Președinta Maia Sandu a ajuns la Kiev la patru zile după ce liderii din UE au decis să acorde statut de candidate la aderare Ucrainei și Moldovei, aceasta fiind și prima vizită în țara vecină de la începutul războiului declanșat de Federația Rusă.
Your browser doesn’t support HTML5
Pe fundalul acestor evoluții, observatori de la Chișinău au vorbit despre un nou nivel al relațiilor bilaterale între cele două țări, dictate de interese și riscuri comune.
### Vezi și... ### Maia Sandu în prima vizită în Ucraina de la începutul războiuluiEste și opinia comentatorului politic Nicolae Negru, care susține că vizita Maiei Sandu la Kiev, deși era așteptată mai devreme, a fost necesară și este importantă din mai multe considerente:
„Eu o văd pozitiv, din punct de vedere simbolic și din punct de vedere practic, fiindcă Republica Moldova depinde foarte mult acum de ceea ce se întâmplă în Ucraina și pe cât de rezistentă este aceasta în fața agresiunii ruse. Pe urmă, sunt lucruri legate de migrația prin Republica Moldova, de tranzitul mărfurilor ucrainene prin Republica Moldova. Și desigur, e importantă această vizită, ca un gest de solidaritate cu Ucraina.”
„Este obligația noastră morală” să ajutăm Ucraina, a spus Maia Sandu la Kiev, în cadrul discuțiilor fiind accentuată și nevoia de a spori cooperarea economică, în domeniul energetic și umanitar, cum a accentuat și președintele Volodimir Zelenski.
Liderul de la Kiev a avertizat că Ucraina va reacționa „cu o lovitură”, la orice „palmă” dată din direcția regiunii transnistrene, adăugând că „trebuie făcut totul pentru a preveni destabilizarea în regiune”.
La scurt timp, într-o declarație adoptată unanim de către deputații Sovietului Suprem, susținută și de liderul de facto al regiunii, s-a subliniat că „Transnistria este pașnică, neutră și își dorește soluționarea oricăror conflicte la masa de negocieri”.
Liderii din stânga Nistrului au făcut apel către conducerea R. Moldova să „refuze orice plan de militarizare”, ori asta „nu va contribui la asigurarea păcii”.
### Vezi și... ### Fiecare zi de rezistență a ucrainenilor este un dar pentru Republica MoldovaNicolae Negru crede că schimbarea de tonalitate a mesajelor de la Tiraspol este dictată de evoluțiile geopolitice, inclusiv constrângerile de ordin economic în care s-a pomenit regiunea după invazia rusă în Ucraina:
„Declarația este împăciuitoare la adresa Ucrainei și cam agresivă la adresa Republicii Moldova, într-un fel. Sigur că liderii separatiști de la Tiraspol își dau seama că una e dacă va învinge Rusia în Ucraina și alta e dacă Rusia va fi învinsă, atunci viitorul acestei regiuni separatiste va fi cu totul altul decât este planificat la Moscova. Și unica deschidere pe care o are e spre celălalt mal al Nistrului, adică e spre Chișinău.”
### Vezi și... ### Tiraspolul se declară pașnic, după avertismentele Kievului