Sunt 14 candidați care concurează pentru președinție, ale cărei puteri includ în România supravegherea politicii externe.
În privința relațiilor cu Moldova, nu sunt mari diferențe între concurenții cu șanse - toți spun că le e dragă și o întrevăd în Uniunea Europeană, Unul singur, naționalistul George Simion, fost activist unionist, are o situație mai complicată în relația cu Chișinăul, având interdicție de intrare în Moldova din cauza unei altercații mai vechi la graniță.
Iată principalii concurenți ai scrutinului românesc, care începe în străinătate vineri la 12.00, inclusiv în Moldova, și se încheie duminică seara, prezentați de Reuters:
MARCEL CIOLACU
În vârstă de 56 de ani, este liderul social-democraților (PSD), cel mai mare partid din România, și actual prim-ministru într-o coaliție cu liberalii de centru-dreapta (PNL).
El conduce în sondajele de opinie, mulți alegători fiind atrași de promisiunea sa de stabilitate. Deși în trecut a refuzat unele reforme ale modului de guvernare și ale sistemului de pensii cerute de Bruxelles, Ciolacu este un susținător ferm al aderării României la UE și NATO și al parteneriatului strategic cu Statele Unite. El sprijină ferm Ucraina în războiul acesteia împotriva Rusiei.
Se preconizează că nivelul ridicat al cheltuielilor efectuate de guvernul Ciolacu înainte de alegeri va duce deficitul bugetar la 8% din Produsul Intern Brut în acest an - cel mai ridicat din UE. Ciolacu se opune căsătoriilor între persoane de același sex și anul trecut a declarat că legalizarea uniunilor civile nu se numără printre prioritățile sale.
GEORGE SIMION
În vârstă de 38 de ani, este liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), formațiune de dreapta radicală, fondată în urmă cu cinci ani și care a intrat în parlament în 2020. El ocupă locul al doilea în majoritatea sondajelor de opinie și este extrem de popular în rândul diasporei românești și al tinerilor alegători.
Simion se opune ajutorului militar pentru Ucraina și spune că ar sprijini eforturile de pace ale președintelui ales al SUA, Donald Trump, care a declarat că va pune capăt războiului, fără să spună cum. El susține readucerea României la granițele sale din 1940, care includ teritorii aflate acum în Bulgaria, Moldova și Ucraina, și are interdicție de a intra în Moldova și Ucraina.
Simion dorește ca România să rămână în UE, deși dorește ca capitalele naționale să aibă mai mult cuvânt de spus și se opune aderării la zona euro.
Creștin conservator, el a susținut un referendum eșuat în 2018 pentru modificarea Constituției României, pentru a împiedica cuplurile de același sex să se poată căsători vreodată.
ELENA LASCONI
În vârstă de 52 de ani, este primăriț orașului Câmpulung (Argeș) și lidera grupării de opoziție de centru-dreapta Uniunea Salvați România (USR). Fostă jurnalistă, ea s-a alăturat USR în 2018 și a devenit șefa partidului în acest an. Singura femeie candidat la președinție clasată în primele cinci locuri în sondajele de opinie, Lasconi crede în creșterea cheltuielilor pentru apărare și în sprijinirea Ucrainei.
Lasconi se poziționează în general ca un candidat anti-guvernare. Ea dorește să se facă mai mult pentru a combate corupția la nivel înalt și pentru a elimina influența politică din sistemul de sănătate și educație. Este pro-UE și NATO.
Este singurul candidat din top 5 care susține uniunile civile pentru cuplurile de același sex, deși se opune legalizării căsătoriei.
NICOLAE CIUCĂ
În vârstă de 57 de ani, este președintele Senatului și lider al Partidului Liberal (PNL) de centru-dreapta, care a format un guvern de mare coaliție cu social-democrații lui Ciolacu în 2021.
A fost prim-ministru de la sfârșitul anului 2021 până la mijlocul anului 2023.
General de armată în retragere, Ciucă a intrat în politică în 2019 și a fost propulsat rapid către funcții de conducere în partid și în guvern, cu sprijinul puternic al președintelui aflat acum la capătul mandatului, Klaus Iohannis.
Ciucă sprijină ferm Ucraina și este pro-occidental.
Profund religios, el se opune legalizării căsătoriilor între persoane de același sex, precum și uniunilor civile, și a declarat că UE trebuie să își regândească politica privind migrația.
MIRCEA GEOANA
În vârstă de 66 de ani, fostul secretar general adjunct al NATO candidează ca independent. Fost lider al PSD, el a pierdut alegerile prezidențiale din 2009.
El a declarat că sprijină o soluție de pace pentru Ucraina, chiar dacă aceasta implică cedarea de teritorii Rusiei, într-o schimbare față de poziția sa inițială de oficial NATO. Evoluția ar fi determinată, după unii de realegerea lui Trump.
El a spus adesea că vasta sa experiență politică - ca fost ministru de externe, ambasador la Washington și oficial NATO - îl face cel mai calificat pentru a fi președinte.
Geoană spune că societatea românească nu este pregătită pentru căsătorii sau uniuni civile între persoane de același sex.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te