Premierul interimar Aureliu Ciocoi a anunțat luni seară că restricțiile Comisiei pentru situații excepționale ce vizează plimbările în parcuri și păduri au fost o eroare și că vor fi anulate în cel mai scurt timp. Nu este prima hotărâre revăzută la câteva zile sau ore de a adoptare de autoritățile abilitate să gestioneze criza sanitară, fapt ce reduce încrederea populației că pandemia este gestionată corect, spun unii specialiști din domeniu. Cel mai grav e că mulți cetățeni, din cauza inclusiv a asemenea bâlbe, nu cred în existența virusului.
Your browser doesn’t support HTML5
La nici o zi de la anunțarea interdicției pentru plimbări în parcuri, păduri și locuri de agrement primarul Chișinăului, Ion Ceban, îndemna locuitorii capitalei să facă abstracție de prohibiția impusă de autoritatea sanitară centrală și iasă afară, întrucât comisia municipală a luat o decizie diferită de cea prezidată de premierul interimar Aureliu Ciocoi.
În consecință, agenții de patrulare în zilele care au urmat nu au aplicat amenzi pentru plimbări în parcuri, ci doar au atenționat cetățenii să respecte normele sanitare privind purtarea corectă a măștilor și limita de trei persoane admisă pentru grupuri. Despre această neconcordanță a spus chiar șeful diplomației moldovene care conduce guvernul în demisie. Aureliu Ciocoi a spus că își asumă responsabilitatea pentru eroarea comisă:
### Vezi și... ### „În loc să caute de lume și să aducă vaccinuri, ei ne îngroapă mai tare”„Dispoziția nr. 1 a Comisiei pentru situații excepționale a fost o decizie nu foarte bine gândită în situația în care mun. Chișinău, orașul Bălți și în general R. Moldova nu cade sub incidența blocajului, carantinei sau, mai nou fiind la modă termenul de lockdown. Astfel de restricții sunt logice și își au locul atunci când se impune izolarea totală a populației la domiciliu”.
Pentru a amâna dizolvarea parlamentului...
Cea mai recentă bâlbâială a autorităților a servit drept un argument în plus pentru cei care susțin că starea de urgență a fost introdusă nu pentru a stăvili extinderea coronavirusului de tip nou, ci pentru a amâna dizolvarea parlamentului și declanșarea anticipatelor. Această impresie o are și activistul Valeriu Pașa, care susține că măsurile adoptate nu ar fi fost luate pe bune, dar de ochii lumii.
„Unde este problema mare a domnului Ciocoi? Că nu s-a asigurat de o prezență cât de cât adecvată a specialiștilor medici în acea comisie de situații excepționale, pentru că ei au posibilitatea să ajusteze componența, de acolo și deciziile.
Asta e prima. Doi, starea de urgență a fost introdusă, deja este clar pentru toată lumea, nu pentru a lupta adecvat cu pandemia și efectele acesteia, dar pentru a face imposibilă dizolvarea parlamentului în această perioadă de două luni. Se creează impresia că parcă lor le place că situația pandemică este proastă și asta se întâmplă de un an de zile, atunci când nu sunt luate acele măsuri elementare, cum ar fi testarea masivă a contacților, nu se produce izolarea”.
### Vezi și... ### Îndemnul Ministerului Sănătăţii. Ce să fac cu el?În timp ce premierul interimar a vorbit de mii de polițiști și carabinieri implicați în acțiuni de prevenire a populației să respecte regulile sanitare, în încercarea de a-i responsabiliza pe cetățeni, dar și de a rectifica cumva atitudinea uneori ostilă a oamenilor, experta Rodica Rusu-Gramma tratează și ea cu neîncredere motivația oficialilor. Ea spune că ceea ce vede zilnic pe străzile din Chișinău nu seamănă a stare excepțională, ci a relaxare.
Decizii negândite sau neconsultate cu medici, după părerea expertei în management în sănătate, ar fi cauzate de faptul că autoritățile așa și nu au învățat din greșelile din anul trecut, o criză de acest fel necesită ca la timonă să se afle specialiști din domeniu.
„Să închizi lumea în casă astăzi, la un an de pandemie, nu mai este deja eficient, trebuie alte măsuri. Scade și mai tare încrederea populației. Am pierdut încrederea populației din momentul când a ieșit fostul președinte al țării și a spus că nu e o problemă, că e o simplă gripă care trece prin tine. Iată în momentul acela a începută să scadă încrederea populației în autorități.
Am pierdut încrederea populației...
[Oamenii] când văd aceste decizii care se schimbă peste noapte, când unul zice A, altul B, când HoReCa este închisă, iar cuiva i se permite o nuntă atunci și toată lumea începe să găsească posibilități să facă și ei nunți în pandemie. Și nou avem aceste nunți. Mai departe a mers ca bulgărele de zăpadă, încrederea și mai tare a scăzut”.
După părere expertei Rodica Rusu-Gramma, mesajele false așa și nu au fost combătute de nimeni, numărul celor care nu cred în existența virusului este destul de mare. În același timp medicii se sufocă de la supraaglomerarea spitalelor, sunt numeroase cazurile când pacienții așteaptă rândul la aparate de oxigen. Ca dovadă e că situația ar fi scăpat de sub control, mai adaugă specialista, este creșterea mortalității în ultima lună cu peste 30% față de luna precedentă, precum și decese tot mai frecvente printre cei mai tineri.