Criza politică din România continuă până la instalarea unui nou guvern, mai ales că ipotezele de lucru ale actorilor implicați sunt diferite și nu e de la sine înțeles că PSD își va păstra fotoliul de premier. Principalul jucător în această nouă ecuație este președintele Klaus Iohannis, care va nominaliza noul prim-ministru, după negocierile cu liderii partidelor parlamentare, negocieri care încep luni. Șeful statului nu pare să se grăbească, de aceea a și anunțat că a vorbit cu premierul demis, Sorin Grindeanu pentru a se asigura că acesta va avea grijă de administrarea țării în perioada interimatului
Există cel puțin trei opțiuni de-acum încolo: (1) PSD reușește să-și negocieze majoritatea și vine cu un premier care să fie acceptabil pentru Klaus Iohannis, deci fără pete în biografie, cu o statură profesională definită și care să prezinte încredere că nu va relaxa legile anticorupție;(2) PNL, principalul partid de opoziţie reușește să aibă o majoritate, chiar dacă foarte fragmentată și președintele acceptă acest risc pentru a putea să-și pună, în sfârșit, în aplicare programul cu care a câștigat alegerile sau (3) a treia situație, destul de puțin probabilă, dar dorită de liberali, ar fi căderea succesivă la vot a doi premieri nominalizați, ceea ce potrivit Constituției ar duce la alegeri anticipate. La șase luni după ce au fost aleși, e greu de crezut că parlamentarii români și-ar dori să-și pună în joc mandatele, iar Klaus Iohannis a declarat deja că deși nu exclude acest scenariu, nu agreează opțiunea anticipatelor, care ar duce la prelungirea crizei.
Social-democrații au reușit să-și dea jos propriul premier prin moțiune de cenzură, dar rezultatul votului sugerează că PSD și-a pierdut majoritatea absolută pe care o avea în urmă cu șase luni după ce câștigase alegerile generale. Această situație l-a determinat pe proaspătul alesul lider al liberalilor, Ludovic Orban să creadă că ar putea să-și negocieze propria lui majoritate. Șeful PNL spune că va purta discuții „exploratorii” cu toate forțele politice, mai puțin cu PSD, „care și-a bătut joc de țară”. E greu de crezut, însă, că liberalii vor reuși să formeze până luni o majoritate cu care să meargă la consultările de la Palatul Prezidențial, fiindcă deși PSD a avut nevoie de voturile grupului minorităților naționale pentru a-l da jos pe premierul Sorin Grindeanu, totuși această formațiune a obținut cel mai mare scor din istoria ultimilor săi 25 de ani, la alegerile din decembrie 2016, și împreună cu ALDE au avut la început 54%.
E adevărat că au pierdut mai mulți oameni pe parcurs și în acest fel nu mai controlează Legislativul, dar ar fi foarte greu pentru PNL, chiar dacă nu imposibil, să facă o majoritate. Uniunea Salvați România s-a arătat s-a arătat și ea doritoare să intre la guvernare, cu o singură condiție: să primească portofoliul justiției. Cele două formațiuni ar avea nevoie nu doar de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, de grupul minorităților, de exclușii de la PSD sau de Partidul Mișcarea Populară a lui Băsescu, ci și de ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, care deocamdată nu pare dispus nici măcar la discuții cu foștii săi colegi din PNL.
Președintele Klaus Iohannis a făcut astăzi portretul succint al viitorului premier: „o persoană integră, fără probleme penale”, care să îl convingă că „are capacitatea să conducă guvernul” și care are “o majoritate parlamentară în spate”. Fostul președinte Traian Băsescu s-a întrebat ironic, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea s-a lăudat că are o listă cu patru premieri dacă “între cei patru este măcar unul de la PNL” fiindcă altfel “riscul unui mare dezacord cu președintele Iohannis e iminent”. În spatele acestei ironii există și ceva adevăr, fiindcă președintele Iohannis a lăsat să se înțeleagă că nu mai e dispus să accepte un prim-ministru care să fie păpușa liderului PSD, Liviu Dragnea.
Președintele poate forța propria sa majoritate, cum a făcut de mai multe ori în cele două mandate ale sale Traian Băsescu, suportând ulterior pedeapsa majorității parlamentare care l-a suspendat de două ori, sau mai degrabă, poate, negocia un premier din zona de influență a PSD, dar care nu se supune orbește liderului de partid, cum a făcut inițiat Sorin Grindeanu.