Noul cabinet de miniștri nu va fura și va curăța instituțiile statului de oameni corupți, sunt angajamente pe care premiera Natalia Gavrița le-a repetat azi în fața deputaților, după ce zilele trecute a declarat în cadrul unui interviu acordat postului nostru de radio că nu vrea să dezamăgească oamenii și că hoții vor fi destituiți din funcții publice. Despre acestea și alte priorități anunțate de noul guvern, inclusiv așteptările legate de osatura executivului, în rubrica săptămânală Retrospectiva săptămânii politice.
Your browser doesn’t support HTML5
Eradicarea corupției, soluționarea problemelor sociale, lupta împotriva schemelor și economiei tenebre, sunt promisiunile pe care Partidul Acțiune și Solidaritatea le-a scos în față în campania pentru anticipate, iar acum au cea mai mare vizibilitate între prioritățile guvernului Gavrilița, remarcă jurnalistul și comentatorul politic Anatolie Golea. El observă că, de cealaltă parte, prea puțină atenție li s-au acordat în programul de guvernare subiectelor ce vizează domeniul cultural, al politicilor de tineret, inclusiv soluționarea diferendului transnistrean și reforma administrativ-teritorială. Jurnalistul crede lucrurile se fac în grabă, sub presiunea responsabilității și a speranțelor mari pe care le au cetățenii în raport cu noua guvernare.
„Din câte înțeleg, își dau seama perfect de așteptările extraordinar de mari ale cetățenilor și necesitatea de a livra rezultate repede, chiar în primele 100 de zile. De aici vine și această promisiune, la prima vedere destul de populistă și greu de realizat, cu majorarea pensiei minime până la 2 mii de lei și unele alte promisiuni, dar guvernarea și le asumă. Să vedem și să sperăm că vor reuși pentru că aceasta este poate o ultimă șansă pentru Republica Moldova de a se debarasa de anumite practici și de a păși pe o cale corectă cu oameni cinstiți, cu economie care este bine pusă la punct, care să funcționeze.”
### Vezi și... ### De unde va lua PAS bani pentru majorarea pensiilorAnatolie Golea, la fel ca alți analiști politici de la Chișinău, spune că are anumite rezerve față de componența noului executiv, în care predomină specialiști din mediul asociativ. Anterior, aceștia au monitorizat punerea în aplicarea a angajamentelor fostelor guvernări, iar acum au ajuns în pielea celor pe care îi aveau în vizor.
„Mai bine din jumătate din membrii guvernului au experiență zero în administrația publică centrală, în serviciul public și aici, pe de o parte, este o problemă și va fi, pentru că este necesară această experiență de cel puțin câteva luni. Pe de altă parte, aș putea să fiu de acord cu părerea celor care au format actualul guvern și au reieșit din faptul că mai bine fără experiență, inclusiv fără experiență de a fura și gestiona schemele în economie.”
### Vezi și... ### Noul guvern de la Chișinău a depus jurământulPuterea de la Chișinău, cu 63 de mandate, o majoritate confortabilă în legislativ are mâinile dezlegate să facă reforme, este de părere Galina Vasilieva, redactor-șef la portalul Newsmaker.md. În opinia ei, acest lucru este un avantaj, dar și un element de presiune, deoarece un eventual eșec va fi dur taxat. În același timp, crede jurnalista, cetățenii ar trebuie să fie mai răbdători, dacă își doresc schimbări reale în societate.
„Evidentă că lumea așteaptă majorarea salariilor, majorarea pensiilor, dar eu cred că rar cine înțelege importanța reformării sistemului de justiție. Asta nu se face într-o clipă, dar influențează tot, și cum funcționează businessul, sistemul de sănătate. Cum este posibil să se curețe sistemul judiciar și toate organele de drept de acești corupți care au lucrat acolo 30 de ani, asta nu se face într-un an și în câteva luni.”
În opinia Galinei Vasiliva, provocarea pentru guvernare, care și-a asumat destituirea din funcție a corupților și curățirea instituțiilor statului, este acum să nu gafeze și să nu ocolească legea, vrând să atingă cât mai curând acest obiectiv.