Rezultatele parțiale ale alegerilor anticipate din Bulgaria sugerează că partidul de centru-dreapta Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) al longevivului lider Boyko Borisov a terminat cu cel mai mare procent din voturi la al patrulea scrutin parlamentar din ultimele 18 luni.
Un sondaj la ieșirea de la urne realizat de institutul de sondare Gallup International a arătat că partidul GERB a obținut 24,6%, depășind se pare partidul reformist Continuăm Schimbarea (PP) al fostului premier Kirill Petkov, care se așteaptă să obțină 18,9%. Datele sondajului realizat de Alpha Research indicau GERB cu 25,5 la sută, urmat de PP cu 19,9 la sută. Prezența la vot pe 2 octombrie a fost estimată la aproximativ 30 la sută.
### Vezi și... ### Surpriză în Bulgaria: un partid anti-corupție, format numai în septembrie, dat câștigător al alegerilor generalePetkov și fostul ministru de finanțe Assen Vassilev, copreședinți ai partidului PP, au declarat că nu vor participa la o coaliție cu GERB. „Este responsabilitatea GERB să formeze un guvern. Am promis că nu vom participa niciodată la o coaliție cu GERB și cu Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS) și ne vom ține promisiunea", a declarat Petkov. DPS este un partid susținut de etnicii turci. Vassilev a adăugat că atât GERB, cât și DPS sunt un „simbol al corupției” în politica bulgară.
Bulgaria este afectată de blocaje politice din 2020, când a fost zguduită de proteste la nivel național provocate de ani de corupție. O mare parte din furie a fost îndreptată împotriva lui Borisov și a partidului său GERB. Ultimul guvern, condus de Petkov, s-a prăbușit în iunie, după doar șase luni, când unul dintre partenerii săi de coaliție a demisionat. Petkov și partidul său pro-reformă, PP, au avut dificultăți în a-și respecta promisiunea de a eradica corupția.
De asemenea, el a sprijinit Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei într-o țară care este în mod tradițional prietenoasă cu Moscova și a acuzat Kremlinul că a ajutat la orchestrarea prăbușirii guvernului său, care a refuzat să plătească gazul în ruble, așa cum a cerut Rusia.
După ce și-a exprimat votul la începutul zilei de 2 octombrie, Borisov a declarat reporterilor că Bulgaria trebuie să se poziționeze în mod clar cu privire la războiul actual al Rusiei în Ucraina.
„Cu această agresiune, cu acest război cu un agresor clar în fața (președintelui rus Vladimir) Putin - (nu am) nimic împotriva poporului rus - cu această farsă cu referendumurile, Bulgaria trebuie să fie foarte clară, categorică și precisă cu privire la locul său în Uniunea Europeană și în NATO”, a spus el, adăugând că intrarea Bulgariei în zona euro ar trebui să fie primul și cel mai important obiectiv.
### Vezi și... ### Trei luni de proteste anticorupție în BulgariaNu mai puțin de opt partide ar putea depăși pragul de 4% necesar pentru a intra în parlament și a ocupa locuri în legislativul de 240 de membri. Unul dintre acestea, partidul de extremă dreapta Renașterea, care a fost cotat în sondaje la aproximativ 11-13%, a profitat de valul de populism care mătură Europa - după cum o atestă recentele câștiguri electorale ale partidelor de extremă dreapta din Italia și Suedia - stimulat de temerile economice și de incertitudinea alimentată mai întâi de pandemia COVID-19 și, acum, de invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.
Partidul Renașterii a promis să scoată Bulgaria din UE și NATO și să promoveze politici prietenoase cu Kremlinul. Deși mulți experți spun că retorica anti-occidentală a Partidului Renașterii este doar ceva mai mult decât o fanfaronadă de campanie, aceștia avertizează că partidul acționează la ordinele Kremlinului. Primele rezultate au dat Revival mai mult de 11 la sută din buletinele de vot numărate. DPS a avut 9 procente, la fel ca și Partidul Socialist Bulgar.