Riscul scindării Partidului Național Liberal e mare (Dan Popa/Ziare.com)

Revista presei de la București.

Your browser doesn’t support HTML5

Riscul scindării Partidului Național Liberal e mare (Dan Popa/Ziare.com)

Victoria lui Florin Cîțu la congresul Partidului Național Liberal nu găsește astăzi comentatori euforici, nici măcar cât de cât mulțumiți. Dimpotrivă, îngrijorarea se accentuează cu Cîțu lider PNL, la un scor consistent față de contracandidatul său Ludovic Orban. Ioan Stanomir (contributors.ro) vede aici o victorie „mediocră”, o victorie a „echipei prezidențiale”, nu neapărat a echipei lui Cîțu, și care nu rezolvă nimic în raport cu criza guvernamentală. Numai că, mai scrie Stanomir, președintele Iohannis rămâne pe mai departe „impasibil”. Singurii îndreptățiți să jubileze ar fi cei de la Partidul Social-Democrat, pentru că „refacerea (PSD) în falsa opoziţie este preludiul la victoria în alegeri. Supravieţuirea, inerţială, a Premierului este scenariul ce face din PSD arbitrul României de astăzi”.

Ioana Ene-Dogioiu (spotmedia.ro) confirmă rolul de arbitru în care a picat PSD și e vorba de moțiunea de cenzură, despre care mâine, după întrunirea Curții Constituționale, se va ști dacă merge mai departe sau nu. Potrivit jurnalistei, PSD e aproape obligat să voteze moțiunea de cenzură depusă de URSPLUS împreună cu AUR, altminteri ar însemna că-și scade șansele la o victorie zdrobitoare în 2024 susținând acum un guvern minoritar.

Se redeschide perspectiva refacerii coaliției de dreapta care a guvernat până de curând...


Raționamentul Ioane Ene e simplu: dacă moțiunea trece, Florin Cîțu și guvernul său pleacă, iar proaspătul președinte al PNL nu mai poate fi următoarea desemnare de premier: în acest fel se redeschide perspectiva refacerii coaliției de dreapta care a guvernat până de curând.

Dan Popa, comentator pentru ziare.com, crede că riscul scindării Partidului Național Liberal e mare și îi acuză pe președintele Klaus Iohannis și pe premierul Florin Cîțu de „imaturitate politică” și „iresponsabilitate” pentru că au ignorat acest risc urmărind un singur lucru: descăunarea lui Ludovic Orban, „indiferent de consecințe”.

Dacă va încerca să rupă partidul, Orban va eșua, scrie însă editorialistul de la Newsweek, Mircea Marian. El spune că „Sunt milioane de alegători care sunt creștini, conservatori și vor măsuri economice de dreapta, însă Orban nu are credibiliate, nu poate să-i convingă că el le va oferi ceea ce doresc. El și gașca lui sunt niște politicieni uzați. Pur și simplu le-a venit termenul de expirare”. Cum Cîțu i se pare un politician déjà rămas fără suflu, PNL și-ar putea apăra unitatea doar trecând la câteva gesturi în forță : să repornească activitatea Direcției Naționale Anticorupție, să demoleze sistemul medical de stat, să treacă iute la construcția de căi ferate și autostrăzi și, mai ales, „să nu se combine cu PSD”.

Au fost însă alegeri în Germania, cu miză mare chiar și pentru estici...

Valentin Naumescu le acordă atenția cuvenită într-o analiză publicată pe spotmedia.ro. Rezultatul (încă parțial) nu indică vreo schimbare esențială a peisajului politic, cu tot scorul sensibil diminuat al creștin-democraților. Ceea ce face diferența între primele două partide clasate – social-democrații și creștin-democrații - este credibilitatea liderilor. Trecând în revistă variantele de alianță aflate la îndemâna social-democratului Olaf Scholz, rezultă paradoxul că el are chiar mai puține șanse de a forma o coaliție de guvernare decât inegalul Armin Laschet, de la creștin-democrati. Dacă, printr-un concurs de împrejurări, acestuia din urmă i-ar reveni formarea viitorului guvern, ar interveni problema delicată a poziției Germaniei în cadrul Uniuniii Europene. Armin Laschet nu se va mai putea apropia nicicum de nivelul de influență avut de Angela Merkel. Mai rămâne pomenită într-o paranteză din articolul lui Naumescu varianta improbabilă a deciziei creștin-democraților de a-l trece în planul doi pe Armin Laschet și a desemna pe altcineva, cu mai multe șanse de a reprezenta Germania din poziția de cancelar.