți au spus că registrele nu conțin înscrisuri.
„În instituția noastră, au fost organizate instruiri pentru angajați, cu participarea reprezentanților Centrului Național Anticorupție, privind regimul juridic al cadourilor, inclusiv procedura de declarare a acestora. Până în prezent, angajații nu au declarat cadouri și, respectiv, nu au fost făcute înscrisuri în registru”, ne-a declarat șeful secției audit al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Constantin Bahneanu.
„Nu avem înregistrat niciun cadou. Registrul s-a instituit în cadrul programului anticorupție, care se citește anual. În teritoriu, lumea este mai săracă”, a spus directorul Spitalului Raional Cantemir, Anatolie Răcilă.
Nu cred că este corupție prin cadouri...
„Presupun de ce medicii noștri nu raportează cadourile. Pentru că au primit o cutie de ciocolate, o sticlă de spumant sau un buchet de flori, care nu trebuie declarate. Nu cred că este corupție prin cadouri”, a explicat directorul Spitalului Republican din Bălți, Gheorghe Brânza.
Nici la Institutul de Medicină Urgentă medicii nu au declarat vreun cadou. Șefa serviciului juridic, Uliana Morozan, ne-a declarat că, pe lângă registrul cadourilor, această instituție ține și un registru al favoritismului, în care ar exista o declarație. Un fost vicedirector ar fi favorizat un pacient să fie operat fără rând.
Your browser doesn’t support HTML5
Băuturi spirtoase, la „Sfânta Treime”
Singura instituție în care personalul medical a declarat cadouri este Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Directorul spitalului a refuzat, însă, să ne arate registrul, spunând că „ne ocupăm cu lucruri neserioase”.
„S-au declarat mai multe cadouri de către medici, șefi adjuncți. Conform legislației, noi le-am declarat și la Centrul Național Anticorupție (CNA) și au fost nimicite. Au fost băuturi spirtoase mai scumpe. Conform hotărârii de guvern și a dispozițiilor CNA, se sesizează CNA și ei le nimicesc. Cadourile care costă până la 100 de lei nu trebuie declarate. Pe cele mai scumpe de 100 de lei, le declarăm pe toate”, a precizat șeful serviciului resurse umane și juridic de la „Sfânta Treime”, Alexandru Smeșnoi.
„Există corupție adevărată în sistem”
I-am întrebat pe managerii de spitale dacă, în opinia lor, registrul cadourilor constituie un instrument real de luptă împotriva corupției.
Vine omul și îți aduce o floare, o cafea. Tu nu i-ai pus condiții. Unde este condiționare, acolo este corupție...
„Nu este asta o soluție și nici nu este funcțională. Vine omul și îți aduce o floare, o cafea. Tu nu i-ai pus condiții. Să vii să declari? Unde este condiționare, acolo este corupție. În teritoriu, nu există devieri. Noi aici ne cunoaștem cu toții. Colegii mei evită astfel de situații, ca pe urmă să nu existe discuții. Poate, în orașele mari asta se practică, pentru că nu mai văd acel om mai târziu”, a răspuns Anatolie Răcilă, de la Cantemir.
„Registrul cadourilor este o farsă. Există corupție adevărată în sistem, și în Moldova. Noi confundăm lucrurile. Dvs. credeți că problema este în aceste cadouri? Sunt lucruri mult mai importante”, a comentat directorul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Oleg Crudu.
Gheorghe Brânza, de la Bălți, crede că o soluție viabilă în lupta contra corupției din instituțiile medicale ar fi instruirea cadrelor medicale, ca acestea „să-și schimbe moravurile și să perceapă etica și deontologia la justa valoare”.
Iar Constantin Bahneanu, șeful secției audit al Spitalului Clinic Republican, afirmă că „registrul cadourilor este un instrument de asigurare a transparenței în domeniul public”.
Your browser doesn’t support HTML5
„Este o tradiție ca pacienții să ofere cadouri medicilor”
Avocata Cristina Ciubotaru, care a lucrat la elaborarea Ghidului integrității medicale, spune că declararea cadourilor este o obligatorie pentru toate instituțiile publice, inclusiv pentru spitale.
