Comentatorul politic Roman Mihăeș vorbește despre o criză politică în ascensiune și posibile formule de colaborare între putere și opoziție.
Your browser doesn’t support HTML5
Roman Mihăeș: „Noi putem astăzi în mod cert să spunem că există o criză politică, este în plină desfășurare. Noi vedem că majoritatea parlamentară pierde în fiecare săptămână deputați, vedem că există o alianță neformală împotriva actualului guvern destul de pestriță, formată din grupul Candu („Pro-Moldova”), Partidul „Șor”, PAS și PPDA. Deci, cu o singură mențiune că atât Maia Sandu, cât și Andrei Năstase au spus că ei nu vor formaliza această alianță, dar ei ar putea să dea jos un guvern cu această alianță și poate chiar să pună alt guvern cu această alianță.”
Europa Liberă: Și cum s-ar numi guvernul cu această nouă majoritate parlamentară?
Roman Mihăeș: „Maia Sandu s-a pronunțat că vor fi mari pierderi de imagine, dar că ea consideră că e mai bine de pus un guvern mai bun, chiar și cu aceste pierderi care pot iminent să apară. Eu cred că scenariul căderii guvernului Chicu și instalarea unui nou guvern trece de 50%. Majoritatea experților îl acreditează ca fiind nr. 1, deoarece Partidul Democrat și fracțiunea Partidului Democrat sunt în plin proces de fărâmițare.
Cei din PAS și din PPDA spun că deja e scrisă moțiunea, a rămas doar să fie redactată și depusă...
Chiar astăzi a fost informația respectivă că deja au început să plece nu doar spre „Pro-Moldova”, dar deja pleacă și la Partidul „Șor”. Partidul Democrat pierde membri, pierde deputați, pierde consilieri, primari etc. și procesul acesta nu se va opri. Sunt mai multe motive aici, atât obiective, cât și subiective de ce se întâmplă acest lucru, dar este important că pleacă de acolo. Astăzi, guvernul mai are o majoritate foarte fragilă, de doar 54 de deputați. Și în condițiile în care mai pleacă 4 deputați din fracțiunea Partidului Democrat, o să rămână acest guvern fără susținerea majorității și atunci va veni o moțiune. Apropo, cei din PAS și din PPDA spun că deja e scrisă moțiunea, a rămas doar să fie redactată și depusă.
Putem să ne așteptăm că la prima ședință a parlamentului de după coronavirus, probabil că deja asta o să fie după data de 15 mai, o să fie depusă această moțiune cu șanse mari de a trece. Astăzi, președintele Dodon a venit cumva să preîntâmpine această moțiune și le-a propus celor din PAS și PPDA o colaborare.”
Europa Liberă: Dar până a le propune, el a făcut altă declarație, el a vorbit despre alegeri anticipate în cazul în care majoritatea parlamentară se destramă și apare una nouă din transfugi?
Roman Mihăeș: „Da, dânsul s-a declarat deschis pentru a dialoga cu PAS și PPDA. Asta înseamnă o cedare politică. Dacă ar fi stat pe poziții ferme, dacă ar fi avut garanția că continuă PSRM cu PD, nu ar fi făcut această propunere, dar probabil că și dânsul înțelege că pozițiile PD-ului sunt slabe și poate să vină această situație de cădere a guvernului și el a spus că soluția ar fi: sau alegerile parlamentare anticipate în aceeași zi cu prezidențialele, sau reformatarea guvernării, dar el propune ca reformatarea guvernării să fie făcută fără partidele, cum le spune el, ale lui Plahotniuc și ale lui Șor. Și iată suntem în prezența a cel puțin trei scenarii care se pot întâmpla după căderea guvernului.
### Vezi și... ### Igor Boțan: Eventualele anticipate ar putea avea loc doar după alegerile prezidențiale
Primul scenariu, s-ar putea să avem alegeri parlamentare anticipate, cu toate că experții în dreptul constituțional spun că ele sunt imposibile deja, dar aici depinde de interpretarea Curții Constituționale; s-ar putea întâmpla să avem un nou guvern format în jurul PSRM și al președintelui Dodon, dacă el reușește să negocieze cu cineva din PAS sau din PPDA și să le propună ceva sau putem să avem un guvern format fără PSRM și PD în jurul PAS și PPDA, cu participarea „Pro-Moldova” și a Partidului „Șor”. Toate trei variante stau în picioare, toate trei au șanse de izbândă, în funcție de conjunctură, cu toate că varianta cu alegerile parlamentare anticipate ar fi cea mai puțin probabilă, pentru că în ultimele șase luni de mandat ale președintelui Republicii Moldova nu poate fi dizolvat parlamentul, nu mai poți să faci alegeri parlamentare anticipate până la cele prezidențiale.”
