Autoritățile de la Chișinău au anulat interdicția la exporturile de grâu și făină de grâu impusă pe perioada stării de urgență. Deblocarea urgentă a exporturilor de produse agroalimentare fusese principala revendicare a fermierilor care au protestat săptămâna trecută.
Comisia [pentru] Situații Excepționale a dispus abrogarea interdicției impusă la exportul de grâu pe 1 martie și la exportul de făină de grâu pe 12 martie. Interdicțiile fuseseră adoptate pe perioada stării de urgență, după invazia Rusiei în Ucraina.
Pe 21 martie, fermieri din mai multe localități ale Republicii Moldova au ieșit la un „protest de avertizare” cu tractoare.
### Vezi și... ### Fermierii au ieșit cu tractoarele la protestAgricultorii au cerut între altele deblocarea exportului de grâu, cu alternativa ca rezervele statului să preia cel puțin 100.000 de tone de grâu de la producătorii autohtoni. Potrivit agricultorilor, interdicția exporturilor de grâu ar fi putut genera o scădere de prețuri pe piața internă, ceea ce ar fi dus la diminuarea veniturilor pentru fermieri.
Anterior, guvernul a anunțat că va compensa accizele la motorina utilizată în 2022 - o altă revendicare a agricultorilor. Cuantumul, însă, va varia: producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații de 30%, sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii de până la 100%, sau 2980 lei/tonă.
Compensațiile se vor acorda retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de ele vor beneficia aproape 14.000 de întreprinderi. Suma totală va fi de aproximativ 277 milioane de lei.