Remaniere-surpriză: Guvernul PAS numește un nou ministru al agriculturii    

Vladimir Bolea, învestit în funcița de ministru al agriculturii și industriei alimentare, 8 iulie 2022

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Vladimir Bolea a fost învestit în funcția de ministru al agriculturii și industriei alimentare. Anunțul a fost făcut de Guvern în dimineața zilei de 8 iulie, fără ca anterior să fi fost făcute publice informații despre decretul de numire a acestuia sau despre demisia predecesorului său, Viorel Gherciu.

„Sarcina noastră este clară: trebuie să creăm condiții ca să avem un sector agricol rezilient și competitiv. Nu este ușor, în special ținând cont de provocările zilei de astăzi, dar am certitudinea că dvs. împreună cu echipa veți reuși”, i-a spus președinta Maia Sandu.

În Parlament, Vladimir Bolea a condus Comisia permanentă agricultură și industrie alimentară.

Gavrilița: „Această numire nu este o surpriză”

„Cred pentru foarte mulți această numire nu este o surpriză. Dacă analizăm deciziile în domeniul agriculturii în ultimele 11 luni, cred că majoritatea dintre ele au venit ca și inițiative legislative pornite de comisia parlamentară și de dvs. personal, de aceea am toată încrederea că această tranziție va fi una firească, una ușoară și de bun augur pentru dezvoltarea sectorului agriculturii și industriei alimentare”, i s-a adresat și premiera Natalia Gavrilița.

Ulterior, șefa Guvernului l-a prezentat echipei Ministerului Agriculturii. La eveniment a fost prezent și fostul ministru. Ambii au primit câte un buchet de trandafiri albi de la prim-minstră.

Întrebată de presă despre motivele remanierii, Natalia Gavrilița a explicat că „sunt mai multe procese care întârzie” și că guvernul își dorește „o viteză mai mare” în implementarea reformelor din domeniul agricol. „Este de importanță majoră, pentru că avem seceta, criza economică, avem consecințele războiului din Ucraina, care lovesc, în special, în anumite sectoare, de aceea am decis că este nevoie de energie nouă”, a precizat prim-ministra.

Fostul ministru: „Am fost luat prin surprindere”

Viorel Gherciu a recunoscut că nu s-a așteptat la o astfel de schimbare și a calificat-o drept „o decizie politică”.

„Am fost luat prin surprindere. Dimineață, la prima oră, am aflat acest lucru. Aseară am discutat, a fost o discuție tehnică, despre prioritățile sectorului. În acest context s-a găsit de cuviință, deoarece mai aveam păreri diferite pe anumite subiecte... Deci este o decizie politică”, a spus ministrul demisionar.

Acum o săptămână, în presa au apărut informații privind demisia lui Viorel Gherciu din funcția de ministru al agriculturii, însă acesta a spus că este un fals. Recent, el a fost ținta unei moțiuni simple depuse de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar majoritatea parlamentară PAS a votat împotrivă, ministrul a rămas în funcție.