Europa Liberă: Igor Dodon, până la alegerile prezidențiale, poate să aibă o soartă grea, să se ajungă la impeachment în parlament, să se i se creeze alte necazuri pe linia justiției, pentru că, dacă e să-l credem pe Andrian Candu, liderul „Pro-Moldova”, el a făcut niște dezvăluiri despre banii pe care i-ar fi luat președintele Dodon pentru votarea președintelui Timofti?
Roman Mihăeș: „Desigur că în cazul în care cade guvernul Chicu și este numit alt guvern în care PSRM nu va fi prezent, soarta președintelui Dodon s-ar complica foarte mult, pentru că apare un premier combativ, care nu este legat de Dodon și de socialiști și dacă va avea o majoritate clară parlamentară va putea să schimbe foarte multe lucruri, inclusiv în justiție. Să ne aducem aminte de celebrele asumări de răspundere, fiindcă poți s-o pui înapoi pe Maia Sandu sau pe Andrei Năstase, de exemplu, premier; ei își asumă răspunderea pe un pachet de justiție prin care se va schimba și procurorul general și se vor schimba și multe reguli de joc în procuratură, în justiție și atunci depui moțiune de cenzură și nu reușești, ele intră în vigoare, devin legi, deci ne întoarcem la situația de până 12 noiembrie 2019, pentru că acea asumare de răspundere a Maiei Sandu nu a trecut atunci, dar s-ar putea să treacă acum. Iar acea asumare de răspundere prevedea că procurorul general intra sub coordonarea executivului și aici dacă se întâmplă scenariul acesta, cel mai negativ pentru președintele Dodon, poate să ajungă și la impeachment. Și la doare penale, și la impeachment.
Ceea ce se observă cu ochiul liber astăzi este că nu-l putem compara pe Dodon cu Plahotniuc, de exemplu. Ne aducem aminte că atunci când Plahotniuc era coordonator în Republica Moldova, de la dânsul nu plecau deputații din majoritatea parlamentară, iar cineva care a plecat, a avut și dosar penal, dar din majoritatea lui Dodon se pleacă. Și totuși, nu-l putem învinui pe Dodon de imixtiune în justiție în cazul de față sau de folosirea procuraturii, el aici chiar nu are posibilități sau poate că așa este el și nu se implică, dar nu folosește aparatul de stat sau aparatul justiției pentru a-și rezolva niște interese politice.”
### Vezi și... ### Maia Sandu îl contrazice pe Igor Dodon, spunând că șeful statului nu mai poate dizolva parlamentul
Europa Liberă: Socialiștii, fracțiunea socialistă, care este totuși cea mai mare în parlament, se împacă cu oricare din aceste scenarii, pentru că și deputații socialiști au o voce puternică?
Roman Mihăeș: „Sigur că este o fracțiune foarte mare, dar ei depind de președintele Dodon.”
Europa Liberă: În totalitate?
Liderul formal și neformal al socialiștilor este Igor Dodon, nu este Zinaida Greceanîi...
Roman Mihăeș: „Până acum, ceea ce am văzut noi este că președintele Dodon este liderul neformal al socialiștilor, el este prezent la ședințele lor, la consiliu etc. și chiar ține cuvântări după aceste adunări, adică el, practic, mai ciudat, dar există. Trebuie să înțelegem că liderul formal și neformal al socialiștilor este Igor Dodon, nu este Zinaida Greceanîi.”
Europa Liberă: Deputații socialiști s-ar împăca cu oricare scenariu, că ei să fie perdanți, să fie excluși de la putere, să piardă puterea și Igor Dodon?
Roman Mihăeș: „Nu, sigur că nu. Ei vor face tot ce-i posibil și vor discuta cu Igor Dodon ca ei să rămână la guvernare, dar destinul lor este în mâinile lui Dodon, el negociază cu alți jucători politici. Ei stau în banca lor și așteaptă rezultatele. Apropo, asta-i la toate partidele la fel - și la PAS Maia Sandu negociază, și la PPDA Andrei Năstase negociază, membrii simpli de partid nu merg la negocieri, ei stau în banca lor, fiecare la locul lui și așteaptă rezultatele, asta este politica.”
