Linkuri accesibilitate

Maia Sandu în prima vizită în Ucraina de la începutul războiului


Președinta R. Moldova Maia Sandu în prima sa vizită în Ucraina după declanșarea războiului, 27 iunie 2022
Președinta R. Moldova Maia Sandu în prima sa vizită în Ucraina după declanșarea războiului, 27 iunie 2022

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu se află în Ucraina, la invitația omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, la numai câteva zile după ce Ucraina și R. Moldova au primit statutul de țări candidate la aderare la Uniunea Europeană.

Prima vizită oficială a Maiei Sandu de la izbucnirea războiului, a început la Borodianka, Bucea și Irpin - localități din apropiere de Kiev, care au devenit simboluri ale crimelor de război de care Rusia e acuzată că le-ar fi comis în Ucraina. Președinta s-a declarat „fără cuvinte, în fața violenței și distrugerilor” pe care le-a văzut în aceste localități.

„Republica Moldova a condamnat din prima zi agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și chemăm comunitatea internațională să facă totul pentru a restabili pacea, pentru a investiga și pedepsi crimele nejustificate, comise în acest conflict. Suntem alături de curajosul popor ucrainean, care luptă pentru libertatea sa și pentru libertatea Europei. Viitorul Ucrainei este în lumea liberă, în marea familie europeană”, a scris președinta Maia Sandu și pe o altă rețea de socializare.

În cadrul vizitei, Maia Sandu urmează să aibă o întrevedere cu Volodimir Zelenski și să susțină o conferință de presă.

Cei doi președinți au discutat la telefon deja săptămâna trecută, înainte de ședința Consiliului European din 23 iunie, când Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de candidate la aderare la Uniunea Europeană.

„Am convenit asupra asistenței reciproce pe drumul către UE”, a scris Zelenski într-o postare pe Twitter după acea discuție.

„Ne angajăm să ne consolidăm cooperarea în ceea ce privește integrarea noastră în UE”, a scris și Maia Sandu, tot pe Twitter.

XS
SM
MD
LG