Regiunea separatistă transnistreană a marcat din nou, cu o paradă militară, împlinirea a 31 de ani de la proclamarea independenței, deși această proclamare nu e nici până astăzi recunoscută.
Anul acesta, la Tiraspol, au fost prezente delegații din alte regiuni separatiste din fostul spațiu sovietic, Abhazia și Osetia de Sud, precum și din Belarus. La parada militară, relatează Radio Chișinău citând portalul novostipmr.com, au participat 1.300 de soldați cu tehnică militară, și a fost urmărită de liderul regiunii, Vadim Krasnoselski împreună cu invitații acestuia. În interpretarea lui, „Declararea independenței RMN a reprezentat o garanție a respectării dreptului omului, o garanție a utilizării fără impedimente a limbii materne, culturii, tradiției”. Krasnoselski a mulțumit totodată Rusiei, pentru că „este principalul partener strategic și apărător al Transnistriei”.
Enclava separatistă din stânga Nistrului și-a proclamat independența pe 2 septembrie 1990 și până acum nu a fost recunoscută de niciun stat, nici măcar de Rusia, care are în continuare trupe pe acest teritoriu, un depozit cu 20.000 de tone de armament învechit, investiții în domenii strategice și oameni fideli care controlează puterea. Exodul masiv al oamenilor apți de muncă a dus la îmbătrânirea regiunii, dar și la pauperizarea populației rămase.
### Vezi și... ### „Unul vine la Chișinău, 20 pleacă peste hotare”Cu un deficit bugetar anual de peste 50 la sută, regiunea supraviețuiește inclusiv din contul faptul că nu plătește pentru gazele rusești consumate, iar datoria, de peste 7 miliarde de dolari, este pusă pe seama Republicii Moldova.