Europa Liberă: Și până la alegerile prezidențiale, pentru că Igor Dodon a anunțat data de 1 noiembrie, acum urmează și legislativul să voteze dacă deputații sunt de acord sau nu... Până la 1 noiembrie, s-ar putea produce multe și mari schimbări pe scena politică?
Roman Mihăeș: „Putem spune așa – un scenariu negativ și un scenariu neutru. Pentru Dodon, scenariul negativ înseamnă suspendarea din funcție, dosare penale, pierderea majorității parlamentare, pierderea guvernului. Este și scenariul pozitiv pentru Dodon: Chicu rămâne premier și rămâne majoritatea parlamentară actuală, care cel puțin asigură majoritatea parlamentară până la prezidențiale. Și este unul de mijloc, ca să-i zic așa, în care s-ar putea să piardă guvernul, dar să rămână președinte și să candideze. Deci care dintre ele va juca, noi nu știm, dar noi vedem că există un front comun al opoziției și Maia Sandu admite că ea merge tare pe acest scenariu cu riscurile de imagine. Din punctul meu de vedere, ea țintește înapoi funcția de premier.”
Europa Liberă: Așa credeți?
Roman Mihăeș: „Da, așa cred.”
Europa Liberă: Și Andrei Năstase astăzi a lăsat să se înțeleagă că și el e un jucător puternic?
Roman Mihăeș: „Dodon are o mișcare interesantă în rezervă. El ar putea să-i propună, în caz că cade guvernul Chicu, funcția de premier lui Andrei Năstase.”
Europa Liberă: Și ar accepta-o?
Roman Mihăeș: „Aici chiar nu știu. Dar ce ar da chestia asta? El ar obține dezbinare în frontul acesta comun care acum este împotriva lui, ar juca pe ambițiile lui Năstase să devină premier, să revină în funcții mari care să-l pună în prim-plan în politică, unde el nu este acum, și lui Năstase i-ar apărea o șansă să candideze la funcția de președinte din funcția de premier, ceea ce ar fi un avantaj pentru el, pentru că Năstase a spus ferm astăzi că el vrea să candideze la funcția de președinte. Și-i una când tu ești premier și candidezi la funcția de președinte și-ți dă niște avantaje și-i alta când te duci din simplul cetățean.”
Europa Liberă: Care e figura cea mai credibilă politică care ar putea să aducă bani în haznaua statului, pentru că se pare că aici e cel mai important aspect din toată ecuația?
Roman Mihăeș: „Problema este simplă. Dodon are anumite relații în Rusia și poate aduce niște bani de acolo; Maia Sandu poate aduce niște bani dinspre zona europeană. Acești doi politicieni ar trebui să colaboreze cumva și am văzut că Maia Sandu astăzi s-a oferit să colaboreze pe niște legi ca să deblocheze banii de la Uniunea Europeană la ultima ei declarație de presă, pentru că sunt niște condiții de a vota niște legi acolo. Dacă s-ar debloca cele 200 de milioane din Rusia și s-ar mai reuși de adus vreo 200 de milioane din Uniunea Europeană, ar fi o chestie bună.”
Europa Liberă: Credeți că Maia Sandu ar accepta linia de creditare din partea Federației Ruse?
Roman Mihăeș: „Dacă ar fi un contact fără condiții politice și fără dedesubturi economice, dacă ar fi un simplu contract de împrumut, nu ar fi o problemă. Și asta o spun și cei din Blocul ACUM, și din PPDA că ei ar accepta un asemenea împrumut.”
Europa Liberă: Igor Dodon a promis să convoace ședința Consiliului Suprem de Securitate. Cât de principial e acest lucru? El promite să revină la chestiunea ce ține de furtul miliardului.
Se așteaptă că după 15 mai procurorul general va veni cu niște răspunsuri la câteva întrebări...
