Your browser doesn’t support HTML5
Modul în care a fost marcată Ziua Independenței în Republica Moldova, pe 27 august, a fost comentată pe larg de analiștii politici. În special a fost criticată evacuarea forțată a protestatarilor mișcării de rezistență „Acum”, care în zorii zilei de luni au fost îndepărtați de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare, astfel încât președintele Igor Dodon, speakerul Andrian Candu și premierul Pavel Filip să poată depune flori.
Editorialistul Vitalie Vovc, stabilit la Paris, face parte din tabăra celor care cred că poliția a acționat în limitele legii:
„Oamenii au fost preîntâmpinați dimineață să elibereze locul, nu cred că au avut autorizație din partea organelor statului ca să stea acolo, într-un loc din care era evident că vor fi evacuați, fiindcă e locul unor ceremonii oficiale. Totul a avut o logică. Unicul lucru de care ne-am putea agăța și l-am putea reproșa organelor este prezența anumitor persoane în civil.”
Europa Liberă: Unul din reproșuri e că au fost mobilizați sute de polițiști împotriva a câteva zeci de protestatari…
„Păi, polițiștii nu puteau să știe câți oameni vor fi acolo, în primul rând, în al doilea, faptul că au fost mobilizați sute de polițiști a permis o evacuare relativ pașnică, fiindcă forțele erau vizibil superioare, era inutil să opui rezistență fizică.”
Evacuarea protestatarilor de Ziua Independenței a fost reflectată și în presa internațională. Postul de televiziune Euronews și-a intitulat articolul dedicat Republicii Moldova: „Protestele de la Chișinău îngrijorează Bruxelles-ul”. Între altele, jurnaliștii constată că așteptatele alegeri parlamentare „vor demonstra dacă Moldova va continua direcția europeană”.
Your browser doesn’t support HTML5
Joi, 30 august, în cadrul Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European au fost analizate rapoartele despre Moldova, Georgia și Ucraina, țări care au semnate cu UE acorduri de asociere. Guvernul de la Chișinău este lăudat pentru eforturile făcute în domeniul bancar, însă i se atrage atenția că justiția nu este independentă și nici procesul electoral unul transparent.
Politologul Dionis Cenușă spune că autoritățile moldovene ar trebui să aplece urechea la sugestiile partenerilor europeni, mai ales că imaginea țării a avut de suferit în ultima perioadă.
„Parlamentul European și rezoluțiile pe care le adoptă, inclusiv alte tipuri de documente, sunt ignorate la Chișinău. Dacă vă amintiți de rezoluția din 5 iulie, ea a fost atacată dur de către majoritatea parlamentară și exponenții acesteia, demonstrând încă o dată că nu le place critica din partea unor instituții europene și aici s-au referit în mod concret la Parlamentul European. Totodată nu au învățat nicio lecție nouă, fiindcă dacă e să urmărim ce a s-a întâmplat după acea rezoluție, atunci reacția a fost cam zero.
Costurile ar putea fi: o imagine în continuare negativă pentru Republica Moldova și un minus mare pentru guvernare care, deși se pregătește pentru alegerile din februarie 2019, în continuare încearcă să manipuleze cu imaginea Uniunii Europene în Republica Moldova, inclusiv cu acele declarații care vin din partea oficialilor europeni, inclusiv a instituțiilor precum Parlamentul European.”