Reuniune de urgență la Consiliul Europei pentru a decide asupra suspendării Federației Ruse

Președintelui APCE, Tiny Kox

La Consiliul Europei de la Strasbourg are loc reuniunea de urgență a conducerii Adunării Parlamentare și Comitetul de Miniștri. Potrivit președintelui APCE, Tiny Kox (Partidul Socialist, Olanda) până la finalul acestei zile se va lua decizia dacă va fi sau nu activat articolul 8 din Statutul Consiliului Europei. Potrivit acestuia, „orice membru al Consiliului Europei care a încălcat grav articolul 3 poate fi suspendat din drepturile sale de reprezentare și i se poate solicita să se retragă în temeiul articolului 7. Dacă acest membru nu respectă această solicitare, comitetul poate decide unilateral încetarea calității de membru al Consiliului de la data stabilită de comitet.”

### Vezi și... ### Administrația Biden a impus sancțiuni de o severitate fără precedent împotriva Rusiei

Ieri, la finalul unei reuniuni extraordinare care a reunit reprezentanții celor 47 de state membre ale Consiliului Europei, Comitetul de Miniștri „a condamnat în cei mai fermi termeni atacul armat asupra Ucrainei al Federației Ruse, cu încălcarea dreptului internațional” și a decis să examineze fără întârziere și în strânsă coordonare cu Adunarea Parlamentară și Secretarul General, măsurile care trebuie luate ca răspuns la încălcarea gravă de către Federația Rusă a obligațiilor sale statutare ca stat membru al Consiliului Europei.”

### Vezi și... ### Ministrul francez de externe: Franța e îngrijorată de o posibilă ofensivă militară rusă împotriva R. Moldova și a Georgiei

De asemenea, Comitetul de Miniștri „a condamnat recunoașterea de către Federația Rusă a regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk ca entități independente și și-a reiterat angajamentul neclintit față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.

„Îndemnăm Federația Rusă să își înceteze imediat și necondiționat operațiunile militare în Ucraina”, a spus astăzi într-o conferință de presă președintele APCE.

### Vezi și... ### Rusia a atacat Ucraina | Kievul în regim de apărare