Linkuri accesibilitate

Armand Goșu: „Greu de crezut că domnul Grindeanu va reuși să supraviețuiască”


Armand Goșu
Armand Goșu

În dialog cu profesorul universitar și analistul politic de la București despre criza politică din România.

În România, partidul Social Democrat de guvernământ și-a retras miercuri sprijinul pentru propriul guvern, condus de Sorin Grindeanu. Dar premierul a declarat ulterior că nu demisionează decât după ce președintele Klaus Iohannis va numi un nou premier din PSD. Care ar fi adevăratul motiv al crizei politice de la București? Un interviu cu analistul politic român Armand Goşu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00
Link direct

Europa Liberă: Despre situația de la București, cum vedeți retragerea sprijinului politic pentru Guvernul din România?

Armand Goșu: „Greu de crezut că domnul Grindeanu va reuși să supraviețuiască. Mi-e neclar cine e în spatele domnului Grindeanu. Fără sprijin politic, evident, nu poți supraviețui. Încrâncenarea cu care el rămâne acolo, se agață de scaun, iar e destul de stranie, pentru că fără sprijin politic, fără o majoritate solidă în spate, n-ai ce să rămâi la guvernare. Deci, este un joc la vedere care sigur e însoțit de unul subteran, numai că în cazul acesta, din păcate, în ultimii ani în România jocurile subterane sunt mai importante, mai influente. Sigur, presa, în general, probabil, prima impresie și a Dvs. este că da, domnul Grindeanu e personajul pozitiv în această afacere și Dragnea – cel negativ. Să nu uităm că în laboratoarele Bucureștiului au ajuns atât de experți în a pilota diverse personaje, încât nu mai știi Huis Hu – cine-i negru, cine-i alb, cine-i pozitiv, cine-i negativ. Deci, eu zic să așteptăm să se răfuiască aceste găști între ele. E vorba și de grupări din partid, dar și din serviciile secrete. Se știe că domnul Grindeanu s-a înconjurat de niște generali în rezervă, cu niște lucruri destul de neclare, destul de ambigue acolo.”

Europa Liberă: Domnul Grindeanu a repetat de câteva ori că cineva din colegii de partid i-ar fi reproșat că nu a reușit să îmbunătățească relația cu Federația Rusă. Ce se ascunde în spatele acestei declarații?

Armand Goșu: „Nu știu. S-ar putea domnul Grindeanu: Unu - să fi inventat această declarație. Doi. Dacă a fost făcută de Vâlcu, cel care a redactat programul de guvernare, nu știu în ce context. Eu, pur și simplu, cred că e o manipulare grosieră asta, făcută de Grindeanu de data asta în ideea că stârnește emoția populației și o să iasă lumea în Piața Victoriei să sprijine pe Grindeanu, să-l apere de omul rău care este Dragnea și de PSD care este odios și prorus. Nu, suntem în fața unei manipulări ordinare și se mizează pe sentimentele antirusești care domină România. Nu cred în această declarație. Mi se pare o prostie, mi se pare o manipulare grosieră.”

Europa Liberă: Dar PSD și-ar dori o relație mai bună cu Moscova?

Armand Goșu: „PSD-ul a ieșit din logica Năstase-Iliescu. Ei erau foarte atenți la relația cu Rusia, încercau contacte cu Rusia, aveau grijă să menajeze Rusia. Oricum, prin plecarea lui Bogdan Aurescu de la Ministerul de la Externe - Bogdan Aurescu fiind colaborator apropiat al lui Adrian Năstase – practic, pentru prima dată după mulți ani, să zicem, în establișmentul de politică externă românesc nu mai este un adept al acestei teorii, inițiate de Iliescu și Năstase, a grijii față de relația cu Rusia. În momentul acesta, Bogdan Aurescu este la Cotroceni și coordonează politica externă a lui Iohannis. Deci, nu, e o prostie asta, iar acolo, la Ministerul de Externe, este Meleșcanu, pe care poți să-l bănuiești de multe, numai de mari interese și de mare dragoste pentru… Meleșcanu fiind un om așa, la 76 de ani, care, vă dați seama, a intrat în diplomație prin 1964-65, adică de la Gheorghiu-Dej până acum. Este un om de sistem, de serviciu, de bază pentru sistemul politic din România, bazat pe servicii, totuși.”

Europa Liberă: Care va fi politica pe care o va promova Guvernul de la București în raport cu Republica Moldova?

Armand Goșu: „Deocamdată, Bucureștiul continuă să-l susțină pe Plahotniuc. Nu-mi dau seama dacă aici este vorba doar de sprijinul pentru orientarea proeuropeană a Republicii Moldova; mi-e teamă că sunt niște lucruri in subterane, afaceri, nu doar afaceri sau niște pârghii prin care Plahotniuc controlează diverși oameni politici de la București. Acest proces, însă, s-ar putea să nu mai dureze mult, pentru că nici Bucureștiul n-are poziții suficient de puternice la Bruxelles sau la Berlin, în cazul în care lui Iohannis sau altor lideri politici români li se va da peste mână și li se va spune să stea potoliți cu Republica Moldova, să nu-l mai susțină pe Plahotniuc. Or, în acel moment, poate că și Bucureștiul o va lăsa mai ușor cu Plahotniuc și oricum lucrurile se pare că duc într-acolo, încât, să spunem, epoca Plahotniuc a început să apună. Bucureștiul va trebui și să accepte evidențele.”

XS
SM
MD
LG