„Registrul cadourilor nu a fost instituit separat și cu dedicație pentru cadrele medicale. Regulile de declarare a cadourilor se aplică medicilor la fel ca și altor angajați publici. Pentru cadrele medicale, aspectul cel mai problematic sunt cadourile și declararea lor, pentru că este o tradiție să fie oferite cadouri de către pacienți. Această practică vine din perioada sovietică și nu trebuie încurajată. În același timp, statul trebuie să asigure o remunerare decentă medicilor și să nu-i umilească în fața pacienților, așteptând ca aceștia să-i hrănească”, susține jurista.
Potrivit ei, este important să se facă o delimitare între estorcarea cadourilor și oferirea necondiționată a unor atenții sau semne de recunoștință, însă acestea nu pot fi nici bani, nici cadouri scumpe.
Declararea cadourilor este o garanție că medicii nu vor camufla mita sub pretextul accesării unor cadouri...
„Declararea cadourilor este o garanție că medicii nu vor camufla mita sub pretextul accesării unor cadouri, că nu vor condiționa tratamentul pacienților, că nu vor prioritiza greșit urgențele medicale, că nu vor schimba ordinea în care sunt efectuate intervențiile sau că nu vor deturna interesele cărora trebuie să le servească cu demnitate”, explică avocata.
În cazul medicilor, există anumite riscuri de corupție specifice față de alți angajați din sectorul public și anume legăturile lor cu sectorul farmaceutic.
„Activitatea medicală și cea farmaceutică nu sunt compatibile. Medicul nu ar trebui să prescrie tratamente inutile, doar pentru a promova un producător farmaceutic, de la care are niște recompense. Și, da, declararea cadourilor, declararea conflictelor de interese sunt măsuri de prevenire a corupției. În instituțiile medicale, se oferă foarte des cadouri, dar, pe de altă parte, nu e bine ca toți medicii să fie tratați ca niște criminali”, spune Cristina Ciubotaru.
### Vezi și... ### Cum vor autoritățile din sănătate să motiveze tinerii specialiști să lucreze la sateCadouri admisibile și inadmisibile
Ghidul integrității medicale în R. Moldova a fost lansat în 2019, în primul mandat al actualei ministre a Sănătății, Ala Nemerenco. Documentul prevede, între altele, că, pentru a evita cazurile de corupție, „lucrătorilor medicali le este interzis să solicite sau să accepte cadouri (bunuri, servicii, favoruri, invitații sau orice alt avantaj) care le sunt destinate personal sau familiei lor, dacă oferirea sau acordarea lor este legată direct sau indirect de desfășurarea activității lor profesionale (cadouri inadmisibile)”. Solicitarea sau acceptarea cadourilor inadmisibile constituie acte de corupție în sensul Codului penal.
### Vezi și... ### Medicii din penitenciare vor salarii mai mari și trecerea în subordinea Ministerului SănătățiiExistă și o categorie de cadouri admisibile, oferite din politețe sau primite cu prilejul acțiunilor de protocol, care pot fi acceptate de către personalul medical. Din categoria cadourilor admisibile nu fac parte banii, indiferent de valută (cu excepția monedelor jubiliare și comemorative), mijloacele și instrumentele financiare de plată.
Cadourile admisibile trebuie declarate în decurs de trei zile sau în momentul revenirii angajatului din deplasarea în care le-au primit și înscrise într-un registru public. Dacă valoarea lor nu depășește costul-limită stabilit de Guvern (în prezent, este 1.000 de lei), acestea pot fi păstrate de lucrătorul medical sau pot fi transmise în gestiunea spitalului. Dacă sunt mai scumpe, se transmit în gestiunea instituției, însă dacă medicul vrea să păstreze un anumit cadou, îl poate răscumpăra, achitând în bugetul instituției diferența dintre valoarea acestuia și costul-limită.
Dacă angajatului i se propune un cadou inadmisibil, acesta este obligat să-l refuze, în prezența martorilor, dacă e posibil, să raporteze imediat această tentativă de corupție autorității competente, să anunțe administrația instituției și să-i transmită cadoul, dacă acesta i-a fost oferit fără știrea sa (de exemplu, a fost lăsat în birou sau în anticameră).
Administrația trebuie să predea Procuraturii Anticorupție sau CNA cadoul inadmisibil, să publice registrul pe site-ul instituției, să-i tragă la răspundere disciplinară pe angajații care încalcă regimul juridic al cadourilor.