Linkuri accesibilitate

Vladimir Bolea (PAS): Nu va fi foamete în R. Moldova


Vladimir Bolea, deputat PAS

Deputatul PAS Vladimir Bolea spune că țara nu se va confrunta cu o lipsă a produselor, ci cu un preț majorat al acestora, informează IPN. Deputatul afirmă că statul monitorizează constant prețurile și intervine atunci când sunt sesizate abuzuri.

De cealaltă parte, agricultorii cer autorităților demonopolizarea pieței și sprijin majorat fermierilor mici și mijlocii, notează IPN.

Deputatul PAS Vladimir Bolea dă asigurări că nu există premise pentru o criză alimentară de proporții în Republica Moldova și că, în urma sistării exporturilor de grâu, țara și-a făcut stocuri care i-ar asigura consumul intern pentru o perioadă de 300 de zile. Totuși, potrivit reprezentantului guvernării, cea mai mare problemă este astăzi creșterea galopantă a prețurilor.

„Criza în Republica Moldova nu va fi generată de lipsa produselor, ci de prețurile exorbitante,” a afirmat el în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova. Bolea a adăugat că, în privința produselor alimentare, s-a luat decizia la nivelul Comisiei Situații Excepționale de a extinde lista produselor social importante, până la 20 de produse de bază, prețul cărora este reglementat de stat. Este vorba, inclusiv, de legume. Adaosul comercial în cazul legumelor este plafonat până la 20%, notează IPN, citându-l pe deputatul PAS.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna aprilie 2022 prețul produselor alimentare a crescut cu 30,17% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG