Linkuri accesibilitate

Ion Sturza: Cu excepția PAS, nimeni nu-și dorește astăzi alegeri anticipate


Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova
Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova

Guvernul Gavriliță nu a primit vot de încredere.

Nu a votat niciun deputat pentru susținerea acestei formule guvernamentale. Partidul Socialiștilor și grupul Pentru Moldova compus din foști deputați democrați transfugi și deputații Partidului Șor au anunțat însă formarea unei noi majorități parlamentare cerându-i șefei statului Maia Sandu s-o desemneze premier pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră de finanțe. Lucrurile rămân neclare dar mingea se află în terenul președintiei, sugerează fostul premier Ion Sturza.

Ion Sturza: Cu excepția PAS, nimeni nu-și dorește astăzi alegeri anticipate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:27 0:00
Link direct

Europa Liberă: În parlament a fost dezbătut programul propus de Natalia Gavriliță, nominalizată pentru funcția de premier de președinta Maia Sandu, dar ambele au anunțat că și-ar dori ca Republica Moldova să aibă alegeri anticipate, la care se poate ajunge doar dacă deputații resping două propuneri succesive de premier. Iată că primul scenariu a eșuat, dna Gavriliță nu a obținut votul de încredere al deputaților. Imediat, liderul socialiștilor a anunțat că o propune pe Mariana Durleșteanu să fie nominalizată premier. Credeți că a doua tentativă e cu mai mari șanse?

Ion Sturza: „Eu nu vreau să comentez din punctul de vedere al unui politician, fie și fost, mai degrabă din punctul de vedere al unui cetățean care are de beneficiat sau de pierdut din acest joc politic, care mulți la Chișinău se gândesc că e un joc de șah. În realitate este un joc de dame, pe care cândva noi îl numeam „à la Ceapaev”, cine cui îi dă mai mult la glezne. Evident că dacă această clasă politică era cât de cât responsabilă, și nu mă refer atât la cei care sunt la guvernare, că nici nu mai înțelegi cine sunt la guvernare și cine sunt în opoziție, cred că juma la juma, puteau să ajungă la un consens cu o foaie de parcurs foarte rapidă de declanșare a alegerilor parlamentare, dacă ei și le-ar fi dorit. Adevărul este că, cu excepția PAS-ului, cred că nimeni altcineva nu-și dorește astăzi alegeri anticipate, inclusiv socialiștii.”

Europa Liberă: De ce credeți că socialiștii nu și-ar dori și ei anticipate, din moment ce au anunțat de la demisia dlui Chicu întruna că și ei și-ar dori un scrutin anticipat?

Ion Sturza: „Chiar dacă criticăm noi sondajele, undeva în ele se vede și o realitate. Socialiștii înțeleg foarte bine că nu au șanse de unii singuri să creeze un guvern și nici nu prea văd alți aliați decât, eventual, Șor. Și, invers, pe dreapta există o creștere semnificativă a intențiilor de vot, la dreapta-centru eu mă refer. În anumite condiții se poate de creat, la limită, dar o alianță electorală, care ar putea să ne dea un guvern stabil și o linie de guvernare pe partea de executiv, și aici mă refer președinte și guvern stabil. Problema e că majoritatea forțelor politice astăzi reprezentate în parlament, cu excepția PAS și a socialiștilor, nu prea au șanse să se revadă în acest nou parlament și pentru ei este un mare risc de a rămânea pe tușă. Și nici partidele extraparlamentare, poate cu excepția mișcării conduse de primarul de la Bălți, nu prea au șanse să acceadă în parlament. De aceea, aici, cred că cineva din analiștii dlui Dodon din centrul de comandă de la Moscova i-au calculat și i-au spus: „Încercați să puneți un guvern-marionetă care să mențină în frâu executivul și având și o majoritate în parlament pentru a nu da posibilitatea ca la Chișinău în toamna acestui an să se instaureze o verticală proeuropeană, democratică, de centru-dreapta”. Cred că asta este indicația pe care a primit-o Dodon, pentru că nu face el nimic de capul lui, nici bilete la avion nu-și cumpără.”

Europa Liberă: Credeți că Mariana Druleșteanu ar accepta să conducă un guvern-marionetă?

Ion Sturza: „Sigur! Eu o cunosc ca pe o femeie extrem de ambițioasă și, în ultimul timp, din punct de vedere profesional, stă cam pe tușă.”

Europa Liberă: De ce?

