Linkuri accesibilitate

„Dodon mută ziua de 9 mai în august, mai aproape de alegerile prezidențiale”. (Ziarul Național)


  • ZIARUL de GARDĂ scrie că un avion al unei companii aeriene a transportat recent „echipament medical de protecție” din Republica Moldova, cum a anunțat compania, unui spital din Polonia. „Toate acestea se întâmplă în timp ce mai mulți lucrătorii medicali din țară, care luptă împotriva COVID-19, sparg tăcerea și se plâng că nu au suficiente echipamente de protecție pentru a lupta cu coronavirusul de tip nou”, susține publicația. Ziarul de Gardă a stabilit că firma care a exportat lotul este din Bălți și are proprietari turci. În articol este citat directorul executiv al companiei care a precizat pentru TV8 că nu ar fi vorba de echipamente de protecție medicală, ci „de uz general”... Totodată, directorul a spus că firma „este gata să livreze astfel de combinezoane și pe piața internă, dacă ele vor fi solicitate și în cantitatea în care va fi necesar, iar primul lot de 1000 de bucăți va fi livrat joi, 16 aprilie, ca donație, pentru instituțiile medicale, conform unei înțelegeri pe care ar fi avut-o anterior cu autoritățile”. În fața unui val de critici, premierul Ion Chicu a salutat livrarea echipamentului, chemând la „respect și admirație pentru aceste companii!”. Citiți articolul Ziarul de Gardă pentru a vedea ce argumente invocă premierul, dar și ce reacție au avut reprezentanții opoziției.
  • ZIARUL de GARDĂ citează prelați și oficiali care oferă explicații despre felul în care va fi adus Focul Haric la Chișinău. Portalul menționează că, după cum a spus un reprezentant al Mitropoliei Moldovei, „un grup restrâns de oameni identificați de președintele R. Moldova, Igor Dodon, pe care Mitropolia spune că nu-i cunoaște, vor zbura sâmbătă, 18 aprilie, la Tel Aviv, Israel, și vor aduce Focul Haric la Chișinău”. Oficiali de la Președinției au precizat pentru portal că „de această dată din delegația care va merge să aducă Lumina Sfântă nu va face parte niciun deputat din Parlamentul de la Chișinău, însă va merge un consilier prezidențial”. Citat de asemenea, președintele Igor Dodon a precizat că toate cheltuielile vor fi suportate de „oameni creștini care au fost gata să ajute” și că „nu este vorba despre bani publici”. „Deocamdată nu este clar cine va suporta cheltuielile pentru consilierul prezidențial...”, menționează între altele autorul portalului.
  • ZIARUL NAȚIONAL titrează „Dodon mută ziua de „9 MAI” în august, mai aproape de alegerile prezidențiale”. Portalul îl citează pe președintele Dodon care a spus la un post TV că, din cauza crizei COVID-19, „suntem în situația să propunem societății ca tot ce ține de marșul Victoriei să-l organizăm, de exemplu, pe 24 august, ziua eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă. Eu știu că și unele state din CSI examinează un asemenea scenariu, deoarece nu pot fi ridicate restricțiile privind adunările în masă”. „De 9 mai noi vom merge la veterani, vom ajuta veteranii, dar ceea ce ține de coloane mari de zeci de mii de oameni, de regimentul nemuritor, trebuie să fim atenți. Aceste evenimente în masă vor fi amânate”, a adăugat Igor Dodon citat de portal.
  • UNIMEDIA îl citează de asemenea pe Igor Dodon, de această dată precizând că exclude posibilitatea ca funcția de prim-ministru al Republicii Moldova să revină Partidului Democrat, după alegerile prezidențiale. Și asta în condițiile – scrie portalul - în care acordul de coaliție semnat de PD și PSRM prevede că, după scrutinul care ar urma să aibă loc în toamnă, democraților le va reveni conducerea Guvernului sau a Parlamentului. Vorbind în studioul postului TV N4, Igor Dodon a precizat: „În acordul de coaliție este scris că, după alegerile prezidențiale, sau conducerea Guvernului sau a Parlamentului trebuie să revină Partidului Democrat. Nu a spus nimeni că... Guvernul. Eu îmi doresc foarte mult ca Guvernul să activeze până la sfârșitul mandatului acestui Parlament... ”. „Voi face tot posibilul ca în mandatul actualului Parlament, prim-ministru să fie în continuare fostul meu consilier, domnul Chicu”, a mai subliniat Igor Dodon, citat de portal.
  • COTIDIANUL relatează că Eugeniu Cebotari, tânărul care a publicat o înregistrare video în care a arătat cum sunt echipați asistenții medicali care lucrează în ambulanțe a încasat, în premieră, un supliment salarial pentru munca sa legată de persoanele infectate sau suspecte de a fi infectate cu COVID-19. Portalul îl citează pe tânăr care a scris pe o rețea de socializare, după ce a primit un adaos la salariu de 1516 lei. „...Pentru 1500 de lei am riscat cu viața în timpul gărzilor. Despre ce dorință de a lucra mai poate fi vorba, despre care încurajare din partea statului mai putem vorbi…? Sincer, nu mai am cuvinte…”, a scris acesta.
  • Politologul Andrei Safonov, care este și deputat în Sovietul suprem al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, scrie pentru NOVOSTI PRIDNESTROVIA despre ceea ce el apreciază că sunt „jocuri politice ale Moldovei pe fundalul pandemiei...”. Comentând cererea Chișinăului de convocare a formatului 5+2 „pentru găsirea unor soluții în situația de criză epidemiologică și lipsă de deschidere a Tiraspolului pentru gestionarea comună a crizei”, Safonov scrie: „această strategie arată că până și în condițiile unei nenorociri comune /.../ autoritățile de la Chișinău nu renunță la gândul de a-și subordona Transnistria”. Safonov mai susține că, prin demersul său, Chișinăul ar urmări scopul „să sustragă atenția de la situația(epidemiologică) mult mai grea în Moldova și să o îndrepte spre situația mai calmă acum din Transnistria”.
  • Și AGORA scrie că, „pe timp de pandemie, elevii din Republica Moldova vor beneficia de asistență psihologică gratuită”. Potrivit portalului, Ministerul Educației Culturii și Cercetării și Fondul ONU pentru Populație lansează programul ,,Aleg să mă simt bine”. Timp de 4 luni, psihologi profesioniști vor desfășura 24 de sesiuni online, live, pentru a vorbi cu adolescenții și tinerii despre nevoile lor.
XS
SM
MD
LG