Linkuri accesibilitate

Vaccinul reduce cu până la 70% riscul de cancer de col uterin. Câte femei din Moldova sunt diagnosticate cu această boală


Anual, în perioada 16 – 22 ianuarie 2023, este marcată Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin.
Anual, în perioada 16 – 22 ianuarie 2023, este marcată Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin.

În fiecare zi o femeie din R. Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin. Jumătate dintre acestea pierd lupta cu boala, cu toate că acest tip de cancer poate fi prevenit prin vaccinare sau tratat dacă este depistat precoce, cu ajutorul unui simplu test citologic.

Femeile cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani sunt cel mai frecvent diagnosticate cu această boală oncologică. Datele Registrului Național de Cancer arată că în R. Moldova sunt 4.202 paciente afectate de cancer de col uterin, cu 20 mai multe decât anul trecut. Peste 50 la sută dintre paciente au fost diagnosticate la stadii avansate de boală.

Vaccinarea și testarea periodică reduc riscurile

Efectuarea periodică a screening-ului de col uterin permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce riscul cu 30-50%.

Datele unui studiu publicat în 2020 arată că numărul femeilor din R. Moldova care au făcut testul citologic în 2020 a crescut de două ori, comparativ cu 2018. Același studiu, arată că ponderea femeilor din R. Moldova cu vârste între 25 și 61 de ani care cunosc despre testul citologic era de 62% în anul 2020, cu 15% mai mult decât în 2018.

Cancerul de col uterin, numit și cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume. În Uniunea Europeană, cancerul de col uterin se plasează pe locul doi, după cancerul de sân, și provoacă anual aproximativ 33.000 cazuri de îmbolnăvire și 15.000 de decese.

Anual, în perioada 16 – 22 ianuarie 2023, este marcată Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, care are scopul de a creşte gradul de informare al femeilor despre această boală și despre prevenirea acesteia.

Unul dintre obiectivele asumate de autoritățile moldovene în cadrul Programului Național de control al cancerului pentru anii 2016-2025 este reducerea cu 10% a incidenței și cu 7% a mortalității de cancer de col uterin.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG