Retrospectiva săptămânii politice

Sentinţa lui Vlad Filat şi presiunile asupra administraţiei publice de la Bălţi

Curtea Supremă de Justiție a publicat decizia motivată în cazul ex-ministrului Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupţie printr-o hotărâre definitivă. Este pentru prima dată când o decizie din dosarul fostului premier intentat în baza autodenunțului actualului primar de Orhei, Ilan Shor, în care numele persoanelor şi companiilor şi sumele date în calitate de mită nu au fost acoperite sau burate.

Your browser doesn’t support HTML5

Retrospectiva săptămânii politice


După o lectură sumară a hotărârii de condamnare a ex-premierului Vlad Filat, cetățeanul simplu reține serviciile de trafic de influenţă pe care acesta le-a propus omului de afaceri Ilan Shor şi sumele primite în calitate de mită de ordinul milioanelor, pe care muritorii de rând cu greu şi le pot imagina, spune redactorul-şef adjunct al „Ziarului de gardă”, Victor Moşneag.

O altă idee care îi stăruie în minte lui Victor Moşneag este că persoanele pe care le-a influențat fostul premier atunci când statul a pierdut pachetul de control de la Banca de Economii figurează doar în calitate de martori şi că nu este clar dacă sunt sub cercetare penală.

„Mi-a atras atenţia că a călătorit cu o aeronavă care aparține lui Ilan Shor, acest lucru nu se ştia până acum. La fel nu se ştiau denumirile hotelurile în care pleca Filat sau în care se odihnea împreună cu familia sau cu feciorul său, în Statele Unite, în Elveţia. Nu se ştia, de exemplu, faptul că el a beneficiat, prin intermediul lui Ilan Shor, de un ceas care costă aproximativ două milioane de lei. Dacă ar fi să citim ce scrie în hotărârea Curţii Supreme de Justiţie că Filat a influențat diverși funcționari, inclusiv pe fostul premier Leancă, pe reprezentanți ai Ministerului Finanţelor, pentru ca să ia anumite decizii, şi noi ştim că atunci când un funcționar este influențat de cineva şi el acceptă să fie influențat el la fel trebuie să răspundă conform legii, însă în Republica Moldova, cel puţin în aceste cazuri nu s-au întâmplat nimic”.

De asemenea, decizia magistraţilor instanței supreme a scos la iveală faptul că primarul oraşului Orhei, Ilan Shor, gestionează vreo 40 de companii în zone off hore şi câteva zeci de firme în Republica Moldova, companii pe care nu le-a declarat vreodată alesul local, aşa cum prevede legea, mai spune redactorul-şef adjunct al „Ziarului de gardă”, Victor Moşneag.

Presiunile politice şi de natură juridică pe care le acuză mai mulţi reprezentanţi ai administrației locale pentru a fi convertiţi la Partidul Democrat ori de partea puterii a fost un alt subiect dezbătut în presă. Consilieri ai formaţiuni Partidului Nostru de la Bălţi, care sunt majoritari, au intrat în greva foamei. Iar primarul comunei Tătărăuca Veche a anunţat că părăsește postul din cauza presiunilor la care ar fi supus.

Redactorul-şef adjunct al ziarului de la Bălţi „Spros i predlojenie”, Ruslan Mihailevschi, admite că, cel puţin la Bălţi, partidul aflat la guvernare duce un război crâncen cu autoritățile locale, pe de altă parte eventualele ilegalităţi ale aleşilor locali nu ar fi nefondate, mai crede jurnalistul.

„Presupun că, totuşi, presiuni există pentru că vedem că sunt aleşi locali care au refuzat mandatul sau au ieşit din fracţiune, dar au rămas în consiliul municipal, adică prea multe cauze penale, prea multe semnale că totuşi sunt presiuni. Desigur că clasa politică la noi, chiar şi aleşii locali au probleme de integritate şi aceste probleme pot fi folosite de oponenţii politici când este nevoie. Altă chestiune este că aceste probleme de integritate sunt folosite în mod subiectiv”.

Ruslan Mihailevschi regretă discursul şi armele politice folosite la Bălţi de către partidele antrenate în această luptă. El zice că oamenii ar putea pierde încrederea în aleşii locali, care, spre deosebire de politicienii din guvern şi parlament, se mai bucură de oarecare încredere.