Linkuri accesibilitate

Ministrul francez de externe: Franța e îngrijorată de o posibilă ofensivă militară rusă împotriva R. Moldova și a Georgiei


News conference after EU foreign ministers' extraordinary meeting to discuss Ukraine crisis, in Paris
News conference after EU foreign ministers' extraordinary meeting to discuss Ukraine crisis, in Paris

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a avertizat vineri că președintele rus Vladimir Putin încearcă să distrugă statalitatea Ucrainei, și că securitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski este amenințată.

„E un război total… Putin încearcă să șteargă Ucraina de pe harta națiunilor”, a declarat Le Drian pentru postul de radio France Inter.

„Securitatea președintelui Zelenski e elementul central în ceea ce se întâmplă. Suntem gata să-l ajutăm dacă e necesar”, a mai spus șeful diplomației franceze. El a refuzat însă să precizeze dacă un asemenea ajutor s-ar putea întinde până la a-l extrage pe liderul de la Kiev din Ucraina.

Zelenski a spus vineri dimineață că el și familia lui rămân în țară, în ciuda faptului Rusia l-a identificat drept „ținta numprul unu”.

Jean-Yves Le Drian a mai afirmat că Franța e îngrijorată și de o posibilă ofensivă militară rusă împotriva Republicii Moldova și a Georgiei, alte două foste republici sovietice, ministrul de externe de la Paris denunțînd ceea ce el a numit „tendința rusească spre intervenție” în alte țări, și notînd insistența cu care Putin pomenește despre presupusele nemulțumiri istorice ale Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice.

Mai multe oficialități franceze au atras atenția că criza s-ar putea extinde rapid în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice și au avertizat că Putin ar putea de asemenea testa cât de decis este Occidentul încercând să preia controlul asupra regiunii separatiste Transistria, care s-a declarat independentă de Moldova, sau asupra altor foste teritorii sovietice, notează Agenția France Presse.

XS
SM
MD
LG