Cred că ea a și inițiat această candidatură

Ion Sturza: „Pentru ambiția ei profesională de a fi, cel puțin nominalizată, dacă nu poate chiar și aleasă. Deci sunt absolut convins că ea conștient, cu mult entuziasm a îmbrățișat inițiativa dlui Dodon. Mai mult ca atât, eu cred că ea a și inițiat această candidatură sau s-a autopropus într-o formă sau alta prin luările sale de atitudine extrem de ostile față de Maia Sandu personal, față de partidele de centru-dreapta din Moldova. Pentru mine nu este nicio surpriză cunoscând-o personal și văzându-i traseul din trecut și mesajele pe care le-a lansat dumneaei prin intermediul rețelelor de socializare în spațiul public.”

Europa Liberă: Eu îmi amintesc și laudele Dvs. la adresa Marianei Durleșteanu. Atunci când a participat în grupul de negocieri cu partea rusă, Dvs. ziceați că a reușit să se arate ca o bună profesionistă.

Ion Sturza: „Sigur! Dar acum ce eu am denigrat-o? Eu am lăudat-o.”

Europa Liberă: Și ce ziceți, poate să fie anunțată o majoritate tehnică, așa cum spunea și Igor Dodon?

Ion Sturza: „Există majorități de facto și majoritatea acesta va fi undeva reconstituirea acelei majorități care a fost la începutul activității acestui parlament. Deci, până la urmă, această majoritate e o strânsură de frustrați.”

Europa Liberă: Majoritatea asta ar fi formată din deputații socialiști și deputații „Pentru Moldova” din jurul Partidului „Șor”.

Ion Sturza: „Se vor strânge toți, încă o dată vă spun: o listă lungă de frustrați.”

Europa Liberă: Pavel Filip a spus că democrații nu sprijină un asemenea guvern.

Ion Sturza: „Eu cred că el va sprijini acest guvern, așa cum îl vor sprijini și cei care au mai rămas în zona de influență a lui Șor, pentru că nu putem să vorbim despre zona de influență a lui Candu. Dodon, fără a avea certitudinea că acest guvern va fi votat, nu venea cu această candidatură. Rămâne de văzut. Ceea ce putem să spunem astăzi e că dna președintă poate să accepte sau poate să respingă această candidatură.”

Europa Liberă: Dar știți că există decizia Curții Constituționale?

Clasa politică n-a sesizat că lumea trece printr-o criză poate că mai dură decât cele două războaie mondiale

Ion Sturza: „Știu eu de Curtea Constituțională, dar știu că mai există și niște cutume. Până la urmă, această majoritate trebuie să se formeze, să fie formată, consfințită, să vină la consultări la președinție, președintele are mult mai multă informație decât noi cu Dvs. despre candidați, despre membrii guvernului care vin cu acești candidați. Deci, sunt și alte instrumente. Ceea ce este foarte trist, dna Valentina, este faptul că clasa politică de la Chișinău n-a sesizat că lumea la nivel global trece printr-o criză care este poate că mai dură decât cele două războaie mondiale din secolul XX, că noi trecem printr-o criză nu numai sanitară, dar, în primul rând, economică și al nouălea val vine și sunt multe, multe probleme. Iar noi în aceste condiții continuăm cu o criză politică care ar fi un lux chiar și în perioadele de pace.”

Europa Liberă: Mariana Durleșteanu zice că e o persoană apolitică, acceptând această funcție de a fi nominalizată pentru șefia guvernului. Credeți că apolitici vor fi și miniștrii, garnitura guvernamentală pe care ea o va forma?

Ion Sturza: „Asta este o aberație, scuzați-mi expresia. Nu pot să fie prim-ministrul și miniștrii persoane apolitice, aceste sunt funcții politice sau funcții tehnocrate ș.a.m.d. Evident că ea, dacă primește această funcție din mâna lui Dodon, va fi antamată în zona de influență a Partidului Socialiștilor. De ce trebuie să ne ascundem după copaci și să vorbim prostii? Dumneaei a acceptat și la Voronin, a acceptat și alte funcții, deci nu cred că ea are o viziune doctrinară de dreapta, proeuropeană. Este o oportunitate, ca toți oportuniștii, nu neapărat în sensul rău al cuvântului, își va juca această carte, posibilul că va arăta, încă nu este jocul jucat, evident că în zona de centru-dreapta sunt foarte multe minți luminate analitice care vor încerca s-o „challenge”-iască, cum se spune, din punct de vedere profesional. Și aici nu mă refer doar la cum se face debitul cu creditul la buget, dar mă refer, în primul rând, cum se gestionează țara în perioada de pandemie și de criză economică. Dar, mă rog, eu sunt extrem de subiectiv aici.”