Roman Mihăeș: „Apropo, noi am mai avut ședințe ale Consiliului Suprem de Securitate pe aceste subiecte și pe furtul miliardului, și pe cetățenie contra investiții, și pe laundromat, și pe aeroport. Și vedem că totul constă în acțiunile procuraturii. Procuratura acum, poate că a fost din cauza coronavirusului, o lună și jumătate nu a acționat pe aceste dosare, nu s-au produs rechizitorii, dosare. Există câteva semne de întrebare, pentru că și procurorul general nu a avut intervenții publice de vreo lună și jumătate. Se așteaptă că după 15 mai procurorul general va veni cu niște răspunsuri la câteva întrebări: ce se întâmplă cu dosarul miliardului, al laundromatului, al aeroportului etc.?”
Europa Liberă: În spațiul public a apărut fostul șef de la Procuratura Anticorupție și a făcut niște dezvăluiri.
Roman Mihăeș: „Sunt niște acuzații foarte grave care trebuie probate și tocmai de asta și spuneam că cel mai important rol acum este al procurorului general și al Procuraturii Generale. Acele învinuiri pe care le-a adus Viorel Morari, acele informații care au fost vehiculate în spațiul public privind anumite persoane publice implicate în anumite delapidări, legate de furtul bancar, legate de laundromat, trebuie examinate în baza unor probe, să avem niște rechizitorii.”
Europa Liberă: Premierul Chicu a spus foarte clar aici, la microfonul Europei Libere, că se creează un grup de lucru din partea Republicii Moldova și de la Riga care vor vedea totuși ce s-a întâmplat cu banii care au dispărut din Republica Moldova. Asta înseamnă că procurorii au de lucru?
Roman Mihăeș: „Sigur că da. Aici mingea este în terenul procuraturii. Politicienii pot să se implice în dosarele respective atât cât le permite legislația, dar nu sunt ei cei care instrumentează dosarele și nu sunt ei cei care le trimit în judecată.”
Europa Liberă: Ca să tragem concluzia: așteptăm să se treacă de la stare de urgență la stare de alertă, să auzim poziția procuraturii, să vedem ce se întâmplă în legislativ, să vedem ce acceptă și ce nu acceptă opoziția în raport cu doleanțele, intențiile șefului statului?
Roman Mihăeș: „Da, este foarte important ca după 15 mai să ieșim din starea de urgență, pentru că ea ne aduce pierderi economice foarte mari, nu mai putem să ne permitem să stăm în stare de urgență, trecem în stare de alertă, trebuie să avem sistemul medical pregătit pentru acest pas, apoi urmează partea cea mai grea – stabilizarea economică, încercarea de a găsi credite pentru a acoperi deficitul bugetar, eu aici sper foarte mult să colaboreze opoziția cu puterea și chiar dacă cade guvernul Chicu să nu fie o procedură dureroasă și de lungă durată care să ducă la prăbușirea economiei. Nu este econom să schimbi guvernele, econom este să fie calitatea guvernării.
S-ar putea întâmpla ca chiar președintele Dodon să-l sacrifice [pe Chicu], ca să rămână el în joc...
Premierul Chicu e un manager destul de bun, problema lui a fost că am fost loviți de coronavirus și este o situație în care alte țări mult mai pregătite decât Moldova au suferit pierderi mari, iar Republica Moldova n-a fost pregătită deloc, nici financiar nu a avut rezerve, nici sistemul medical. Deci s-a făcut o muncă imensă pentru a stabiliza situația, pentru a o ține sub control, dar trebuie să înțelegem că acest guvern ar putea să cadă tocmai invocându-se coronavirusul și anumite probleme legate de acest proces. S-ar putea întâmpla chiar președintele Dodon să-l sacrifice, ca să rămână el în joc într-o negociere cu opoziția și să ofere funcția de prim-ministru unui politician care o să-i ofere voturi în parlament pentru o majoritate. Deci, votul politic rămâne în vigoare și eu cred că premierul Chicu înțelege lucrul acesta, pentru că el este un tehnocrat într-adevăr.”
Europa Liberă: Ar putea de unul singur să facă un pas înapoi?
Roman Mihăeș: „Eu cred că el o să fie corect cu președintele Dodon și o să negocieze plecarea lui, n-o să plece atunci când o să vrea el, dar o să plece atunci când o să le convină ambilor, ca să zic așa. Și dacă mâine ar pleca premierul în demisie, i-ar face un deserviciu imens președintelui. Eu cred că ei cumva sunt legați pe anumite subiecte și ei trebuie să respecte unul față de altul niște angajamente.”