Relațiile comerciale moldo-ruse sub mandatul lui Igor Dodon

Președintele Igor Dodon în așteptarea unei conferințe de presă la Moscova. 17 ianuarie 2017

Publicația specializată pe teme economice „Mold-street.com” scrie că în primele luni ale acestui an exporturile spre Federația Rusă au scăzut cu 3,4%, în timp ce spre Turcia s-au dublat.

Președintele Igor Dodon a plecat iarăși în Rusia pentru a participa la o conferință economică la Sankt Petersburg, dar vizita sa coincide cu frământările de acasă unde este așteptat deznodământul îndelungatului impas postelectoral. Cum președintele se duce în Rusia mai des decât (să zicem) la Bălți, presa s-a interesat și care sunt costurile acestor deplasări.

De la investirea sa în funcție, din decembrie 2016, președintele Igor Dodon a întreprins aproape 40 de vizite oficiale și de lucru peste hotarele țării, se arată într-un infografic realizat de Centrul de Politici și Reforme din Moldova. Pentru aceste deplasări, din bugetul de stat s-au cheltuit 2,7 milioane de lei, aproape 150 de mii de dolari. Potrivit informației oferite de președinție, cinci deplasări au avut drept destinație un stat din Uniunea Europeană, iar 17, cu cea din aceste zile 18, sunt deplasări efectuate în Federația Rusă.

Participarea la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Igor Dodon a anunțat-o încă de săptămâna trecută, în timp ce se afla în Nursultan, capitala Kazahstanului. Șeful statului se angaja să impulsioneze relațiile economice moldo-ruse, întrucât tocmai pentru joi, 6 iunie, a fost programată o discuție dedicată cooperării comerciale a Republicii Moldova cu regiuni din Federația Rusă, discuție la care e așteptat și vicepremierul rus Dmitri Kozak, cel care s-a aflat la începutul acestei săptămâni în Republica Moldova.

Publicația specializată pe teme economice Mold-street.com scrie că în primele luni ale acestui an exporturile spre Federația Rusă au scăzut cu 3,4%, în timp ce spre Turcia s-au dublat, iar spre România și Polonia au crescut cu aproape 20 la sută. În prezent, Federația Rusă ocupă locul cinci în topul țărilor spre care exportă Republica Moldova, fiind depășită de România, Germania, Turcia și Italia.

Publicația mai scrie că schimburile comerciale moldo-ruse sunt în stagnare, în pofida deciziei de la începutul acestui an a Guvernului de la Moscova de a exclude taxele vamale la importul de legume, fructe, precum și produse vitivinicole. Cum se explică lipsa de atractivitate a pieței din Federația Rusă? Embargourile impuse de Moscova de-a lungul anilor și atitudinea lipsită de transparență și-au spus cuvântul, constată jurnalistul Ion Preașca, de la Mold-street.com.

Ion Preaşca

„Rusia este permanent suspicioasă că, uite, noi am putea re-exporta produse din alte țări. De vină este și modelul cu tot felul de liste de companii, fiindcă dacă o companie a greșit, o sancționezi pe ea, nu toată țara. Pe de altă parte, de vină este și situația din Rusia, o mare parte dintre emigranți pleacă de acolo fiindcă a avut loc o depreciere a rublei, nu se mai plătesc acele salarii, nu mai sunt atâtea locuri de muncă. Avem o cădere dramatică a veniturilor din remitențe. O țară așa mică ca Israelul ne asigură mai multe remitențe decât Rusia.”

Și relația glacială pe care o are țara vecină, Ucraina, cu Federația Rusă și-a pus amprenta asupra comerțului moldo-rus, continuă jurnalistul Ion Preașca. Bunăoară, în luna ianuarie mai mulți producători și exportatori moldoveni, inclusiv din regiunea transnistreană a țării, s-au trezit că nu-și pot transporta mărfurile în Federația Rusă, care a impus restricții comerciale Ucrainei.

### Vezi și... ### Chișinăul și Tiraspol în aceeași barcă în cazul sancțiunilor impuse de Rusia importatorilor

Respectiv au fost afectate și produsele din state terțe, care tranzitează Ucraina la export, contrar asigurărilor date de președintele Dodon că pentru exporturile moldovenești vor fi asigurate coridoare verzi. Chiar înainte de plecarea la Sankt Petersburg, Igor Dodon a lansat avertismentul că gazele importate din Rusia în tranzit pe teritoriul Ucrainei s-ar putea scumpi din cauza relațiilor ruso-ucrainene dificile, dar și ca urmare a intrării la guvernare la Chișinău, sugera președintele moldovean, a unor forțe politice anume, fără să le și nominalizeze explicit.