Europa Liberă: Admiteți că se va ajunge și la un impeachment impus Maiei Sandu? De ce vă pun această întrebare? Eventual, dacă dumneaei respinge candidatura și garnitura guvernamentală a dnei Durleșteanu, s-ar putea ca cei din parlament care au cel puțin 55 de voturi să inițieze această procedură de impeachment Maiei Sandu.

Ion Sturza: „Maia Sandu nu-i Donald Trump să fie pasibilă de impeachment. Ea respectă legile, Constituția, dar, cel mai important, ea are un mandat foarte larg popular, ea are cea mai mare legitimitate astăzi ca politician în Republica Moldova, cu un mandat recent care i-a fost dat de populația Republicii Moldova. Deci, aici legitimitatea este foarte largă. Doi: să nu uităm că avem o Curte Constituțională care a dat dovadă de verticalitate, în sensul că a respectat Constituția, nu a interpretat-o, cum au făcut toate curțile până la ultima curte. Curțile faimoase din perioada 2010-2020, de fapt, ne-au creat o Constituție paralelă. Deci, eu nu cred în impeachment; nu cred că cei care au votat-o pe Maia Sandu și care în continuare cred că în Moldova se poate de făcut ceva spre binele țării vor tolera jocurile desenate la Kremlin.”

Europa Liberă: Igor Dodon urmează să plece la Moscova. De ce această vizită?

Ion Sturza: „Da, după cum am văzut să plece la Moscova pe un bilet Anta-Bath plătit de Ambasada Federației Ruse. Halal de așa fost președinte al unui stat.”

Europa Liberă: De ce i-ar trebui să efectueze această vizită în capitala Rusiei?

Ion Sturza: „El nu are încredere că ar putea pe Zoom să discute cu curatorii de la Moscova următorii pași, el trebuie să-și coordoneze aceste activități pe care le face. El acum se întâlnește tête-à-tête la Moscova. E trist că noi avem un șef de stat care ne-a condus patru ani de zile fiind agentul de influență al unui stat străin. Eu nu-i fac un reproș Federației Ruse – bravo lor! –, fac un reproș nouă, moldovenilor, că acceptăm așa personaje să mai fie în spațiul nostru public.”

Europa Liberă: Ziceam că președinta Maia Sandu a declarat mereu că vrea dizolvarea acestui legislativ și alegeri anticipate, dar, așa cum spune legea, ele pot fi provocate numai după ce două propuneri succesive de guvern sunt respinse. Dacă ar fi să luați în calcul aceste două scenarii – alegeri parlamentare anticipate sau învestirea unui cabinet de miniștri –, cărui scenariu îi dați mai multe șanse?

Ion Sturza: „Din păcate, trebuie să acceptăm că este foarte posibil ca acest guvern cu dna Durleșteanu în frunte să fie votat.”

Europa Liberă: Și atunci, alegerile parlamentare anticipate se vor desfășura în termen?

Ion Sturza: „Posibil că chiar cu mult mai devreme decât își închipui cei care joacă astăzi jocurile astea de dame, la propriu și la figurat. Nu știu cât se mai poate de tolerat bâlciul acesta și jocurile unor personaje total compromise și antinaționale, cum este Igor Dodon și câțiva cărăuși din jurul lui și finanțate la greu de către fugarii care ne-au furat miliardele. Eu cred că dna Sandu, având avantajul acestui vot larg popular, poate să facă niște pași absolut netriviali și să preia inițiativa.”

Europa Liberă: În ce ar consta preluarea inițiativei?

Ion Sturza: „Dizolvând parlamentul printr-un decret.”

Europa Liberă: Și decretul poate fi atacat la Curtea Constituțională.

Ion Sturza: „Păi să atace la Curtea Constituțională. Eu vreau să vorbesc în termeni de demnitate și de dreptate, lucruri de care noi am fost privați toți acești ani, noi, băștinașii. Eu apelez la conștiința celor care se autonumesc factori de decizie în Republica Moldova să dea dovadă de conștiință. Noi nu putem să fim guvernați de agenți de influență a statelor străine și nu putem fi guvernați de cei care ne-au umilit furându-ne miliardul. Pentru mine asta-i important, dar o virgulă sau un plus în Constituție, istoria ne va spune.”

Europa Liberă: Șeful interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, dl Grosu, spunea că această coaliție formată în parlament imediat după respingerea cabinetului Gavriliță ar însemna o coaliție între Dodon, Șor, Plahotniuc, dar a apărut și Platon. De ce să fie și Platon?

