„Puterea centrală în cei 30 de ani a fost preocupată de propriile interese”(Tribuna)

Your browser doesn’t support HTML5

„Puterea centrală în cei 30 de ani a fost preocupată de propriile interese”(Tribuna)

În lipsa alegerilor şi în condițiile unei guvernări monocolore confortabile, anul 2022 va fi unul relativ liniştit şi stabil politic, consideră Ion Manole, director executiv al Promo-LEX, citat de TVR Moldova. El afirmă că în 2022, Republica Moldova va rămâne total dependentă de relaţiile dintre Vest şi Est, accentuând calitatea sa de consumator de securitate regională şi victimă sigură a războiului hibrid, care durează deja de trei decenii. În opinia sa, comportamentul pasiv şi lipsa de reacţie la unele situaţii, creează impresia unei totale confuzii şi lipsă de înţelegere a modului în care problemele legate de situaţia din stânga Nistrului pot sau trebuie abordate şi rezolvate. Manole mai spune că în condiţiile în care lipsesc viziunea, strategia, coordonarea, probabil că Chişinăul va fi forţat să îşi păstreze rolul de „pompier voluntar”, şovăind asupra unor acţiuni noi, consumându-şi resursele modeste la rezolvarea unor probleme minore.

### Vezi și... ### ­​Exercițiile militare din regiunea transnistreană îngrijorează autoritățile de la Chişinău

Exercițiile militare care au loc în zona transnistreană sunt ilegale pentru că Trupele Grupului Operațional Rus se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, a subliniat expertul Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău. El susține că pentru R. Moldova situația este periculoasă, dacă se va merge pe un scenariu negativ de declanșare a unui conflict armat în regiune, între Ucraina și Rusia. Se mai notează că exercițiile militare în această zonă s-au intensificat în ultima perioadă, pe fundalul masării de trupe ruse și tehnică militară la frontiera cu Ucraina și a temerilor comunității internaționale de reizbucnire a unui conflict de proporții în această zonă.

Aplicarea mecanismului de confiscare extinsă a averilor dobândite prin acte de corupție...

Tot Radio Chișinău scrie despre inițiativa legislativă a președintei Maia Sandu care propune modificarea legislației pentru aplicarea mecanismului de confiscare extinsă a averilor dobândite prin acte de corupție. În articol sunt citați experți și jurnaliști de investigație care consideră că această inițiativă este una așteptată și ar putea închide toate portițele pentru cei care încearcă să ocolească legea. Totuși, spun aceștia, esențial este ca reprezentanții sistemului de drept să aibă determinarea să aplice prevederile legii. Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, spune că noile prevederi ar putea deveni un instrument real în combaterea și prevenirea corupției, dar eficiența legii va depinde de persoanele din sistemul de drept, deoarece și acum există pârghii de combatere a îmbogățirii ilicite.

### Vezi și... ### Procurorii cer 30 de zile de arest pentru cinci foști deputați

Dumitru Raileanu, unul dintre acuzatorii de stat din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) care instrumentează dosarul „angajările fictive din cadrul Direcției 5” în care sunt cercetați Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc și Valeriu Cojocaru, șeful suspendat al IP Bălți, este anchetat penal pentru amestec în înfăptuirea justiției, se scrie într-un articol din Ziarul de Gardă. Cauza penală pe numele procurorului PCCOCS a fost inițiată la scurt timp după ce acuzatorul a expediat o scrisoare adresată mai multor decidenți prin care a informat că Damir urmează să fie eliberat din penitenciar, se mai notează în material.

În realitate, puterea de decizie și financiară aparține aproape integral puterii centrale…

„Avem un stat declarat descentralizat, dar în realitate, puterea de decizie și financiară aparține aproape integral puterii centrale… De aici se trage și sărăcia ce predomină, or, puterea centrală în cei 30 de ani a fost preocupată de propriile interese”, este opinia fostului deputat Iurie Țap, expert în administrație publică, informează TRIBUNA. În esență – a remarcat el – este vorba despre descentralizarea reală a puterii de decizie privind administrarea treburilor publice. Potrivit spuselor sale, reforma administrației publice în baza descentralizării puterii este o cale a reconsiderării statului Republica Moldova.

### Vezi și... ### Îmbogățirea ilicită a unor ex-deputați, investigată în conexiune cu anchetele de „corupție”

Ziarul Național îl citează pe analistul politic Dionis Cenușa, care susține că agenda anti-corupție în republica noastră se intensifică pe fundalul crizei gazelor și a pandemiei. Potrivit lui, lupta cu corupția nu ar trebui să fie folosită ca distracție a publicului și distragere de la problemele urgente. Analistul Nicolae Negru susține că trebuie salutată orice acțiune de exercitare a legii, de scoatere la lumină a celor care s-au îmbogățit pe căi ilicite, care nu-și pot justifica cheltuielile în raport cu veniturile pe care le declară. „Să sperăm că acest lucru nu se face pentru «spectacol», pentru a se demonstra că procurorii s-au «reformat», că procuratura de azi nu e ca cea de ieri”, subliniază el.