Linkuri accesibilitate

Partidul Democrat se dezmembrează și nici coaliția guvernamentală nu se simte prea bine


Președinta Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi (PSRM), și președintele Partidului Democrat, Pavel Filip
Președinta Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi (PSRM), și președintele Partidului Democrat, Pavel Filip

Partidul Democrat are dificultăți care periclitează coaliția guvernamentală și-i fac pe unii să se gândească la alegeri anticipate.

Partidul Democrat se dezmembrează și coaliția guvernamentală dă semne de oboseală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:03 0:00
Link direct



Plecarea recentă spre formațiunea Pro Moldova condusă de Andrian Candu a doi deputați din Partidul Democrat care le asigură socialiștilor majoritatea parlamentară, urmată marți și de plecarea spre aceeași formațiune a câtorva zeci de consilieri democrați din raionul Drochia, dar și o reuniune din ajun de tocmai șapte ore a activului Partidului Democrat însoțită de o duzină de speculații, inclusiv despre înlocuirea lui Pavel Filip la șefia partidului au scos la iveală netrăinicia coaliției guvernamentale de la Chișinău în plină criză covid. Dar au pus la îndoială și încrederea unora, printre ei președintele Igor Dodon, că alegerile parlamentare anticipate pot fi evitate.

De când Ruxanda Glavan, o fostă ministră a sănătății de cândva a democraților, și-a anunțat plecarea din Partidul Democrat de la guvernare și aderarea la formațiunea în devenire a unui alt fost democrat influent din vremea lui Plahotniuc, Andrian Candu, plecat și el din PD după alierea cu socialiștii, speculațiile că coaliția guvernamentală ar putea să se destrame din lipsă de majoritate au tot planat asupra spațiului politic de la Chișinău. Tot atunci, și Igor Dodon a început tot mai des să pomenească anticipatele, însă în contextul dorinței sale de a le evita cu orice preț.

Deocamdată, Glavan a fost urmată de un singur deputat, Gheorghe Brașovschi, astfel coaliția guvernamentală PD-PSRM numără acum 57 de deputați, fața de minimul necesar de 51.

Câteva evoluții care au însoțit însă aceste mutări de trupe pe câmpul politic au întărit sentimentul că Igor Dodon și socialiștii pot conta tot mai puțin pe trăinicia aliaților săi democrați de la guvernare.

Prima a vizat o întrunire secretă, dezvăluită însă de presă, la un hotel din capitală între mai mulți democrați asociați mai ales cu importante interese de business, cum e Eugeniu Nichiforciuc și Vladimir Andronache, la care a asistat președintele de onoare și fondatorul PD, Dumitru Diacov, dar nu a fost prezent liderul actual al formațiunii, fostul premier ales în fruntea PD după fuga din țară a lui Vlad Plahotniuc, Pavel Filip.

Cele mai mari suspiciuni despre rostul acestei întâlniri le-a ridicat în spațiul public mai ales informația, confirmată dar neexplicată de Diacov, că la întâlnire ar fi fost prezenți și Vasile Botnari, un fost fidel aliat a lui Plahotniuc, pe care acesta îl avansase în mai multe funcții cheie, cum ar fi cea de șef al MoldovaGaz sau, ulterior, de director al SIS. La aceeași întâlnire a fost prezent și un om de afaceri atribuit mai mult anturajului lui Igor Dodon, Alexandru Vâlcu.

Luni, la o zi de la apariția relatărilor despre întrunirea secretă, democrații au fost surprinși deja la o reuniune a activului partidului, de această dată cu participarea lui Filip. Reuniunea, care a durat tocmai șapte ore, a fost precedată de speculații că democrații și-ar putea substitui liderul, iar presa care a făcut efortul să-i aștepte deznodământul nu a primit nici un răspuns clar decât certitudinea că Filip deocamdată rămâne.

Igor Dodon vrea să-și asigure un PD comod la alegeri

Cât de importante din punct de vedere politic sunt aceste mișcări de trupe și evenimente din interiorul PD? Iată viziunea analistului politic de la Chișinău, Victor Ciobanu: „Sunt importante sub aspectul scorului general care se va obține în urma acestei lupte interne din PD, dintre grupul de businessmani condus de Nichiforciuc și Andronache și celălalt grup, condus de Pavel Filip, iar Diacov – un fel de „arbitru suprem”. Ieri această luptă s-a încheiat cu o remiză, dar asta nu înseamnă că lupta nu va continua. Pe de altă parte, Igor Dodon vrea să-și asigure un PD comod la alegeri, care va cumula voturile de centru. Nimeni din acest tandem nu-și dorește alegeri parlamentare anticipate, dar pentru asta trebuie să ai o construcție fezabilă, pe când în timp ce PSRM este un partid care se menține pe poziții, problema este în PD. Dacă PD se scindează, dacă câștigă gruparea Nichiforciuc, dacă se mai întâmplă nu știu ce, PD se poate scinda, iar asta înseamnă că poate cădea guvernul și se merge la anticipate.”

Iată părerea analistului politic Vladislav Kulminski: „Este vorba despre redistribuirea fluxurilor care generează profit în domeniul economic. Dl Filip a nimerit acuma într-o situație foarte dificilă, se știu problemele pe care le are cu Casa Presei și încercările altor jucători să preia aceste afaceri. Și Filip încearcă să reziste, pentru că atunci rolul lui în distribuirea acestor fluxuri se va diminua. Și anume în așa fel de fapt în R. Moldova sunt purtate negocieri politice sau economice. Asta de fapt se întâmplă în jurul coaliției de guvernare – nu este vorba nici despre ideologie sau interese ale țării, ale oamenilor, programe de dezvoltare. E pur și simplu împărțirea fluxurilor bănești.”

Iată și perspectiva jurnalistului și analistului politic, Igor Volnițchi: „Situația din PD se înrăutățise la un moment dat, se ajunsese la punctul critic, iar aceasta punea presiune nu doar pe PD, ci și pe coaliția de guvernare. Dar iată că cei din PD, întrunindu-se într-o discuție care a durat șapte ore, și au reușit să ajungă la un compromis. Iar aceasta scoate de sub presiune coaliția, iar eventualitatea anticipatelor s-a redus considerabil, ca să nu zicem că practic a dispărut.”

După opinia lui Volnițchi, înțelegerile atinse în aceste zile între actorii politici de la guvernare se vor reflecta mai ales în numirile ce vor urma în funcțiile de conducere ale agențiilor publice. Una din cele mai importante dintre ele, Agenția de Servicii Publice, tocmai s-a făcut în aceste zile cu un nou director, fiind numit acolo fără concurs un fost șef al agenției medicamentului de pe vremea guvernării democrate, Vladislav Zara.

Previous Next

XS
SM
MD
LG