Ion Sturza: „Păi cred că dna Durleșteanu este pricina acestor speculații. Dumneaei mulți ani a activat în Consiliul de administrație al băncii dlui Platon, inclusiv în perioada mai puțin faimoasă de „laundromat” ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Și această coaliție poate să aibă o viață lungă?

Ion Sturza: „Dacă vrea Platon (râde), poate să aibă. E un mare combinator, el poate să facă multe lucruri din poziția pe care o are astăzi. Bine, asta-i o glumă. Dar adevăru-i că eu chiar așteptam să apară și replica aceasta ca o aflare a dnei Durleșteanu de lungă durată în banca respectivă cu dl Platon.”

Europa Liberă: Eventual, dacă se votează guvernul Durleșteanu, va avea ușile deschise și în Est, și în Vest?

Ion Sturza: „Trebuie s-o spunem sincer. Și Estul, și Vestul lucrează cu guvernul care există, numai că în spatele acestui guvern, așa cum și în spatele guvernului Chicu este o alianță dubioasă a socialiștilor, Șor, Plahotniuc și cine mai vreți acolo și până la urmă va stârni foarte multe suspiciuni și va trebui foarte mult timp, vorbim de ani, ca să-și demonstreze o agendă reformatoare, că sunt în același registru de valori cu România, cu Uniunea Europeană, lucruri care este imposibil să ți le închipui, așa cum nu ne puteam închipui și în timpul guvernării absoluților tehnocrați aleși pe sprânceană ai dlui Chicu.”

Europa Liberă: Eu îmi amintesc că atunci când dl Chicu a anunțat demisia guvernului său, după o întâlnire cu președinta parlamentului Zinaida Greceanîi și președintele de atunci Igor Dodon, el spunea că scopul deciziei este declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, lucru pe care l-a repetat și dna Greceanîi, și dl Dodon și chiar dl Dodon spunea foarte ferm că anticipatele vor fi în luna iunie.

Ion Sturza: „A câta oară Dodon spune una și face alta? Evident că el are o agendă ascunsă și nici măcar nu-i agenda lui, fiind agent de influență al Federației Ruse în Republica Moldova, el are curatorii lui, care îi desenează schița pe care trebuie s-o sonorizeze. Asta în primul rând, în al doilea rând, lucrurile se desfășoară destul de vertiginos în defavoarea Partidului Socialiștilor și acoliților lor din parlament din considerente de opțiuni de vot ale moldovenilor. Și ei știu foarte bine acest lucru și atunci ei nu vor să riște acum să se bage într-o campanie electorală ad-hoc, rapidă și până la urmă să piardă puterea. Astăzi, ei configurând acest parlament și această majoritate, care este absolut nelegitimă din toate considerentele, speră și vor continua să se agațe de putere. Asta este unica explicație.”

Europa Liberă: După formalizarea acestei coaliții, electoratul socialiștilor va rămâne tot atât de fidel?

Ion Sturza: „Este și un risc mare pentru ei, pentru că ei știu foarte bine care este situația cu finanțele statului, situația epidemiologică care este extrem de complicată, știu foarte bine că vor fi puse în colț foarte multe proiecte, în primul rând, cu România, care sunt extrem de importante, vitale pentru noi, pentru infrastructură, pentru suportul în lupta cu COVID-ul, proiectele sociale, proiectele Uniunii Europene, proiectele cu FMI ș.a.m.d. Ei știu foarte bine lucrurile acestea, dar, știți, unul vrea cariere, altul vrea „metallolom”-ul, altul vrea ceva din energie. Pentru dânșii businessul politic este doar despre bani, nu despre a schimba țara, de a lupta cu corupția, de a avea un regim democratic, ci de a avea money.”

Europa Liberă: Și încă o surpriză, că Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, s-a autopropus și el pentru funcția de prim-ministru. Asta ce ar însemna?

Am în continuare un respect deosebit față de Platforma DA

Ion Sturza: „Nu știu, cred că e o problemă în interiorul Platformei DA de coerență și de mesaj, eu am în continuare un respect deosebit față de acea echipă și când mă uit la lista lor, a fruntașilor acestui partid, eu îi consider de o mare valoare pentru Republica Moldova și au și merite deosebite, cel puțin în lupta cu Plahotniuc. Ei ar trebui să aibă o discuție pe interior cinstită și onestă și să se aprecieze ce doresc ei, de fapt, cum doresc să-și continue cariera politică și în ce măsură această agendă a partidului este dictată personal de liderul partidului, Andrei Năstase, și interesele lui.”

XS
SM
MD
LG