Linkuri accesibilitate

Indignare în creștere în urma scenelor de la Bucea


Rusia, acuzată de atrocități în suburbia Bucea a capitalei ucrainene
Rusia, acuzată de atrocități în suburbia Bucea a capitalei ucrainene

Liderii ucraineni și mondiali și-au exprimat oroarea și indignarea după ce au fost publicate imagini înfățișând morți civili și execuții în masă în orașul Bucea, la nord-vest de capitala ucraineană, în urma ocupației de către forțele ruse. Kievul a acuzat trupele Kremlinului de atrocități și „crime de război”.

Ucraina a declarat că a găsit 410 cadavre în orașele Bucea și Irpin la nord-vest de Kiev în cadrul unei investigații privind posibile crime de război și a cerut o anchetă la Curtea Penală Internațională. Franța și Marea Britanie au spus că vor sprijini o anchetă.

Autoritățile ucrainene spun că 50 din aproximativ 300 de cadavre găsite după ce forțele ruse s-au retras din Bucea au fost victime ale crimelor extrajudiciare ale trupelor ruse.

Imagini luate din satelit arată un șanț lung de 14 m săpat pe terenul unei biserici unde a fost descoperită o groapă comună.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de genocid și de încercarea de a elimina „întreaga națiune” a Ucrainei.

„Acesta este genocid, [e] eliminarea întregii națiuni și a poporului”, a declarat Zelenski în emisiunea Face the nation de la televiziunea CBS, potrivit unui script pus la dispoziție de această rețea, citat de Agenția France Presse.

Rusia a spus că relatările despre presupusele „crime” ale trupelor sale în Bucea sunt o „provocare” și că niciun locuitor nu a avut de suferit.

Ucraina a cerut marilor puteri occidentale noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru ceea ce a numit „masacrul” de la Bucea.

Germania a declarat că Occidentul va fi de acord să impună mai multe sancțiuni Rusiei în zilele următoare, ministrul german al apărării spunând că Uniunea Europeană ar trebui să discute încetarea importurilor de gaz rusesc.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că țara sa va adopta și mai multe sancțiuni împotriva Moscovei și va mări ajutorul militar acordat Ucrainei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG