„Candidatul forte al Kremlinului este, de fapt, haosul, dezordinea, confuzia, deruta” (Petre Bogatu/deschide.md)

„Certurile de la vârful Blocului ACUM” (Timpul).

Tv8.md îl citează pe Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a declarat în cadrul unei emisiuni că raportul prezentat la 12 martie de către Comisia Internațională a Justiției „nu corespunde realității”. Acel raport constata că judecătorii moldoveni trăiesc cu frica de puterea politică și de superiorii săi, foarte puțini dintre ei cred că independența justiției se va îmbunătăți, iar acest crez este transmis din generație în generație. Victor Micu, însă, crede că „sistemul judecătoresc este independent, dar fiecare are dreptul la părerea sa.” Și că „în cadrul CSM există transparență”. Președintele organizației neguvernamentale Centrul de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, spune, pe de altă parte, că „judecătorii într-o țară trebuie să facă dreptate. Ei nu trebuie [...] să facă ceea ce cred ei că ar vrea de la ei executivul sau deputații, sau polițiștii sau procurorii.” „Mă tem că în Republica Moldova sunt destul de puține cazuri în care judecătorii fac dreptate indiferent de ce ar dori politicienii, procurorii sau alte părți implicate”, a conchis Gribincea în aceeași emisiune.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Liliana Barbăroșie

Radiochisinau.md relatează că gigantul rus Gazprom a început să notifice oficial țările din vecinătatea Ucrainei că, de la începutul anului viitor, va fi oprit transportul de gaze pe teritoriul acestei țări. Portalul citează unii experți care apreciază că „sistarea tranzitului de gaze prin Ucraina ar afecta direct Republica Moldova, care ar deveni extrem de vulnerabilă în cazul negocierilor unui nou contract cu Gazprom, în condițiile în care, în pofida asigurărilor autorităților, construcția gazoductului de alternativă, Iași-Chișinău, are întârzieri”.

Infotag.md îl citează pe Pavel Filip, premier în exerciţiu și preşedinte al fracţiunii Partidului Democrat în Parlament, care a declarat într-o emisiune TV că „oricât ar dura negocierile pentru formarea majorității parlamentare şi a unui nou Guvern, calitatea administrării treburilor în Republica Moldova nu va avea de suferit, căci structurile actuale îşi vor face treaba foarte bine”. Potrivit lui Filip, „graţie reformei desfăşurate la timp, administrarea statului va continua, deoarece secretarii de stat, specialiştii nu vin şi nu pleacă odată cu schimbarea Guvernului”. El a mai spus, între altele, că „PDM încă nu a discutat despre noul premier, pentru că partidul este ocupat cu lucruri mult mai importante, care țin de crearea unei majorități parlamentare”.

Timpul.md scrie despre ceea ce numeşte „certurile de la vârful Blocului ACUM”. Acestea nu ar conteni și chiar ar lua amploare, este părerea publicaţiei. În weekend s-ar fi produs un scandal monstru între Maia Sandu și Andrei Năstase din cauza fracțiunii binomului din Parlament. Portalul invocă surse din interiorul Blocului ACUM care ar fi comunicat că Andrei Năstase „insistă să fie o singură fracțiune, compusă din 26 de parlamentari, pe care să o conducă nimeni altul decât el. Mai mult, liderul PPDA și-a asigurat susținere din partea a cel puțin doi deputați din PAS, fapt care a enervat-o la culme pe Maia Sandu”.

Newsmaker.md afirmă că a aflat, de la sursele sale, că săptămâna aceasta reprezentanții Blocului ACUM vor prezenta secretariatului Parlamentului cereri de formare a două fracțiuni. Portalul relatează că în fracțiunea PAS ar urma să fie 14 deputați, iar în cea a PPDA – 12 și prezintă numele acestora.

Într-un editorial pentru deschide.md, Petru Bogatu pare să lanseze un avertisment Blocului ACUM, scriind că „intrarea eventuală a socialiștilor la guvernare într-o coaliție cu o formațiune pro-europeană nu le poate da rușilor o satisfacție politică deplină”. Scopul lui este altul, declară editorialistul, subscriind opiniei exprimate de Alexei Venediktov, redactorul-șef de la Radio Echo Moskvî, potrivit căruia „adevărata miză a Rusiei în alegerile din fostele republici sovietice nu-i un politician sau un partid anume. Candidatul forte al Kremlinului este, de fapt, haosul, dezordinea, confuzia, deruta”. Bogatu crede că „din acest punct de vedere, parțial Moscova și-a atins obiectivul urmărit în Republica Moldova. Imposibilitatea unui dialog între partide, antagonismul ireconciliabil dintre ele, învrăjbirea și divizarea societății deja dau apă la moară Kremlinului”.

Ziarul de Gardă (zdg.md) scrie despre reacția Secretariatului Parlamentului după ce Blocul ACUM l-a acuzat că a refuzat să înregistreze ca inițiative legislative pachetul de legi privind dezoligarhizarea statului R. Moldova. Într-un comunicat, secretariatul precizează că „proiectele de acte legislative prezentate de un grup de 26 de deputați ai Blocului ACUM au fost înscrise în registrul de intrare al Parlamentului Republicii Moldova la 22 martie curent” și menționează că „proiectele de acte legislative și propunerile legislative se depun, prin cutumă, pe numele Biroului Permanent și se distribuie spre raportare și avizare prin dispoziția președintelui Parlamentului, potrivit Regulamentului Parlamentului”. Portalul îl citează pe un reprezentant al Blocului ACUM care se referă, însă, la precedente când Direcția generală documentare parlamentară a înregistrat proiecte de acte legislative până la alegerea președintelui Parlamentului.