Procuratura Anticorupţie şi CNA au continuat marți perchezițiile demarate luni în dosarul fraudei bancare. Potrivit unui comunicat al procuraturii au fost percheziţionate 21 de domicilii și birouri ale mai multor persoane implicate în aceiași cauză penală în care figurează deputații Partidului Şor, Reghina Apostolova și Marina Tauber, cărora le-a fost luni ridicată imunitatea parlamentară. Perchezițiile au fost efectuate inclusiv la domiciliul directorului Sputnik Moldova Vladimir Novosadiuc, acesta însă nu a fost reţinut.
Procuratura Anticorupţie s-a limitat la explicații minime privind percheziţiile de marţi care l-au vizat și pe directorul Sputnik Moldova Vladimir Novosadiuc, fost membru al Consiliului de administraţie al Băncii Sociale, una din cele trei bănci devalizate în 2014. Am încercat să luăm legătura cu Vladimir Novosadiuc, dar acesta avea telefonul deconectat.
### Vezi și... ### Deputatele Tauber și Apostolova, fără imunitate și cu cătușe
Într-un comentariu pentru Ria Novosti, Novosadiuc a declarat că în urma percheziţiilor i-a fost luat telefonul mobil, iar la audieri i-a fost înaintată învinuirea de escrocherie şi spălare de bani prin structurile lui Ilan Şor, condamnat de prima instanţă în dosarul fraudei bancare. Lui Novosadiuc, care se declară nevinovat, i-a fost aplicată interdicția de a părăsi ţara.
Numele lui Novosadiuc și a soției acestuia, Rita Țvic, figurează în rapoartele Kroll privind furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc, ambii în calitate de foşti acționari ai Unibank.
Tauber a lansat o declarație publică în care spune că este victima unei răfuieli politice...
Potrivit procurorilor, audierea lui Vladimir Novosadiuc e o continuare a acțiunilor procesuale în dosarul fraudei bancare, în care figurează şi deputatele partidului Şor Marina Tauber şi Reghina Apostolova. Luni a fost ridicată imunitatea parlamentară a celor două fruntașe a partidului Șor la solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu. El a spus în Parlament că Tauber şi Apostolova, acționând în interesul grupului criminal condus de Ilan Șor, au favorizat fraudarea sistemului bancar. Cele două deputate au fost reținute pentru 72 de ore. Apostolova a fost internată apoi în Spitalul de Urgențe pentru că ar fi avut un accident vascular cerebral în timpul audierilor. Tauber a lansat o declarație publică în care spune că este victima unei răfuieli politice ale actualei guvernări. Ea se află în izolatorul CNA. Zeci de simpatizanți ai Partidului Şor au protestat azi în faţa CNA cerând eliberarea celor două deputate.
Într-o postare video din Israel unde s-ar fi refugiat după schimbarea puterii la Chişinău, Ilan Şor a spus că reţinere celor două colege ale sale de partid ar fi ilegală. „Am depus depoziții la procuratură în care am recunoscut că acești oameni au acționat exclusiv la solicitarea mea. Eu încercam să salvez banca”, a spus Ilan Șor.
La 15 august majoritatea parlamentară a votat ridicarea imunităţii parlamentare deputatului Ilan Şor. Ridicarea imunităţii a fost solicitată de procurorul general interimar în vederea reţinerii, arestării, percheziţiei şi trimiterii în judecată a deputatului Ilan Şor. El a părăsit țară în pofida interdicției aplicată de instanţă.
Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în furtul miliardului din sistemul bancar, dar procesul în apel mai continuă. Procurorii anticorupție au cerut mandat de arestare pentru Ilan Șor și au început să-i sechestreze averea la finele lui iunie, când era deja confirmat că Şor nu se mai afla în ţară. Şor a fost dat în căutare națională, apoi în căutare internațională.
### Vezi și... ### Igor Dodon: Ridicarea imunității deputatului Ilan Șor este doar un prim pas simbolic în elucidarea „furtului miliardului”
Ilan Şor este principalul beneficiar al furtului miliardului din sistemul bancar, conform raportului companiei Kroll. Spre deosebire de Şor, care vreme de cinci ani cât e judecat în dosarul fraudei bancare, a reuşit să câştige un mandat de primar şi altul de parlamentar, alţi doi inculpaţi în dosare legate de furtul miliardului - fostul premier Vlad Filat şi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon - îşi ispăşesc demult pedepsele aplicate de justiţia moldoveană.
O întrebare pe care mulţi experţi o formulaseră, dar la care nu am reuşit să obţinem deocamdată un răspuns de la procuratură este următoarea - de ce procurorii care au acces de luni de zile la constatările companiei Kroll, au procedat abia acum la acțiuni de reținere a figuranților notorii.