Prima tentativă de instalare a guvernului Gavriliță consumată în parlament concomitent cu anunțarea unei coaliții din 54 de deputați, care și-au desemnat propriul candidat, sugerează că un scrutin anticipat ar fi dorit doar de Partidul Acțiune și Solidaritate. Analistul politic Victor Ciobanu crede că scenariul pe care au mers socialiștii era previzibil și iată de ce:
Your browser doesn’t support HTML5
Vom asista la o multitudine de interpretări constituționale...V.Ciobanu
„Au preferat o variantă cu riscuri minime, în care să-și asigure o majoritate confortabilă în Parlament și un Guvern controlat de această majoritate. Dacă se merge pe varianta asta, atunci mergem până la alegeri ordinare, e cel mai probabil scenariu. Restul declarațiilor că vrem anticipate sunt apă de ploaie. Doamna Sandu a jucat destul de dur, ignorând cererea acestei majorități și aici am intrat într-o coliziune constituțională. Aici o să asistăm la o multitudine de interpretări constituționale. Eu cred că apărarea doamnei Sandu în cazul acestui litigiu ar putea fi și o sesizare din partea PAS-ului, eventual, sau în cadrul ședinței, pe sesizarea socialiștilor, s-ar putea disputa în termenii suspiciunii de corupție.”
În opinia lui Victor Ciobanu, nu este tocmai un lucru bun ca magistrații Curții Constituționale să aibă un rol de arbitru de fiecare dată când clasa politică se pomenește în impas. El notează că o situație de incertitudine politică nu ar aduce nimănui bonusuri de imagine:
### Vezi și... ### Guvernul Gavriliță 1, respins în unanimitate. Se pregătește... guvernul Gavriliță 2„Pentru țară și pentru cetățeni este un lucru prost. Dacă în timp util nu se rezolvă criza politică, asta are un impact negativ asupra economiei. Bine, acestea sunt exact argumentele taberei care optează contra anticipatelor și vreau o stabilitate sau un guvern care ar administra treburile țării. Aici, în mare parte, ei au dreptate, doar că interesele lor se extind dincolo de aceste formulări și nu cred că poartă grija poporului și a țării. În mare măsură sunt interese corporative de a păstra un status quo în economie, în scheme, în tot felul de mișmașuri.”
Valeriu Vasilică, directorul Agenției de presă „IPN”, atrage atenția că la această etapă discuțiile nu se mai poartă pe programe de guvernare și garnitura premierului desemnat, ci este un joc pe muchie cu consecințe asumate:
Dacă până acum au avut grijă și unii, și alții să camufleze o parte din interese, acum s-a dat totul la o parte...
„Riscă Maia Sandu, riscă să fie apostrofată de Curtea Constituțională, riscă să fie apostrofată de Parlament cu suspendarea timp de o lună. Doar că, dacă mergem mai departe, s-ar putea ca acest risc să-i producă beneficii. Vă închipuiți ce o să zică societatea, dacă Parlamentul merge să întrebe cetățenii într-un referendum, are dreptate Maia Sandu sau nu are? Iarăși, lucrurile sunt poate, într-un fel, imprevizibile, dar fiecare a pus acum pe masă toate instrumentele de care dispune. Dacă până acum au avut grijă și unii, și alții să camufleze o parte din interese, acum s-a dat totul la o parte. De exemplu, Partidul Socialiștilor, care s-a jurat până acum că nu va face coaliție cu deputații Partidului Șor, că asta le-ar murdări imaginea, eu citez mai multe declarații făcute de liderii PSRM, acum uite că au pus totul pe o carte.”
Valeriu Vasilică crede că, deși criza politică se adâncește, duelul dintre Președinție și socialiști nu poate fi imputat nici unei tabere, pentru că fiecare dintre ele își promovează propria agendă, urmând ca cetățeanul să tragă concluzii.